VM 2022

7 min læsningVM-overraskelser: Her er fem af de største overraskelser ved VM gennem historien

Saudi Arabien leverede tirsdag en ordentlig VM-overraskelse mod Argentina. Og det er langt fra første gang at noget tilsvarende har fundet sted i VM-historien. Se listen over nogle af de største VM-overraskelser i historien her.

7 min læsning
VM-overraskelser. VM-historie. VM 2022 i Qatar.
Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix

Tirsdag bød på en af de helt store overraskelser ved VM 2022 i Qatar. Og nok én af de største VM-overraskelser i VM-historien – i hvert fald i nyere tid.

Således tabte en af forhåndsfavoritterne til at tage VM-trofæet i form af Argentina i tirsdagens tidlige VM-opgør mod stærkt undertippede Saudi Arabien med 2-1.

Men Argentina er naturligvis langt fra de eneste, der har lidt sensationelle og overraskende nederlag til mindre VM-nationer gennem VM-historien.

En lang række store VM-nationer har gennem tiden skuffet stort ved VM – både i enkelte kampe, men også ved VM-slutrunden som helhed.

Det er umuligt at gennemgå alle de store VM-overraskelser i historien. I det følgende gennemgås fem af de mest overraskende VM-resultater gennem tiden.

Fem store VM-overraskelser i VM-historien

1. VM-overraskelse – Nordirland 1-0 Spanien (VM 1982 i Spanien)

Den første store VM-overraskelse på listen finder vi tilbage i 1982. Her skal vi en tur til Spanien, som var værtsland ved VM-slutrunden. Og selvsamme Spanien er også det landshold, der måtte se sig slået af et klart undertippet nordirsk mandskab.

Nordirland var VM-slutrunden i 1982 med ved VM for første gang i 24 år. Og det skulle blive et ganske mindeværdigt VM af slagsen for Nordirland. Således sikrede nordirerne sig en førsteplads i det indledende gruppespil mod Spanien Jugoslavien og Honduras.

Video: Saudi-Arabien med kæmpesensation mod Lionel Messi og Argentina

Gruppespilsførstepladsen blev i høj grad grundlagt af en flot sejr mod Spanien i sidste spillerunde. Nordirland chokerede værterne fra Spanien med en 1-0 sejr på mål af Gerry Armstrong.

Kampens resultat var nok til at sende begge nationer videre fra gruppen. Spanien overvandt dog aldrig helt ydmygelsen mod Nordirland og blev elimineret i VM-slutrundens mellemrunde. Det samme gjorde sig iøvrigt gældende for Nordirland.

2. VM-overraskelse – Cameroun 1-0 Argentina (VM 1990 i Italien)

Vi skal otte år frem i tiden for at komme til den næste store VM-overraskelse på listen. Eftersom Argentina indtil videre har stået for den helt store overraskelse ved VM 2022 i Qatar, så har de også fået en plads på denne liste. Denne gang ved VM 1990 i Italien.

Argentina kom til VM-slutrunden i 1990 som forsvarende verdensmestre. De skulle dog starte med at få en spand koldt vand smidt direkte i hovedet.

Danmark VM-rekord: Se alletiders danske VM-rekorder her

Argentina rendte nemlig ind i et choknederlag på 1-0 til Cameroun allerede i åbningskampen. Sejrsmålet blev sendt i kassen af Francois Omam Biyik halvvejs inde i anden halvleg.

Argentina havde blandt andre verdensstjernen, Diego Maradona, på holdkortet, men selv ikke han kunne ikke stille noget op over for de hårdt kæmpende afrikanere. Og det selvom Cameroun sluttede kampen med blot ni mand på banen. Andre Kana Biyik og Benjamin Massing var nemlig blevet sendt ud i henholdsvis de 61.- og 89. minut.

3. VM-overraskelse – Senegal 1-0 Frankrig (VM 2002 i Sydkorea og Japan)

Så skal vi en tur frem til det 21. århundrede og VM 2022 i Sydkorea og Japan. Og her er der igen tale om en en åbningskamp og en kamp der endte i et nederlag til de forsvarende VM-mestre.

Frankrig var sejrherre ved VM i 1998, men i 2022 skulle også de blive sat til vægs af et upåagtet afrikansk mandskab. Senegal var VM-debutanter, og de skulle starte på fremragende vis ved at slå Frankrig med 1-0 på mål af Papa Bouba Diop.

Største VM-overraskelser i historien.
Senegal players celebrate after defeating France 1-0 in the opening match of the World Cup Finals in Seoul, May 31, 2002. REUTERS/Desmond Boylan RCS

Senegal spillede i det hele taget en flot VM-slutrunde, hvor de også fik uafgjort mod henholdsvis Danmark og Uruguay. Det var nok til at sikre en plads videre fra gruppespillet sammen med Danmark, som både besejrede Uruguay og Frankrig.

For Senegal var sejren over Frankrig sandsynligvis ekstra kærkommen. Samtlige senegalesiske spillere tjente nemlig deres daglige brød i franske klubber.

Så er VM ligesom i gang: Fire rekorder blev slået mandag

4. VM-overraskelse – Costa Rica 1-0 Italien (VM 2014 i Brasilien)

Så rykker vi frem til VM 2014 i Brasilien. Her var det Italiens tur til at få ørerne i maskinen mod et stærkt undertippet mandskab fra Costa Rica.

Costa Rica havde i første omgang overraskende slået Uruguay med 3-1 i åbningskampen. Men ingen havde sandsynligvis regnet med, at de skulle fortsætte de gode takter mod Italien.

Største VM-overraskelser i historien.
Italiens Andrea Pirlo og Gianluigi Buffon ærgrer sig under kampen mellem Italien og Costa Rica ved VM 2014 i Brasilien. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Det gjorde de dog. Endnu engang gik de uimponeret til værks, og det skulle i sidste ende være nok til at sikre sig en overraskende sejr på 1-0. Kampens enlige mål blev sendt ind kort før pausen. Et perfekt indlæg endte i panden på Bryan Ruiz, som pandede bolden i mål via overliggeren.

Costa Rica endte med at gå videre fra gruppespillet sammen med Uruguay, mens Italien og England overraskende blev sendt hjem. Og Costa Rica skulle faktisk formå at nå helt til VMs kvartfinale, hvor VM-rejsen sluttede efter straffesparkskonkurrence mod Holland.

Supercomputer har regnet på Danmarks VM-chancer: Brasilien og Frankrig er guldfavoritter

5. VM-overraskelse – Sydkorea 2-0 Tyskland (VM 2018 i Rusland)

Og så frem til den seneste VM-slutrunde, som også bød på en gedigen VM-overraskelse. Her er der også tale om en forvarende verdensmester. Denne gang i form af Tyskland.

Tyskland fik nemlig ørerne i maskinen flere gange i løbet af VM-slutrunden i 2018.

Største VM-overraskelser i historien.
Sydkoreas Kim Young-gwon fejrer scoringen til 1-0 mod Tyskland ved VM 2018. Foto: Pilar Olivares/Reuters/Ritzau Scanpix

Det hele startede med et nederlag i VM-åbneren mod Mexico, men en sejr i anden runde mod Sverige gjorde, at mulighederne var åbne for videre deltagelse før sidste gruppekamp.

Men her stødte Tyskland ind i et overraskende nederlag til undertippede Sydkorea, som ikke rigtig havde noget at spille for i sidste gruppekamp. To mål i dommerens tillægstid af Kim Young-gwon og Son Heung-Min afgjorde opgøret til sydkoreanernes fordel, og dermed var begge hold ude af VM efter gruppespillet.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer