VM 2022

6 min læsningOB’s nye førstemålmand bringer minder om fortidens fynske helte

Hans Christian Bernat er i en alder af bare 20 år blevet fast målmand hos superligamandskabet OB, og selvom han drømmer om en af de største klubber i Europa, er fokus i første omgang udelukkende på OB.

6 min læsning
Hans Christian Bernat fik debut for OB's førstehold i udekampen mod AGF sidst i august. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvis man har været i Odense i meget mere end et kvarter, har man også stiftet bekendtskab med Hans Christian ’HC’ Andersen.

På OB’s træningsanlæg i Odense Ådal løber en markant yngre Hans Christian rundt, men selvom han deler både fornavne og hjemegn med den folkekære forfatter, så er opmærksomheden omkring ham ikke helt på højde med eventyreren – endnu.

Hans Christian Bernat er et forholdsvis nyt navn i Superliga-sammenhæng, hvor han debuterede så sent som den 29. august i år, men ikke desto mindre har han været første mand på holdkortet, når OB-cheftræner Andreas Alm har sat sit hold til OB’s seneste fem ligakampe. I hvert fald hvis svenskeren sætter sit hold nedefra.

Den 20-årige OB-spiller er nemlig nyeste skud på målmandsstammen i OB, hvor han i august afløste Oliver Christensen, da han blev solgt til tyske Hertha Berlin. Selv vidste han først dagen før debuten mod AGF, at valget til posten mellem målstængerne var faldet på ham og ikke målmandskonkurrenten Mandé Sayouba.

– Der havde været nogle jokes i omklædningsrummet om, hvem det ville blive, men for mig har det bare handlet om hårdt arbejde og en masse forberedelse. Jeg har gjort en dyd ud af, at jeg ville stå så skarpt som muligt, hvis jeg fik chancen, og det gjorde jeg jo så her i første omgang, og det er jeg meget glad for, fortæller Hans Christian Bernat til campo.dk.

HC Bernat får en hårdhændet behandling af Viborg FF’s Jay-Roy Grot. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

OB chokstartede i kampen mod AGF, da den tidligere AGF’er Alexander Juel Andersen bragte fynboerne på 0-1 allerede efter 59 sekunder, men bare halvandet minut senere måtte Bernat dog indkassere sit første mål i Superligaen, da den nye AGF-spiller Erik Kahl udlignede til 1-1. Kampen endte 2-2, men trods de to mål, var det generelt en fin oplevelse for den nye OB-målmand.

– Det var super fedt. Det var vigtigt fra trænerne at fortælle mig, at jeg bare skulle gøre, som jeg plejede og hvile i mig selv, for så er jeg god nok. Man skal selvfølgelig lige vænne sig til, at det er nogle andre øjne, der vurderer en, men jeg har fået en masse tillid fra både trænere og medspillere, lyder det fra den 20-årige målmand, der fortæller om sin debut:

– Selvfølgelig var der nogle nerver inden kampen, for som ung målmand håber man jo at undgå de helt store fejl og drop. Som målmand har man jo ikke lyst til at stå for den store overskrift i medierne, men heldigvis har der endnu ikke været den der helt grove fejl, lyder det fra Hans Christian Bernat.

Det var en kæmpe forløsning. Det giver et mentalt boost og en masse lyst til fortsat at træne benhårdt

Hans Christian Bernat
Førstemålmand, OB

Efternavnet har den unge OB-målmand fra sin fars side af familien, men selvom det umiddelbart lyder sydeuropæisk, så kommer navnet faktisk fra et land, hvorfra OB tidligere har haft en ganske markant målmandsskikkelse.

– Det er faktisk et polsk efternavn, og jeg vil sige, at jeg er halvt polak. Begge min fars forældre kommer fra Polen, og de flygtede til Danmark lige efter anden verdenskrig, forklarer den unge mand, der er født i nordfynske Morud.

I sidste weekend blev det til karrierens første clean sheet i Superligaen, da Bernat havde en forholdsvis stille dag på kontoret i kampen mod Vejle – en kamp som OB vandt med hele 6-0. Det er dog ikke første gang, han holder nullet for fynboerne. Også i pokalkampen mod Helsingør sidst i september slap han for at hente bolden ud af eget net, og den slags betyder ikke så lidt for en målmand.

– Det var en kæmpe forløsning. Det giver et mentalt boost og en masse lyst til fortsat at træne stenhårdt. Det er jo de gode redninger og det gode spil, der er med til at holde clean sheet. Alle på holdet gør en dyd ud af at holde nullet, og selv de offensive spillere bidrager, når de kommer tilbage på defensive standarder, lyder det fra keeperen, der dog erkender, at det er noget særligt for netop den position, han spiller på banen.

– Det er nok primært en målmandsting. Det er hovedsageligt målmændene man kigger på, når talen falder på clean sheets, så for mig gælder det om at skrabe så mange til mig som muligt, men med det sagt, så er det stadig de tre point, der tæller højst, lyder det fornuftigt fra Superligaens yngste førstemålmand.

På bænken har OB’s svenske cheftræner, Andreas Alm, været imponeret over det, han indtil videre i sæsonen har set fra sin unge målmand.

– HC har et stort potentiale, og han arbejder hårdt med Lars Bjerring og Sayoub Mandé (målmandstræner og anden-målmand i OB, red.) til træning. Han har stået stærkt i sine første kampe, og det er imponerende at komme ind på så kort tid og gøre det så godt, lyder roserne fra den ellers forsagte svensker.

Tilliden fra træneren betyder da også meget for OB’s nummer 13, der har bidt mærke i et gammelt citat fra den legendariske britiske manager Matt Busby, som hans nuværende træner har taget til sig.

– Hvis man er god nok, så er man også gammel nok. Andreas Alm har sagt, at han ikke er bange for at bruge de unge spillere, og det kan man jo se, at han mener. Lige nu er vi tre-fire unge spillere, som alle er helt etableret i truppen, så det er fedt, at man får chancen, hvis man har gjort det godt nok, lyder det fra Bernat.

Selv ser OB’s nye førstevalg mellem stængerne sig som en målmand, der kan lidt af det hele men med særlige kvaliteter i mand-mod-mand-duellerne. Indtil nu er det blevet til fuld spilletid i OB’s seneste fem ligakampe og to pokalkampe, og lige nu ligger al fokus da også på at hjælpe det fynske fodboldflagskib så langt op i tabellen som muligt. Når snakken falder på fremtidige drømme, er den unge fynbo dog også klar i spyttet.

– Den ultimative drøm er at stå for Liverpool på Anfield – det har været drømmen lige siden, jeg begyndte at spille fodbold, slutter den 192 centimeter høje fynbo.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer