EM 2024

EM Retro: Det kunne have tippet til vores fordel

Trods nul point og en målscore på 0-8 var Danmark langtfra chanceløse ved EM 2000 i Holland og Belgien. Det danske landshold var oppe mod hårde modstandere, men bed alligevel godt fra sig, husker kantspilleren Morten Bisgaard.

Morten Bisgaard iklædt det danske landsholdstøj i England. Danmarks trup ved EM 2000
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Dette er en historie, du kun får på campo.dk

EM 2000 er rent pointmæssigt et lavpunkt i dansk slutrundehistorie.

Et rundt 0 står der ud for Danmark i kolonnen med antal point i tabellen for EM-slutrundens gruppe. Og samme ciffer finder man i kolonnen med antal scorede mål.

Men med lidt held og større skarphed i afgørende situationer kunne Danmark godt have fået mere ud af slutrunden. Ikke nødvendigvis avancement til knockoutkampene, men bestemt mere end nul scoringer og nul point.

Det mener den nu 49-årige Morten Bisgaard, der var med i Danmarks trup ved EM i 2000 og spillede to af Danmarks tre kampe.

– Det er en slutrunde, som er kendt for, at vi taber og ikke scorer. Men jeg synes faktisk, at det kunne have været anderledes. Det var ikke sådan, at vi blev spillet ud af banen. Der var nogle kampe, der godt kunne have tippet til vores fordel, men der manglede vi jo selvfølgelig den sidste kvalitet. Det var ikke kun uheld. Vi havde nogle muligheder, hvor vi kunne score. Og når man ikke udnytter dem i fodbold, så taber man, når man møder gode hold, siger Morten Bisgaard, der sneg sig med til slutrunden på et yderligt mandat.

– Landsholdet havde været samlet nogle dage, men så var der nogle skader, og jeg blev kaldt sent ind. De var meget tydelige i at sige, at jeg ikke var udtaget til truppen, men at jeg skulle være med i træningslejren. Jeg husker, at jeg havde nogle rigtig gode træninger. Og jeg følte mig i god form og var inde i en god periode, så selvfølgelig håbede jeg på at komme med, og jeg blev selvfølgelig rigtig glad, da jeg endte med at blive udtaget.

Han er vokset op i Hadsten mellem Aarhus og Randers, spillede i den lokale klub, inden talentet bragte ham til Randers Freja. Herfra gik turen videre til Odense og OB, hvor han særligt huskes for sin afgørende scoring i ’Miraklet i Madrid’ – OB’s 2-0-sejr over mægtige Real Madrid i december 1994.

En sejr der betød at fynboerne sensationelt slog de spanske giganter ud af UEFA Cuppen.

Det danske herrelandshold i fodbold træner i Vedbæk
Fodboldlandsholdet træner i Vedbæk. På billedet ses blandt andre Michael Johansen, Henrik Tømrer Pedersen, Thomas Helveg, Claus Jensen, Jan Michaelsen, Thomas Gravesen, Morten Bisgaard og Dennis Rommedahl. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Direkte i startopstillingen

I OB gjorde Bisgaard det så godt, at Bo Johannson gav ham debut på landsholdet i en venskabskamp mod Sverige i august 1996 – svenskerens første kamp i spidsen for Danmark. Bisgaard fik kampens sidste 20 minutter, og han blev også skiftet ind i en VM-kvalifikationskamp i Slovenien i april 1997, men så var der først bud efter kantspilleren, der i mellemtiden var skiftet til Udinese i Italien, igen kort inden EM 2000.

Som nævnt kom han sent ind i truppen, men ikke desto mindre formåede Bisgaard alligevel at erobre en plads i startopstillingen til Danmarks første kamp ved slutrunden. Her gjaldt det Frankrig, der to år tidligere havde erobret VM-titlen.

– Jeg husker det, som om vi spillede en rigtig god første halvleg. Vi var faktisk godt med og kom med fed energi. De havde det svært, i hvert fald i forhold til hvor undertippede vi var. Vi havde en masse gode tiltag, og så havde vi den her ene store chance, hvor Jon Dahl kom alene igennem, men desværre reddede Barthez. Havde vi scoret der, så kunne det sagtens være blevet noget helt andet. Mål ændrer kampe, fortæller Morten Bisgaard.

– Jeg husker, at vi havde en rigtig fed første halvleg – det havde jeg også personligt. Men i anden halvleg havde vi det sværere. De scorede flotte mål – blandt andet scorede Thierry Henry jo et spektakulært mål, husker Bisgaard om kampen.

Kampen endte med en 3-0-sejr til Frankrig, og franskmændene var da også store favoritter til opgøret – i hvert fald hvis man ser på holdkortet, påpeger Bisgaard.

– Vi var måske ikke så sammenspillet, som de var, og det betyder selvfølgelig meget. Men jeg synes, Bo Johansson var en dygtig træner, måske især i forhold til at sikre, at vi havde en positiv energi på holdet. Kvalitet havde vi jo ikke nær så meget af som Frankrig havde, må vi sige. Der var stor forskel på deres stjerner og vores.

Kigger man på franskmændenes startopstilling er det vanskeligt at være uenig med Morten Bisgaard. Franskmændene stillede ganske enkelt med et af verdenshistoriens bedste landshold, og de gik også hele vejen og tog guldet ved EM 2000. Dermed kunne Frankrig altså kalde sig både verdens- og europamestre.

Se højdepunkter fra kampen her

Frankrigs startopstilling mod Danmark ved EM i 2000
Her ses den franske startopstilling til opgøret mod Danmark ved EM i 2000. Foto: Wikipedia

Superfed oplevelse, men…

Næste opgave for Danmark var Holland, der sammen med Belgien var vært for EM-slutrunden. 51.000 tilskuere var på plads på De Kuip – Feyenoords hjemmebane i Rotterdam.

– Det var selvfølgelig en superfed oplevelse. Altså det stadion…, siger Morten Bisgaard, der husker en kamp, som lignede opgøret mod Frankrig.

– Vi var med, og vi havde muligheder. Jeg synes også, at jeg selv kom godt i gang og havde overskud og var tæt på at score. Jeg driblede mig fri i feltet og havde en afslutning, der blev blokeret. Den kan jeg godt ærgre mig lidt over. Det kunne måske have ændret mange ting, hvis den lige var røget ind. Derudover ramte Gravesen overliggeren, og vi brændte et straffespark, fortæller Bisgaard.

Det var ved stillingen 0-0, Thomas Gravesen med et forsøg fra distancen ramte træværket, mens det brændte straffespark blot havde kosmetisk betydning, i det hollænderne var foran 3-0, da Michael Schjønberg med få minutter igen sparkede forbi fra 11-meter-pletten. Med 3-0-nederlaget var Danmark ekspederet ud af turneringen allerede inden den sidste gruppekamp, som stod mod Tjekkiet.

Dansk dominans, men…

Morten Bisgaard var på bænken mod Tjekkiet, og han husker endnu en kamp, der kunne have fået et andet udfald, end tilfældet blev.

– Vi dominerede kampen, men tabte 2-0. Så jeg synes, at det var sådan historien på den slutrunde, at der var gode tendenser, men vi vandt ingen fodboldkampe. Kigger man på puljen, så var det jo Frankrig og Holland, der var favoritter til at gå videre, men selvfølgelig var det en skuffelse. Vi følte, at vi spillede os til noget, som kunne have tippet til vores fordel. Omvendt vidste vi jo godt, at det ville blive svært, siger Bisgaard, der trods skuffelsen stadig ser slutrunden som et af højdepunkterne i sin karriere.

– Ud over selve kampene så husker jeg især al virakken rundt om. Jeg kan huske turen ind til De Kuip, hvor der var pakket af tilskuere på vej til stadion – og rigtig mange af dem var danske fans. Det var selvfølgelig bare en stor oplevelse at kunne fyre den af foran så mange. Det er jo ikke alle, der kommer med til en slutrunde – eller starter inde. Det er jeg glad for at have opnået, siger Bisgaard.

Efter EM-slutrunden stoppede Bo Johannson som landstræner og overlod roret til Morten Olsen. Han havde Morten Bisgaard med i sine tre første kampe i spidsen for Danmark, men fandt ikke siden plads til ham på landsholdet.

Potentiale til noget stort

Morten Bisgaard er stadig en del af fodboldverdenen og er i dag cheftræner for U19-holdet i F.C. København.

Han har stor tiltro til sin kollega Kasper Hjulmand og tror på, at landstræneren kan føre sit hold til store bedrifter til sommer.

– Jeg synes, chancerne er gode. Jeg synes, vi har en dygtig landstræner. Det kan enhver med fodboldindsigt se. Det er i hvert fald min faglige vurdering. Der har selvfølgelig været nogle skuffende præstationer. Det kan vi ikke løbe fra. Men jeg har en stor tro på, at det bliver godt. Der er i hvert fald potentiale til noget stort, men det kræver selvfølgelig, at de bedste spillere er i form og kommer ind til slutrunden med selvtillid. Så mange spillere har vi heller ikke at vælge imellem på det niveau, siger Morten Bisgaard.

EM Retro: Velsignet før semifinale – det hjalp sgu ikke

Fakta om Morten Bisgaard

Født: 25. juni 1974

A-landsholdet: 8 kampe, 1 mål. 4 sejre, 2 uafgjort, 2 nederlag.

Klubber: Randers Freja (-1992), OB (1992-1998, udlejet til Randers Freja (1992) og Viborg (1993)), Udinese (1998-2001), F.C. København (2001-2004), Derby (2004-2007), OB (2007-2009)

Bedste medspiller: Márcio Amoroso og Diego Simeone

”Jeg har jo spillet med med både Brian Laudrup og Peter Schmeichel. Men det har kun være ganske få gange. Så jeg vil sige Márcio Amoroso (19 landskampe, 9 mål for Brasilien, red.), som jeg spillede sammen med i Udinese. Han havde et helt uhørt teknisk niveau og var også en målscorer.
Så vil jeg også sige Christian Poulsen for så komplet en spiller, han var. Han kunne at lave en tunnel på Diego Simeone, men det var lige så meget hans lederegenskaber og hans evne til at udfylde den rolle, han havde. Han var rigtig dygtig. Det viser hans cv jo også.”

Bedste modstander: Zinedine Zidane og Thierry Henry

”Det kunne være Zinedine Zidane eller Thierry Henry, som var med ved EM for Frankrig. Zidane har jeg også spillet mod i Serie A. Det var et vanvittigt niveau, han havde.”

Danmarks trup ved EM 2000

1 Peter Schmeichel, Sporting Clube de Portugal
2 Michael Schjønberg, 1. FC Kaiserslautern
3 René Henriksen, Panathinaikos
4 Jes Høgh, Chelsea FC
5 Jan Heintze, PSV Eindhoven
6 Thomas Helveg, AC Milan
7 Allan Nielsen, Tottenham Hotspur FC
8 Jesper Grønkjær, Ajax Amsterdam FC
9 Jon Dahl Tomasson, Feyenoord
10 Martin Jørgensen, Udinese Calcio
11 Ebbe Sand, FC Schalke 04
12 Søren Colding, Brøndby IF
13 Martin Laursen, Hellas Verona
14 Brian Steen Nielsen, AB
15 Stig Tøfting, MSV Duisburg
16 Thomas Sørensen, Sunderland FC
17 Bjarne Goldbæk, Fulham FC
18 Miklos Molnar, Kansas City Wizards
19 Morten Bisgaard, Udinese Calcio
20 Thomas Gravesen, Hamburger SV
21 Mikkel Beck, Derby County FC
22 Peter Kjær, Silkeborg IF

Kilde: DBU.dk

EM-slutrunden 2000 i Holland og Belgien

Danmarks kampe
11. juni Danmark 0-3 Frankrig i Brugge, Belgien, gruppekamp
0-1: Laurent Blanc (16.)
0-2: Thierry Henry (64.)
0-3: Sylvain Wiltord (90.)

16. juni Danmark 0-3 Holland i Rotterdam, Holland, gruppekamp
0-1: Patrick Kluivert (57.)
0-2: Ronald de Boer (66.)
0-3: Boudewijn Zenden (77.)

21. juni Danmark 0-2 Tjekkiet i Liege, Belgien, gruppekamp
0-1: Vladimir Smicer (64.)
0-2: Vladimir Smicer (67.)

Finalen
2. juli Frankrig 2-1 Italien i Rotterdam, Holland
0-1: Marco Delvecchio (55.)
1-1: Sylvain Wiltford (90.)
2-1: David Trezeguet (103.)

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P