VM 2022

3 min læsningPatrick Vieira: Døren er ikke åben for sorte managers i fodboldverdenen

Patrick Vieira er den eneste sorte manager i Premier League. Nu fortæller han åbent og ærligt, at manglen på sorte managers skyldes manglen på lige muligheder.

3 min læsning
Crystal Palace-manager Patrick Vieira, mener ikke at sorte får samme muligheder for at få topstillinger på ledelsesniveau i Premier League og andre top-ligaer i verden. Og det skal der gøres noget ved.
Foto: Scott Heppell/Reuters/Ritzau Scanpix

“Dørene er ikke åbne for sorte managers”.

Sådan indleder Premier Leagues eneste sorte manager, nemlig Crystal Palace-chef, Patrick Vieira, sit interview med BBC.

Og det er et vigtigt problem, som der skal gøres noget ved med det samme, mener Vieira.

I et interview med BBC fortæller Vieira, at der skal gøres mere for at opmuntre sorte spillere til at blive en del af ledelsen efterfølgende.

Han fortæller, at han selv var heldig, at have gode mennesker omkring sig i slutningen af hans karriere – blandt andre Manchester Citys administrerende direktør, Brian Marwood, som hjalp ham med at gå trænervejen.

– Jeg havde gode mennesker omkring mig, som gav mig platformen til at lære og begå fejl og i dag være i Crystal Palace med tro på og tillid til mine evner til at være en god manager, indleder Vieira og fortsætter:

– Vi er nødt til at give de her muligheder til folk af farve. Vi er lige så gode som alle andre. Og vi skal hverken have flere eller færre muligheder end nogen anden. Men når du ser på de fem bedste ligaer i verden, og du ser på antallet af sorte trænere, så er det bare ikke nok. Der er mangel på muligheder der. Der er mangel på forbindelse fra det at være en sort spiller til det at være en del af de mennesker, der træffer beslutningerne.

– Generelt mener jeg, at dørene ikke er åbne for, at vi kan gøre det på nuværende tidspunkt. Når jeg taler om ledelse, taler jeg om holdledelse, og jeg taler også om det højere niveau. Vi skal have flere muligheder for at vise, at vi er lige så gode som alle andre.

Premier League-legende med kritik af FA: Det er ren snak

En ny rapport viser, at 43 % af Premier League og 34 % af EFL-spillerne er sorte, mens kun 4,4 % af managerne er det.

I sidste uge viste en rapport fra The Black Footballers Partnership – en organisation dannet tidligere i år – at 14 % af dem med toptrænerkvalifikationer – en UEFA pro-licens – er sorte, og kun 1,6 % af leder-, leder- og ejerskabsstillinger i fodboldverdenen er holdt af sorte mennesker.

Det engelske fodboldforbund lancerede i 2020 et mangfoldighedskodeks med det formål at tackle racemæssig ulighed i engelsk fodbold. Et kodeks, som alle klubberne i Premier League og 30 andre har tilmeldt sig frivilligt.

I den forgangende uge var QPRs fodbolddirektør, Les Ferdinand, dog ude at sige, at det ‘ikke har gjort nogen som helst forskel’ i forhold til at hjælpe sorte spillere med at få job inden for fodbold efterfølgende.

En talsmand FA har efterfølgende udtalt, at man er ‘dybt forpligtet til at sikre, at mangfoldigheden af ​​dem, der træner og leder inden for engelsk fodbold, virkelig afspejler det moderne samfund’.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer