2 min læsningSvensk klub vil kopiere Brøndby og FC Midtjylland: Sådan bliver vi succesfulde

I svenske Hammarby kigges der blandt andet mod Danmark, når man vil skabe succes uden at have de helt store midler til rådighed - mere specifikt Brøndby og FC Midtjylland.

2 min læsning
Hammarby lader sig inspirere af FC Midtjylland og Brøndby.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ung, lokal, omsættelig – og forhåbentlig succesfuld.

Sådan lyder planen for succes i den svenske Allsvenkan-klub Hammarby IF.

Klubben ønsker at gøre sig til i den absolutte top af svensk fodbold. Men uden de nødvendige finanser er det svært at hamle op med økonomisk dominerende Malmø FF i toppen af svensk fodbold.

Derfor må der kigges på alternative metoder. Og her har man blandt andet fundet inspiration i Superligaen.

I et interview med Expressen fortæller Hammarbys bestyrelsesformand, Mattias Fri, at man mere specifikt vil tage udgangspunkt i danske klubber som Brøndby IF og FC Midtjylland.

Begge klubber har formået at udfordre de økonomisk dominerende i dansk fodbold, F.C. København. Og det skyldes blandt andet et stærkt ungdomsarbejde, hvor man udvikler nye profiler til førsteholdet – og samtidig sælger videre til udlandet.

– Det, vi har gjort, er, at vi har kigget på, hvad der kendetegner succesfulde fodboldklubber – både i mellemstore og mindre ligaer. Når man kigger på det, ser man, at der ofte er én klub, der økonomisk er dominerende, og det er også den klub, der vinder flest titler og oftest er i Europa. De finansierer virksomheden på den måde. Malmö i Sverige, for eksempel. København i Danmark. Bayern München i Tyskland, selv om det er en stor liga, siger Mattias Fri og fortsætter:

– Hvis man ser på de klubber, der udfordrer, er det klart, at de ikke har den samme succes i Europa, så de skal finde en anden finansieringskilde. De har investeret i at blive klubber, der udvikler spillere, der kan sendes videre til større udfordringer. Samtidig har de opnået sportslig succes. Jeg tror, Brøndby havde en gennemsnitsalder på 23 år, da de vandt den danske liga senest. Midtjylland det samme. RB Salzburg er ikke over 23 år. Benfica er et andet eksempel.

Brøndby-profil med direkte opfordring til utilfredse fans: Læg det til side og støt os!

Hammarby, som i den seneste sæson vandt bronzemedaljer i Allsvenskan, har blandt andet brugt vinteren på at sige farvel til en række etablerede spillere, hvilket angiveligt har gjort en del fans utilfredse. Det har fået bestyrelsesformanden til at forklare sig i et brev på klubbens hjemmeside.

Men det er alt sammen en del af den nye måde at drive klubben på, som skal sikre, at flere spillere af egen avl indlemmes i førsteholdstruppen og potentielt set sælges videre til store millionbeløb – præcis som i Brøndby og FC Midtjylland.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer