3F Superligaen

Viborg eller Herning? Ekspert udpeger ‘det ægte Midtjylland’

FC Midtjylland og Viborg FF spiller søndag rivalopgør, som er blevet navngivet ‘Kampen om Midtjylland’ – men det er helt forkert, mener landinspektør.

Thomasberg og Poulsen skuler ind til midten
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Søndag går det løs i ‘Kampen om Midtjylland’, når Viborg FF tager i mod FC Midtjylland i 3F Superligaen.

Begge klubber hævder at komme fra det ‘rigtige’ Midtjylland, og der er derfor mere end bare tre point på spil, når de to hold tørner sammen.

Men hvor ligger det præcise midtpunkt i Jylland? Det har Campo bedt Martin Friis Hedegaard, landindspektør ved landmålingsfirmaet GeoPartner, om at kortlægge.

Hedegaard beskæftiger sig med kortlægning og måling af distancer til dagligt og kan derfor betegnes som lidt af en ekspert på området.

Ved hjælp af en simpel metode har han fundet frem til midtpunktet i Jylland, som ifølge ham selv er fastlagt med få meters fejlmargin.

Og konklusionen er klar.

Sådan har landinspektøren gjort

Midtpunktet er beregnet ved at placere en rektangel omkring Jylland defineret ved det nordligste, sydligste, vestligste og østligste koordinatsæt i koordinatsystemet DKTM2.

Herefter er der trukket diagonalstreger fra rektanglets hjørner. Diagonalpunktet angiver midtpunktet af Jylland.

– Beregningen er lavet ud fra et landsdækkende koordinatsystem, hvor man kan gå ind og se meget præcist, hvad koordinaterne for for eksempel spidsen af Jylland har, og på den måde er udregningen meget præcis.

Findes også andre metoder
Hedegaard fortæller, at der også findes andre metoder til fastlæggelse af midtpunktet.

– Der er nok også nogle, der vil sige, at man skal regne ud, hvor tyngdepunktet er. Så for eksempel hvis du nu holder en hylde på en tommeltot, hvor er tyngdepunktet så, hvor den ikke vipper. Men det er en helt anden udregning, der skal bruges, fortæller landinspektøren.

– Silkeborg er tættest på Jyllands geografiske midtpunkt, som er placeret lidt øst fra Kjellerup, fortæller Hedegaard.

Jyllands præcise midtpunkt ligger mellem Ravnstrup og Mønsted, hvor der også er rejst en sten for at markere midtpunktet.

En kort over Jylland inddelt i en firkant
Foto: Geopartner

Fodboldmæssige midtpunkt

Målet man afstanden fra Viborg FF og FC Midtjyllands respektive hjemmebaner til det geografiske midtpunkt, så er det de grønblusede fra Den Gamle Hovedstad, som kommer tættest på.

Viborgs hjemmebane, Energi Viborg Arena, ligger lidt over 20 kilometer væk fra midtpunktet. MCH Arena i Herning ligger 38 kilometer væk.

– Hvorfor er Herning gået ind i den kamp? De har jo aldrig været Midtjylland?

– Det havde været mest retfærdigt, hvis det var Viborg og Silkeborg, der skulle kæmpe om det, udtaler Hedegaard, som synes, Viborg FF er den retfærdige vinder af søndagens rivalopgør set ud fra geografisk perspektiv.

Kort over afstand fra stadion til midtpunkt
Foto: Geopartner

Rivaliseringen mellem Viborg FF og FC Midtjylland har taget til i stigende grad, fortæller Viborgs direktør, Morten Jensen.

Få hans syn på FCM her.

Kampen mellem FC Midtjylland og Viborg FF fløjtes op klokken 14 på MCH Arena. Kampen kan ses på TV2 Sport X.

Hadet optager ikke alle: Vi kan lære af dem

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P