Mathias BlohmRedaktør, campo.dk

6 min læsningCampo mener: Cup-resultater maskerer klokkeklar United-krise

Manchester United er i krise, men ikke mange har opdaget det. Den røde af de to Manchester-klubber har vundet seks...

6 min læsning
Manchester Uniteds er inde i en resultatmæssig- og spillemæssig krise mener campo.dk's Mathias Blohm.
Foto: Marcelo Del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix
Avatar photo3. apr 2023, 15.44

Manchester United er i krise, men ikke mange har opdaget det.

Den røde af de to Manchester-klubber har vundet seks af sine seneste ni kampe, og på den måde er det vanskeligt at argumentere for, at der er tale om en resultatmæssig krise hos De Røde Djævle.

De fleste følgere af den engelske storklub vil formentlig også sidde med en mavefornemmelse, der siger, at både spillet og resultaterne har løftet sig markant siden sidste sæson. Faktum er bare, at 27 kampe inde i Premier League har Manchester United i denne sæson blot TRE point mere end på samme tidspunkt i sidste sæson.

Helt forfærdeligt så det dog ud i søndagens kamp på St. James’ Park, hvor Manchester United havde en xG på 0,35 – 0,35!

Den øjeblikkelige fjerdeplads kan altså i høj grad ses som et resultat af kriserne i Chelsea og Liverpool, mere end det er et resultat af Manchester Uniteds genopstandelse.

Går man bare en smule dybere i den seneste tids resultater, så afslører de da også, at Manchester United, i hvert fald i Premier League, befinder sig i en krise, der kan ende med at koste dem en af de eftertragtede billetter til næste sæsons Champions League.

Manchester United tabte i starten af marts med hele 7-0 til ærkerivalerne fra Liverpool. En uge senere spillede Erik ten Hag og kompagni 0-0 hjemme mod Premier Leagues bundhold, Southampton. En kamp hvor Casemiros røde kort efter 34 minutters spil selvsagt spillede en rolle.

Senest blev det til et fuldstændig fortjent 2-0-nederlag til de direkte modstandere i kampen om tredjepladsen – Newcastle.

Manchester har altså fået ét point i de seneste tre kampe i Premier League, men hvad værre er, så har de lukket ni mål ind, og selv scoret nul.

Inden det forsmædelige nederlag på Anfield havde Manchester United ekspederet mægtige FC Barcelona ud af UEFA’s discountudgave af Champions League – Europa League.

Ser man på xG eller expected goals, så har Manchester United fået præcis som fortjent i de tre kampe. I kampen mod Liverpool lød xG ifølge infogol på 3,79 til Liverpool mod 0,92 for Manchester United. Også i hjemmekampen mod Southampton registrerede United samlet set færre målchancer end sin modstander med 0,93 xG imod Southamptons 0,96 xG.

Helt forfærdeligt så det dog ud i søndagens kamp på St. James’ Park, hvor Manchester United havde en xG på 0,35 – 0,35!! Til sammenligning havde Newcastle 3,18, og hverken i spil eller chancer var der således noget at sige til den overbevisende Newcastle-sejr.

For Erik ten Hag er der dog én ting, der spiller helt klart til hans fordel.

Udenfor Premier League præsterer Manchester United nemlig hæderligt – ja faktisk ganske godt – når man isoleret ser på resultater, og det maskerer uden tvivl den igangværende krise i holdets vigtigste turnering – Premier League. Men også i kampene udenfor Premier League er det relativt ligetil at finde hår i suppen.

Ind imellem de tre elendige resultater i Premier League ligger nemlig sejre i de forskellige cupper, som United i denne sæson har deltaget i. Søndagens nederlag i Newcastle bliver stadig delvist overskygget af det præcis samme resultat, bare med omvendt fortegn, mod selvsamme modstander på Wembley i Ligacup-finalen den 26. februar.

Inden det pinlige nederlag på Anfield i starten af marts havde Manchester United foruden ligacup-triumfen mod Newcastle ekspederet mægtige FC Barcelona ud af UEFA’s discountudgave af Champions League – Europa League.

Brasilianske genialiteter blev forskellen, da Manchester United sendte Barcelona ud af Europa League

Også West Ham blev sendt hjem fra Old Trafford med uforrettet sag i FA Cuppens ottendedelsfinale. Undervejs havde United dog i den grad balanceret på exittens rand efter et føringsmål af West Hams Said Benrahma efter en lille time, og kun et voldsomt klodset selvmål af gæsternes Nayef Aguerd med 13 minutter igen samt to overtidsscoringer af Alejandro Garnacho og Fred sikrede videre avancement.

Efter nederlaget til Liverpool kom United bare fire dage senere ovenpå igen med en overbevisende 4-1-sejr over spanske Betis, og tre dage senere fik Casemiros (i øvrigt helt korrekte) røde kort så en stor del af skylden for 0-0-resultatet mod Southampton.

En 0-1-sejr over et særdeles tamt Betis-mandskab i returopgøret i Sevilla sikrede to kvartfinalekampe mod den anden af den spanske bys to LaLiga-klubber i april.

Forud for landskampspausen blev pladsen i FA Cuppens semifinale sikret med en 3-1-sejr over Fulham. Igen fortalte kampens forløb dog om en markant dårligere præstation, end resultatet ved første øjekast afslørede.

Manchester United var i det store hele næstbedst igennem hele første halvleg, og det var på ingen måde ufortjent, da Aleksandar Mitrovic fem minutter efter pausen braget gæsterne foran. Selvsamme Mitrovic gjorde det dog, sammen med holdkammeraten Willian, mere end svært for sine holdkammerater, da de begge blev vist ud som følge af henholdsvis et puf til dommeren og en redning med armen på målstregen. Efterfølgende cruisede Manchester United i sikker stil en 3-1-sejr hjem mod gæsternes ni mand.

For Erik ten Hag venter der onsdag en mulighed for genrejsning mod den klub, der stod for hans første ydmygelse (der har været tre) som Manchester United-manager. Thomas Frank og Brentford gæster nemlig Old Trafford, efter de i sæsonens anden kamp smadrede et naivt Ten Hag-mandskab med hele 4-0.

Brentford har tabt én af sine seneste 16 Premier League-kampe, og selvom Manchester United trods de seneste resultater går til kampen som storfavoritter hos bookmakerne, så har en kamp i Premier League sjældent lugtet mere af en uafgjort.

Manchester United er fortsat med i både Europa League, FA Cuppen og kampen om Champions League-pladser i Premier League. Lykkes de med ét af de tre foretagender, vil sæsonen i det store hele gå over i historien som godkendt. Lykkes alle tre ting, vil der være tale om en moderat successæson, men der er også stadig markant ringere scenarier i spil.

Manchester United har et formidabelt kampprogram i sæsonens sidste 11 kampe i Premier League, hvor den står på kampe mod Brentford, Everton, Nottingham Forest, Chelsea, Tottenham, Aston Villa, Brighton, West Ham, Wolves, Bournemouth og Fulham.

Hvis ikke Manchester United som minimum formår at fastholde sin nuværende fjerdeplads efter de 11 kampe, så kan end ikke en FA Cup-triumf eller en Europa League-pokal dækker over, at sæsonen 2022-2023 – og dermed den første sæson med den så roste Ten Hag i spidsen – går over i historien som en klokkeklar fiasko.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer