VM 2022

12 min læsningSe listen over alle ‘Golden Boy’-vindere – Hvordan er det gået dem?

Den årlige Golden Boy er velsagtens den meste prestigefulde hæderspris, en ung fodboldspiller kan vinde - se alle vinderne siden 2003, og hvordan det er gået dem.

12 min læsning

Den prestigefulde Golden Boy-pris er blevet uddelt hvert år siden 2003.

Det er den italienske avis Tuttosport, der i sin tid indførte hædersprisen, men flere af verdens største sportsmedier har sidenhen også fået stemmeret i forhold til valget af vinderen.

For at vinde prisen skal man være under 21 år gammel og spille i en af de største ligaer i Europa.

Flere af sportens største stjerner har vundet prisen i karrierens spæde begyndelse, blandt andre spillere som Wayne Rooney, Lionel Messi, Kylian Mbappé og Erling Haaland. Listen indeholder dog også vindere, der langt fra har fået samme udbytte ud af karrieren.

Cristiano Ronaldo vandt aldrig prisen – ej heller Neymar.

Frankrig og Spanien har produceret flest Golden Boy-vindere – tre hver.

Manchester United er den klub, der har rådet over flest spillere, mens de har vundet hædersprisen. Også her er tallet tre.

Se listen under reklamen.

Alle Golden Boy-vindere gennem tiden

Rafael van der Vaart – 2003
Den kreative og offensivt indstillede midtbanespiller blev den første til at vinde Golden Boy-prisen. Hollænderen vandt prisen mens han stadig tørnede ud for Ajax. Turen gik sidenhen til Hamburger SV, inden han fandt vej til først Real Madrid og dernæst Tottenham. I karrierens absolutte efterår blev han præsenteret i FC Midtjylland, inden han sluttede af med fire kampe for Esbjerg fB.

Wayne Rooney – 2004
Manchester United-legenden vandt prisen samme år, som han skiftede fra Everton til United. Her blev han de næste 13 år, og var med til at vinde alt, der er værd at vinde som fodboldspiller på klubplan. I sin tid i Manchester United blev det til 559 kampe med 253 mål og 146 assists til følge.

Lionel Messi – 2005
I en alder af 18 år var det Lionel Messis tur til at lade sig hylde som årets ‘Golden Boy’. Den purunge argentiner havde allerede taget fodboldverdenen med storm, og har sidenhen i dén grad levet op til titlen som Golden Boy-vinder. Med undtagelse af det seneste år, har Lionel Messi som bekendt tilbragt hele sin karriere i FC Barcelona. Her er det blevet til vanvittige 672 mål i 778 kampe – og 303 assists. Den 35-årige argentiner er på kontrakt i PSG indtil næste sommer. Her står han noteret for 17 mål og 23 assists i 45 kampe.

Cesc Fabregas – 2006
Efter at have skiftet FC Barcelonas akademi ud med Arsenals ditto, blev en ung Cesc Fabregas hevet op på London-klubbens førstehold i 2004. To år senere vandt han så Golden Boy-prisen, og de efterfølgende fem år var han, trods sin unge alder, en bærende profil i Arsenal. Den spanske midtbanespiller tog i 2011 hjem til FC Barcelona, hvor han i hård konkurrence med spillere som Xavi, Iniesta og Sergio Busquets blev noteret for 151 kampe over tre år. Herefter vendte han retur til engelsk fodbold, denne gang for Chelsea. Efter fire og et halvt år i den blå London-klub gik turen til AS Monaco, og Cesc Fabregas tørner i dag ud for Como Calcio i den italienske Serie B.

Sergio Aguero – 2007
Allerede i 2007 kunne man i argentinsk fodbold juble over fremtidsudsigterne. Her vandt Sergio Aguero nemlig prisen, og Argentina blev dermed den første nation til at have to Golden Boy-vindere.
Den målfarlige argentiner var året forinden netop skiftet fra argentinske Independiente til spanske Atletico Madrid. Her blev han i fem år, inden turen gik til Manchester City, hvor Sergio Aguero for alvor fik forløst sit Golden Boy-potentiale. I løbet af de næste 10 år blev Aguero noteret for 260 mål i 390 kampe for City. Især målet i sidste runde af Premier League-sæsonen 2011/2012 mod QPR står skarpt i folks hukommelse, da han i dommerens tillægstid stjal det engelske mesterskab fra Manchester United. I sommeren 2021 gik turen til FC Barcelona, men et halvt år senere måtte han indstille karrieren på grund af problemer med hjertet.

Anderson – 2008
Den første brasilianer på listen over Golden Boy-vindere er den tidligere Manchester United-spiller Anderson. Han er samtidig også den første på listen, der ikke for alvor fik levet op til prisens forventninger.
Efter at have slået igennem på Manchester Uniteds midtbane, var forventningerne til den unge brasilianer tårnhøje. Som årene gik, stod det dog efterhånden klart, at han havde svært ved at omstille sig fra at være talent til topspiller. Manglende professionalisme er formentlig en af forklaringerne på den manglende succes. I 2014 blev han lejet ud til Fiorentina, og i 2015 blev det et endegyldigt farvel til Manchester United. Siden har karrieren budt på ophold i brasiliansk fodbold, inden han i 2018 skrev under med tyrkiske Adana Demirspor. Et år senere gik han på pension i en alder af 31 år.

Alexandre Pato – 2009
Listens anden brasilianer er Alexandre Pato. Den tidligere AC Milan-angriber blev spået til at være blandt de allerstørste i sportens historie, og det kom da heller ikke som en overraskelse, da han i 2009 vandt Golden Boy-prisen. I stil med sin landsmand på listen, Anderson, blev karrieren dog aldrig udfoldet på niveau med omverdenens forventninger. Efter fem og et halvt år i AC Milan, gik turen i 2013 tilbage til brasiliansk klubfodbold for Pato. I 2016 gjorde han et kort comeback til europæisk topfodbold, da Chelsea hentede ham på en lejeaftale. Det blev dog ikke den store succes, og et halvt år senere var det slut. Turen gik i stedet til spanske Villarreal. Alexandre Pato tørner i dag ud for amerikanske Orlando City.
Årsagen til den ‘skuffende’ karriere skyldes, ifølge Pato selv, at han kom til at tænke for meget på fremtiden, i stedet for blot at være i nutiden. Det fortalte han tidligere på året i et langt interview med The Players’ Tribune. Derudover var han også hårdt ramt af skader.

Mario Balotelli – 2010
Vi kender alle historien om Mario Balotelli. Kæmpetalent, der bare ikke havde hovedet med.
Mens hele verden ventede på, at Mario Balotelli skulle indse sit enorme potentiale og gøre op med sin umodne opførsel, fortsatte den unge Manchester City-stjerne med at trække den ene overskrift efter den anden i de engelske medier – og det var sjældent for det, han leverede på fodboldbanen.
Historier om dartpile, hurtige biler fyldt med kontanter og fyrværkeri indendørs er formentlig bare toppen af isbjerget, når det kommer til Mario Balotelli.
Efter at have tilbragt tre år i Manchester City, gav den engelske klub til sidst op. Flere klubber tog efterfølgende chancen, blandt andre AC Milan, Liverpool og Nice. Mario Balotelli spiller i dag for schweiziske FC Sion.

Mario Götze – 2011
Endnu et indlysende talent på listen – men også endnu en spiller, der på grund af skader ikke har fået det fulde udbytte ud af sit potentiale.
Sjældent har skader fyldt så meget, som de har gjort for tyskeren.
I 2013 skiftede Mario Götze fra Dortmund til Bayern München, og sine skader til trods, var han med og scorede sågar sejrsmålet i VM-finalen 2014 i forlænget spilletid mod Argentina. I 2016 skiftede han tilbage til Dortmund, inden han for to år siden tog til PSV Eindhoven. Denne sommer er han netop vendt hjem til tysk fodbold, hvor han er blevet holdkammerater med danske Jesper Lindstrøm i Eintracht Frankfurt.

Isco – 2012
Den tekniske spanier blev i 2011 hentet til Malaga fra Valencia. Året efter blev han kåret til årets Golden Boy, og i 2013 blev han hentet til Real Madrid. Her tørnede han ud de næste ni år, men han blev aldrig den helt store stjerne, som forventningerne ellers var til. I perioder så man dog topniveauet fra den kreative midtbanespiller, og der hersker ingen tvivl om, at hans flair for fodbold er tæt på at være helt unikt. Desværre for Isco var hans bundniveau måske en tand for lavt, og de svingende præstationer har formentlig kostet ham den helt store karriere – selvom ni år og 353 kampe i Real Madrid så absolut er imponerende.
Denne sommer blev det et farvel til den spanske kongeklub, og den nu 30-årige Golden Boy-vinder tørner nu ud for Sevilla sammen med Thomas Delaney og Kasper Dolberg.

Paul Pogba – 2013
Den franske midtbanestjerne fik sit helt store gennembrud i Juventus, efter han indtil sommeren 2012 havde tørnet ud for Manchester Uniteds ungdomshold og reservehold. I løbet af sine fire år i den italienske traditionsklub, nåede han et niveau, som kun få andre midtbanespillere har nået. I 2016 sprængte Manchester United banken og hentede franskmanden hjem, men kun i glimt fik den engelske storklub valuta for pengene. Efter et mindre succesfuldt ophold gennem de efterfølgende seks år for alle parter, tog Paul Pogba denne sommer tilbage til Juventus, hvor han skal forsøge at genfinde niveuet fra sit tidligere ophold i klubben.

Raheem Sterling – 2014
Den driblestærke englænder blev hurtigt en stjerne i Liverpool, da han som purung drev gæk med verdens bedste forsvarsspillere i den bedste engelske række. Året efter at have vundet Golden Boy-prisen vakte det derfor også stor opsigt, da han besluttede sig for at tage til Manchester City. Gennem de efterfølgende syv år var han dog også en stor profil i den lyseblå Manchester-klub, men i sin sidste tid i klubben blev konkurrencen på kanten større og større. Denne sommer tog Raheem Sterling konsekvensen og skiftede til Chelsea, hvor det indtil videre er blevet til tre mål og en assists i sæsonens seks første Premier League-kampe.

Anthony Martial – 2015
Den franske offensivspiller brændte i 2015 Ligue 1 af i AS Monaco, og skiftede i løbet af året til Manchester United, hvor han kom særdeles godt fra land. Da han sidst på året modtog Golden Boy-prisen, var forventningerne til Anthony Martial derfor også helt i top.
Han har dog siden kæmpet med at indfri forventningerne, og transitionen fra talent har ikke været uden udfordringer.
Efter seks og et halvt år i Manchester United blev han først på året lejet ud til Sevilla. Denne sommer er han så vendt tilbage til den engelske storklub, hvor det indtil videre er blevet til et enkelt indhop i denne sæson.

Renato Sanches – 2016
I 2016 var han på alles læber, da han i en alder af 18 år blev den yngste nogensinde til at vinde EM.
Det gjorde han sammen med resten af det portugisiske landshold, og sin unge alder til trods, spillede han en stor rolle i Portugals EM-triumf.
Samme sommer blev han hentet til Bayern München, og forventningerne til den unge midtbanespiller var tårnhøje.
Renato Sanches karriere har dog indfriet omverdenens forventninger, men den i dag 25-årige portugiser er nu på vej tilbage til toppen af poppen. Efter et lejeophold i Swansea, blev han i 2019 solgt fra Bayern München til LOSC Lille. Her har han tilbragt de seneste tre år, og denne sommer blev han hentet til PSG, hvor han indtil videre står noteret for fem kampe i denne sæson.

Kylian Mbappé – 2017
Den franske stjerne behøver næppe nogen nærmere introduktion. Efter at have slået igennem med bravur i AS Monaco, gik turen i 2017 til PSG – og han har ikke set sig tilbage siden.
Dette forår var han kraftigt rygtet til Real Madrid, men endte i stedet med at skrive under på en ny aftale med PSG.
I denne sæson står han noteret for 10 mål i ni kampe. I alt er det blevet til 181 mål i 226 kampe i PSG-trøjen for den 23-årige angriber.

Matthijs de Ligt – 2018
Den første forsvarsspiller – og eneste – til at modtage en Golden Boy-pris er hollandske Matthijs de Ligt. Den stærke midtstopper slog igennem i Ajax, hvor han i en meget ung alder blev anfører for den hollandske traditionsklub. Igennem sine præstationer i den hjemlige liga, men i særdeleshed også i Champions League, blev han i 2019 hentet til Juventus. Denne sommer gik turen så til Bayern München, hvor han indtil videre står noteret for seks kampe i Bundesligaen.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Joao Felix – 2019
Den unge portugiser skabte hurtigt et navn i Benfica, og da Atletico Madrid efter sigende smed 950 millioner kroner efter Joao Felix i sommeren 2019, kunne den portugisiske klub ikke gøre andet end at sige ja tak.
De seneste tre år har han arbejdet videre på at få forløst det enorme potentiale, men det helt, helt store gennembrud har ladet vente på sig. Med sine blot 22 år, er der dog tid nok til at træde det sidste skridt op blandt de allerstørste endnu.

Erling Haaland – 2020
29 mål i 27 kampe i Red Bull Salzburg, 86 mål i 89 kampe i Dortmund og nu 14 mål i 10 kampe i Manchester City.
Nordmandens statistikker taler for sig selv, og da han i 2020 vandt Golden Boy-prisen, virkede det da også som en selvfølge, efter han først på året var skiftet til Dortmund.

Pedri – 2021
Han er i dag 19 år gammel, fast mand på FC Barcelonas stjernespækkede mandskab og har allerede 12 A-landskampe under bæltet for det spanske landshold. Sin unge alder til trods, er Pedri allerede et sted i sin karriere, hvor langt de færreste spillere når hen. Kan han holde sig skadesfri og abstrahere fra omverdenens pres, kan han meget vel gå hen og blive den længeventede erstatning for Xavi og Iniesta i den catalanske storklub.

De største danske talenter – Hvor er de i dag?

Vinderen af Golden Boy-prisen bliver normalt offentliggjort sidst på året.

I år er danske Rasmus Højlund blandt de spillere, der kan løbe med hædersprisen. Han er dog i hård konkurrence med flere dygtige spillere, heriblandt Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Ansu Fati (FC Barcelona) og Gavi (FC Barcelona).

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer