Premier League

Mester eller nedrykker – så stor er forskellen i tv-penge i Premier League

Der resterer én runde i Premier League, og mens der stadig er spænding om særligt mesterskab, europæiske pladser og nedrykning, så kan sidste runde se ligegyldig ud midterholdene. Det er dog langt fra tilfældet, for der er nemlig stadig mange millioner på spil for alle 20 hold.

Tv penge i Premier League
Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Wolves, Leicester, Brighton, Brentford, Newcastle, Crystal Palace, Aston Villa, Southampton og Everton.

Ni hold går alle ind til sidste spillerunde i Premier League uden mulighed for at kvalificere sig til europæisk fodbold og uden risiko for at rykke ned.

Dermed kan sæsonens sidste kamp på papiret se lidt ligegyldig ud, men det er den så langt fra.

For ud over at der for første gang i Premier League-historien er både mesterskab, nedrykning og europæiske pladser at spille om i sidste runde, så har alle 20 klubber et økonomisk incitament for at få en sejr ud af sæsonens sidste kamp.

Ifølge The Independent var der i sidste sæson en forskel i tv-penge på 65 millioner pund – svarende til 570 millioner kroner mellem mestrene fra Manchester City og nummer 20 Sheffield United. City fik ifølge mediet godt 1,4 milliarder kroner, mens nedrykkerne fra Sheffield måtte ’nøjes’ med 835 millioner kroner.

Størstedelen af Premier Leagues indtægter kommer igennem salg af hjemlige og internationale tv-rettigheder. Størstedelen bliver fordelt ligeligt mellem de 20 klubber, men omkring halvdelen af pengene fra de hjemlige tv-rettigheder og 20 procent af de internationale tv-rettigheder bliver fordelt på klubber efter ligaposition (merit) og det antal gange, en klubs kampe er blevet vist i tv.

DOWNLOAD campo.dk’s app og få vores nyheder direkte på din mobiltelefon. 👇🏼👇🏼

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Derfor er et holds ligaposition heller ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de får flere penge end holdene under sig. I sidste sæson fik Newcastle eksempelvis estimeret 53 millioner kroner mere end Aston Villa, selvom Villa sluttede én placering og ti point højere end Newcastle.

Merit-betalingen, som altså afgøres af en klubs endelige ligapostion, er cirka 26 millioner kroner værd per position.

Highlights: Imponerende comeback redder Everton fra nedrykning

Det vil sige, at et hold som Aston Villa, der forud for sidste spillerunde ligger på 14. pladsen, har mulighed for med en sejr at rykke op på 10. pladsen. En sejr over Manchester City søndag vil altså potentielt kunne være 104 millioner kroner værd for Aston Villa, forudsat at de fire hold umiddelbart over dem ikke vinder.

Dermed har Steven Gerrard og Aston Villa fået endnu et incitament for at slå Manchester City søndag og samtidig hjælpe Liverpool i kampen om mesterskabet.

På den måde er der som minimum 26 millioner at spille om for alle 20 hold, da ingen af de 20 hold er matematisk sikre på at slutte på deres nuværende position.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P