3F Superligaen

Stig Inge Bjørnebye, en sportschef i AGF med værdier: Min far ville kalde ham et ordentligt menneske

Stig Inge Bjørnebye er sportschef i AGF og en ordentlig fodboldkøbmand
Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Som sportslig ansvarlig i en dansk superligaklub handler det ikke kun om at finde de rigtige spillere til startelleveren og spillertruppen. Der skal også tjenes penge. Det har de netop gjort i AGF, hvor sportschef, Stig Inge Bjørnebye, for nylig stod i spidsen for klubbens største spillerhandel nogensinde. Samtidig har han navigeret i et samarbejde med en klub i et krigshærget land, hvilket stiller store krav til integritet og ordentlighed. To værdier, der har været med i hele nordmandens lange karriere, og som de nu også mærker i AGF, hvor han passer perfekt ind.

Det er kendt som et benhårdt og kynisk marked, fodboldens verden.

For hver millionhandel, der publiceres i fodboldmedierne, findes utallige bristede drømme, og de mange store præstationer på grønsværen ser til tider langt mere glamourøse ud, end de forhandlinger der foregår mellem klubber, spillere, sportschefer og agenter. 

I AGF har de en norsk fodboldstrateg, der efter lidt over to år i klubben har tiltvunget sig respekt med en dugfrisk transferrekord på Fredensvang, hvor Yann Aurel Bisseck rejste til Milano og storklubben Inter for mere end 50 millioner kroner.

Jeg har ingen tro på, at man kan lykkes på et specielt højt niveau i dag – og blive der over tid – hvis man bare tænker fodbold.

Stig Inge Bjørnebye, AGF

– Det er en god historie med Yann, og det er vigtigt for klubben at fortælle en god historie. Det skaber noget identitet, og det skaber en god historie. Næste gang vi køber en spiller, så er det en god historie at fortælle, siger sportschefen.

Betyder det ikke også noget for dig personligt med så stort et salg? 

– Det betyder da noget, men så skal vi også videre, lyder det fra Bjørnebye forud for sæsonen, hvor campo.dk lytter til hans betragtninger.

Og sådan er det med Stig Inge Bjørnebye.

Med sådan et salg kunne man godt foranlediges til at tro, at 53-årige Stig Inge Bjørnebye er en kynisk fodboldkøbmand. Cash in. Videre til en ny  spiller. Cash in. 

Men det er ikke sandheden. 

I samme periode som nordmanden fulgte den 22-årige tyske ungdomslandsholdsspillers udvikling i Superligaen og skabte internationale relationer til en historiske transfer, har sportschefen, der som aktiv selv spillede to VM- og en EM-slutrunde for Norges fodboldlandshold, også hentet en rigtig aarhusdreng hjem fra Ukraine. Arbejdet med den handel siger ligeså meget om den tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye.

Undervejs i processen med at få Mikkel Duelund hjem på en et-årig kontrakt fra Dynamo Kiev, har Bjørnebye og AGF nemlig måttet træde meget varsomt. Og det ligger naturligt til ham.

AGF har ageret under et særligt FIFA-regelsæt, hvor spillere kan frigives til at spille for andre klubber, mens Ruslands invasion i Ukraine stadig skaber stor usikkerhed for fodboldspillere i landene. Og Mikkel Duelunds hjemkomst til AGF og Aarhus i sidste sæson, efter en periode hos NEC Nijmegen i Holland, stillede store krav til kommunikationen og forhandlingerne med Kiev-klubben, der 16 gange har vundet det ukrainske mesterskab.

– Det sværeste for mig er jo, at der er krig i landet. Det har jeg det svært med. Det, synes jeg, er et stort problem, og derfor er det svært at kommunikere og svare på spørgsmål om, siger Stig Inge Bjørnebye til samtalen med landets fodboldmedier forud for sæsonen, hvor campo.dk deltager.

Det særlige regelsæt fra FIFA har givet internationale fodboldspillere i de russiske og ukrainske ligaer “fri fra deres kontrakter” et år ad gangen, hvilket også er den ordning, Mikkel Duelund, for andet år i træk er på, og hvorfor han kunne vende hjem til AGF.

Og i den internationale fodboldverden vides det endnu ikke, hvad der sker efter den igangværende sæson, hvor Mikkel Duelund sådan set stadig vil have et år tilbage af sin aftale med Dynamo.

Han er det, som jeg tror, min far ville kalde: Et ordentligt menneske

Jacob Nielsen, AGF

– Jeg tror ikke, at Mikkel Duelund bliver sendt tilbage til Kiev. Det kan jeg ikke se for mig. Men det ved jeg jo ikke noget om. Nu må vi vente og se, hvad FIFA siger om, at der stadig er krig, og hvad de spillere i Rusland og Ukraine skal forholde sig til, siger sportschefen om den på alle måder svære situation i Ukraine. 

Og der er lige der, man godt kan mærke, at det ikke er pengene, der alene driver Bjørnebye. Han svarer gerne på spørgsmålene om AGF’s ‘kontraktforhold’ med Mikkel Duelund, men omvendt passer han på, at midtbanespillerens rolle i Aarhus ikke kommer til at lyde som en permanent aftale. Intet tages for givet.

– Hvad der sker videre, det må vi aftale med samme respekt. Jeg synes, det er svært at kommunikere om. Mikkel har jo papir på en aftale et år mere med Kiev.  

Mange gange i fodbolden er det jo business first. Det er det så ikke for dig? 

– Nej, for jeg tror på, at i længden så vinder man mere, hvis man har nogle andre perspektiver. Vi skal bygge en fodboldklub, vi skal bygge et omklædningsrum og vi skal bygge noget, ud fra de værdier som står helt øverste i vores strategi, og som er det, vi styrer efter. AGF er en børsnoteret virksomhed, og man kan ikke nedfælde værdier helt øverst, hvis man ikke følger dem. Så er det jo helt håbløst, og så får du heller ikke gode resultater, siger Bjørnebye og forklarer om sine egne værdier: 

– Jeg har selv spillet fodbold på et helt okay niveau, i en okay tid og i en relativ okay periode. Jeg var aldrig kommet op på det høje niveau, hvis ikke jeg var optaget af flere perspektiver end bare at være fodboldspiller. Jeg tror ikke på, man kan lykkes på et specielt højt niveau i dag – og holde sig deroppe over tid – hvis man kun tænker på fodbold, eller hvis man ikke er interesseret i, hvad der sker rundt omkring dig og i samfundet.

– Derfor havde jeg også andre interesser ved siden af (spillerkarrieren, red.), som gjorde, at mit privilegie som fodboldspiller hele tiden blev sat op imod noget andet, hvilket igen gjorde, at jeg kunne fokusere på at arbejde stenhårdt, være ydmyg og ikke tro, at hele universet snurrer rundt om min egen lille verden. Men at jeg i stedet er en del af en større verden. Det perspektiv, kommer jeg aldrig til at slippe, uanset hvor kynisk branchen er, eller hvor kynisk en agent er, når han forhandler, forklarer Stig Inge Bjørnebye.

Stig Inge Bjørnebye, sportschef i AGF, vandt bronzemedaljer med holdet i foråret

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

– Min far ville kalde ham et ordentligt menneske

I AGF er de oppe mod andre klubber, der også tjener store penge i Danmark, med F.C. København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland som et par solide eksempler. Her bliver spillersalgene også løbende større, og her ryger der også ryger flere penge ind via europæisk deltagelse.

Og derfor har Stig Inge Bjørnebye også gjort indtryk i AGF, hvor solide menneskelige værdier mødes med kynisk business i hverdagen.

– Han er en atypisk sportschef, fordi han er meget dyb og reflekteret på de menneskelige værdier, hvor den her branche lynhurtigt kræver kynisme. Du skal operere med agenter og mange penge, for det drejer sig jo om penge stort set hver dag i vores branche. Jeg kan huske, da jeg skulle rekruttere ham via ‘Teams’ under corona-nedlukningen, hvor vi talte i 15-17 timer af fire omgange, der fortalte han om sin baggrund og sin opvækst. Han har meget dybde i sig, og han er det, som jeg tror, min far ville kalde: Et ordentligt menneske, lyder det til campo.dk fra AGF-direktøren Jacob Nielsen, som samtidig pointerer, at effekten til tider skal vurderes mere langsigtet, hvis du skruer ned for kynismen i dialogen med andre klubber og især spilleragenter.

– Udfordringen er jo, at det ikke altid gavner i en direkte forhandling, fordi det bare kan være et koldt og kynisk foretagende, og fordi det er penge, det drejer sig om. Men jeg ser sådan på det, at det er tillid frem for alt. Mange sportschefer i Danmark har helt sikkert oplevet, hvad man kalder ‘shady business’. Altså hvor de bliver stillet overfor dilemmaer. Det vil jeg aldrig mistænke Stig for, og den fordel er der jo. Men det handler også om ansvar. At man tager ansvar for sig selv, og Stig Inge passer til vores værdier med ansvarlighed, vindermentalitet og hårdt arbejde, siger Jacob Nielsen.

Krig og kynisme.. og respekt

AGF jagter nok en sæson en placering i toppen af Superligaen, og lykkes de med det, får den norske fodboldchef igen travlt. En af opgaverne bliver igen at navigere i krig og ordentlighed omkring Mikkel Duelunds ophold i AGF, og på ny vil Stig Inge Bjørnebye finde sine værdier frem.

– Den eneste grund til, at vi kan have Mikkel Duelund i AGF lige nu, er, at der er krig i Ukraine. Det er dét, der gør det hele vanskeligt. Vi er selvfølgelig glad for, at Mikkel er hos os. Men det er på grund af, at der er krig i Ukraine, og den krig blev mere og mere grusom. Jeg synes, det er svært at gå ud at sige: “Jeg er pisseglad for at have Mikkel Duelund hos os”… for der er noget respektløst over det. Det er det, jeg synes, er vanskeligt. 

– Det, der foregår i Ukraine, er så vanvittigt. Fodboldspillerne er heldige. For de kommer ud af det. Men dem som bor der, de er meget hårdere ramt, siger Stig Inge Bjørnebye og spørger høfligt og roligt kredsen af journalist, om hans svarer giver mening. Det foregår iøvrigt altid roligt, når du taler med nordmanden.

Tilbage på direktørkontoret ved Ceres Park hos Jacob Nielsen kommer Stig Inge Bjørnebyes overvejelser og hensynstagen til Dynamo Kiev og til krigen i Ukraine slet ikke som en overraskelse.

Overvejelser om ordentlighed oplever han løbende hos klubbens sportschef.

– Jeg snakkede med en lille flok agenter, som jeg kender godt fra branchen, da jeg skulle rekruttere Stig, og de nævnte alle uafhængigt af hinanden ordet ordentlighed, når de skulle beskrive ham. Og endnu et godt eksempel på det er jo, at Stig allerede har gjort sig overvejelser om, hvad vi skal gøre, hvis en saudiarabisk klub vil købe en spiller i AGF, slutter Jacob Nielsen overfor campo.dk.

AGF er ude af europæisk fodbold, efter at klubben torsdag aften kun vandt med 1-o hjemme mod Club Brugge i returopgøret i Conference League. Nederlaget på 3-0 i det første opgør i Belgien blev for dyrt.

Men sådan er fodbold. Kynisk. Og det handler om at skaffe resultaterne.

Dog ikke for enhver pris for Stig Inge Bjørnebye.

I sommeren 2022 forlangte Stig Inge Bjørnebye forbedringer i AGF-truppen efter en ringe sæson, hvor klubben knapt klarede sig fri af nedrykning. Læs mere her:

AGF-sportschef vil se ændringer: Alle skal have større ambitioner

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P