5 min læsningArkitekter bag VM-stadioner i Qatar konkurrerer om det nye Aarhus Stadion

Der kan trækkes tråde direkte fra Qatar og hele vejen til Aarhus og AGF. De tre arkitektteams, der er med i kapløbet om at tegne det nye Aarhus Stadion har nemlig alle været med til at designe nogle af VM-slutrundens stadioner.

5 min læsning
To af stadionerne i Qatar trækker tråde hele vejen til Aarhus. Arkitekterne er nemlig med i kapløbet om at få lov til at tegne det nye Aarhus Stadion.
Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/Ritzau Scanpix

AGF skal have nyt stadion. Og det er nogle prominente arkitekter, der er med i kapløbet om at få rettighed til at tegne klubbens nye hjemmebane.

Således trækker to af de i alt otte VM-stadioner i Qatar tråde direkte til Østjylland og Aarhus.

De er nemlig designet af arkitekter, der også er med i kapløbet om at skulle tegne det nye stadion i Aarhus. Det skriver Aarhus Stiftstidende.

Education City Stadium

Det første af de to VM-stadioner, som trækker tråde hele vejen fra Qatar til Aarhus, er Education City Stadium, som ligger 15 kilometer fra bymidten i Doha.

Stadionet blev bygget færdig i 2020 og har plads til 45.350 tilskuere. Og så er det firmaet Buro Happold, som har arbejdet som ingeniører på stadionet.

Disse 10 spillere har præsteret bedst ved VM – bedste dansker halter langt efter

Netop Buro Happolds danske afdeling, er med i kampen om at skulle tegne det nye Aarhus Stadion i samarbejde med danske Cobe Arkitekter og AFL Architects.

Education City Stadium har blandt andet fået ‘Global Sustainability Assessment System’-certifikatet, som betyder, at stadion lever op til nogle specifikke krav for høj bæredygtighed.

Det var i øvrigt på netop dette stadion, at Danmark spillede sin første kamp ved VM-slutrunden mod Tunesien den 22. november.

Al Janoub Stadium

Det næste stadion, som også trækker tråde til Aarhus, er Al Janoub Stadium i Al Wakrah.

Et stadion som er tegnet af arkitektfirmaet Zaha Hadid, og som i Aarhus-regi vil samarbejder med Sweco Architects og det københavnske arkitektfirma, Tredje Natur.

Samtidig har konstruktionsingeniør- og konsulentfirmaet Schlaich Bergermann Partner også været involveret i skabelsen af dette stadion. I konkurrencen om det nye stadion i Aarhus er de underrådgivere på Dorthe Mandrup Team, som er en del af konkurrencen.

Top-10: Disse klubber har leveret flest scoringer ved VM

Stadion rummer plads til 40.777 tilskuere og er placeret 23 kilometer udenfor det centrale Doha.

Samtidig er det et særdeles omdiskuteret stadion grundet dets udseende. Det skulle angiveligt have fundet inspiration i en såkaldt dhow-båd, som er en traditionel type fiskebåd i Qatar. Mange mener dog eftersigende, at det mest af alt minder om en vis kvindelig kønsdel.

Det var desuden på dette stadion, at Danmark spillede sit sidste opgør i VM-gruppespillet mod Australien den 30. november.

Se tweetet nederst i artiklen

Opdateret 09. december kl. 15:29: Denne artikel er blevet opdateret efter publicering, da campo.dk i første omgang blot havde nævnt to ud af de tre aktører, som har involveret i stadionbyggeri i Qatar. campo.dk er efterfølgende blevet gjort opmærksomme på, at Dorthe Mandrup teams underrådgiver Schlaich Bergermann Partner også har været involveret på Al Janoub Stadium. campo.dk beklager fejlen.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer