Mathias Blohm

7 min læsningVærsgod Hjulmand – her er din landsholdstrup og de to debutanter

Der er revanche på programmet, når det danske landshold i efter weekenden samles til årets første landskampe.

7 min læsning
Kasper Hjulmand skal tirsdag aften udtage sin landsholdstrup til EM-kvalifikationskampene mod Finland og Kazakhstan.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Avatar photo14. mar 2023, 15.52

Det MÅ være 23 revanchelystne landsholdsspillere, der efter weekenden møder ind i landsholdslejren.

Det danske landshold skal den 23. marts og den 26. marts op mod henholdsvis Finland og Kazakhstan i årets første landskampe.

Det er de to første kampe i den EM-kvalifikation, der med alt andet end direkte dansk kvalifikation, vil være en sand fiasko.

Først og fremmest har Danmark fået så overkommelig en pulje, at det ikke er fuldstændig urealistisk, at holdet går ubesejrede igennem de ti kampe. Dertil kan lægges, at der med udvidelsen af EM-slutrunden er hele to hold fra hver pulje, der kvalificerer sig direkte.

Med en en pulje bestående af Finland, Kazakhstan, Nordirland, Slovenien og San Marino er målet om direkte kvalifikation måske endda lavt sat – Den pulje skal vindes suverænt!

Pletterne skal vaskes væk

Når de danske spillere den 23. marts træder ind i Parken, vil det være præcis 113 dage siden det forsmædelige nederlag til Australien og den deraffølgende exit fra VM i Qatar.

Selvom 113 dage i moderne fodbold kan være op mod 30 klubkampe, så hverken kan eller må fadæsen fra Mellemøsten være glemt hos landstræner Kasper Hjulmand eller hans udvalgte spillere.

Det er den i hvert fald ikke hos os, der følelsesmæssigt er engageret i dansk landsholdsfodbold.

Dertil kommer det faktum, at torsdagens kamp trækker tråde til den måske mest omtalte danske landskamp nogensinde.

Foto: Ritzau/Scanpix

Det var nemlig, som de fleste nok husker, Finland, der stod på den anden side, da Christian Eriksen i juni 2021 faldt om med et hjertestop i EM-kampen i Parken.

Skæbnen vil dog, at Christian Eriksen er den eneste fra den danske startopstilling den dag, der ikke med en vis rimelighed kan håbe på at spille kampen på næste torsdag samme sted.

Truppen til kampene

Kasper Hjulmand sætter tirsdag aften navne på de 23 spillere, der på Danmarks vegne skal indlede kvalifikationen frem mod EM i Tyskland 2024.

På de defensive positioner er der ikke så mange spørgsmål, men det er der til gengæld på de offensive positioner.

Målmænd:
Kasper Schmeichel
Oliver Christensen
Frederik Rønnow

Selvom Brøndbys Mads Hermansen og til dels Leicesters andenmålmand, Daniel Iversen, fremadrettet kan gøre sig forhåbninger om at få kampe for det danske A-landshold, så er ingen af de to i nærheden af at kunne udfordre de to danske landsholdsreserver, Oliver Christensen og Frederik Rønnow, der begge gør det fremragende i Berlin for henholdsvis Hertha og Union.

Forsvarsspillere:
Joachim Andersen
Victor Nelsson
Simon Kjær
Joakim Mæhle
Andreas Christensen
Rasmus Nissen Kristensen
Jens Stryger Larsen
Alexander Bah

I forsvaret har Simon Kjær så stor en stjerne, at han, trods meget begrænset spilletid i AC Milan på det seneste, nok skal blive udtaget. Victor Nelsson har spillet fuld tid i samtlige ligakampe i Tyrkiet for suveræne Galatasaray, der har vundet sine seneste 17 kampe i træk, og Nelsson MÅ være spil til en plads i start-11’eren mod Finland.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

På de to backs ligner Joakim Mæhle og Alexander Bah de to klare førstevalg, for selvom Victor Kristiansen helt oplagt stod til at få sin første landsholdsudtagelse, så er Leicester-backen ude med en ankelskade. Garderingerne bliver efter alt at dømme Rasmus Nissen til højre back og og Jens Stryger Larsen til venstre back. Det betyder til gengæld, at 33-årige Daniel Wass ikke bliver udtaget.

Midtbanespillere:
Mathias Jensen
Christian Eriksen
Thomas Delaney
Christian Nørgaard
Pierre-Emile Højbjerg
Mikkel Damsgaard
Jesper Lindstrøm
Morten Hjulmand
Philip Billing

På midtbanen må Kasper Hjulmand se bort fra Christian Eriksen og Jesper Lindstrøm, og det kommer givetvis til at give muligheden til to spillere, der ikke var med ved VM.

Umiddelbart er det målfarlige Philip Billing, Club Brügges Casper Nielsen samt Lecce-anfører Morten Hjulmand, der er i spil til de to pladser, og her tror jeg, at Casper Nielsen trækker sorteper.

Det skyldes hverken mangel på spilletid eller dårlige præstationer fra den tidligere Esbjerg-profil, men snarere det faktum, at Billing og Hjulmand er stort set umulige at komme udenom. Det betyder altså, at Kasper Hjulmand for første gang kommer til at udtage sin navnebror Morten.

Offensivspillere:
Andreas Skov Olsen
Kasper Dolberg
Andreas Cornelius

Yussuf Poulsen
Martin Braithwaite
Jonas Wind
Rasmus Højlund
Anders Dreyer
Gustav Isaksen

På de offensive pladser er spørgsmålene både mange og store. Den eneste ting, der ligger mere eller mindre fast, er, at Andreas Skov Olsen er skadet og derfor næppe bliver klar.

Derudover skal Kasper Hjulmand i en eller anden udstrækning bestemme sig for, om han vil holde fast i den ‘gamle garde’, eller det er på tide med udskiftninger. Jeg tror på, at det bliver lidt en kombination.

Hverken Kasper Dolberg, Andreas Cornelius eller Yussuf Poulsen har i denne sæson vist, at de stadig kan score mål, og det tror jeg, kommer til at koste for dem alle tre. Jeg tror ikke nødvendigvis, at de tre er er færdige på landsholdet, men målscoringen var særligt ved VM Danmarks akilleshæl, og det skal adresseres.

Espanyol-danskeren Martin Braithwaite har siden VM vist i LaLiga, at han kan score mål, og derfor kommer han med til kampene mod Finland og Kazakhstan. Til gengæld får han følgeskab af en række spillere, der i landsholdssammenhæng er relativt uprøvede.

Rasmus Højlund kan Hjulmand ikke komme udenom, og det samme må være tilfældet med Anders Dreyer, der af flere gange har været inden omkring landsholdet, og så har den 24-årige vestjyde gjort det godt siden sit skifte til Anderlecht i januar.

Det efterlader én plads tilbage, og den står formentlig mellem Mohamed Daramy, Nicolai Vallys og Gustav Isaksen. Umiddelbart giver det måske ikke meget mening at sætte sine penge på en spiller, der har tabt tre af sine sidste fire kampe på klubholdet, men timingen er bare rigtig på så mange måder for 21-årige Gustav Isaksen.

Isaksen har været et af få lyspunkter for FC Midtjylland i dette forår, og det er bare et spørgsmål om tid, før han får sin første A-landskamp, ligesom det er et spørgsmål om tid, før han befinder sig på en større adresse end Kaj Zartows Vej i Herning. Tiden er inde til at køre Isaksen i stilling som fremtidens mand på det danske A-landshold.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer