UDLANDSPROFFERNE Uge 50: Sølvtøj i Japan, oprykning i Norge og dobbelt op på dobbelt i Holland

På campo.dk giver vi dig hver mandag formiddag et overblik over, hvordan den seneste uge er gået for de danske spillere, der tjener deres løn udenfor landets grænser. Mål, debut og udvisninger - stort og småt.

Danske målscorere i udlandet

I Danmark har vi over 300 professionelle fodboldspillere, der til dagligt spiller fodbold i mere end 30 forskellige lande.

Vi vil på campo.dk ugentligt give et overblik over nogle af de danskere, man ikke nødvendigvis hører om hver eller hver anden dag. Vi udvælger nogle af de spillere, der har gjort sig bemærket for enten noget godt, noget skidt, eller noget midt imellem.

Jesper Lindstrøm – Eintracht Frankfurt
Jesper Lindstrøm og Eintracht Frankfurt har efter en sæsonstart af de svagere endelig fået tur i den. Særligt den danske midtbanespillere må siges at have ramt en guldåre. ‘Jobbe’ optrådte i sidste uge på denne liste med et fantastisk mål i storsejren over Leverkusen. I denne udgave er han også at finde, da den fine form er fortsat for danskeren. Onsdag aften gik turen til Gladbach. I første halvlegs overtid udviste danskeren overskud og overblik med sin assist til det udlignende mål. Fra kanten af feltet skudfintede danskeren et par gange, før et hårdt fladt indlæg fandt vej bag forsvaret til Rafael Borre, som nemt gav danskeren sin anden assist i sæsonen. Kort efter viste Lindstrøm angrebsplacering i verdensklasse med et listigt løb væk fra forsvaret. Evan Ndicka fandt ‘Jobbe’, der fra straffesparkspletten havde al tid i verden og bankede bolden op i nettaget til 2-1. Frankfurt endte med en 3-2 sejr på en svær udebane. Lørdag ville Lindstrøm igen på tavlen, da Mainz kom på besøg i Frankfurt. Bo Svenssons gæstende tropper fik ørerne i kontramaskinen og endnu engang var Lindstrøms placeringsevne helt fintunet. I Frankfurt-kontraen havde Rafael Borre frit løb mod målet, men flankeret af ‘Jobbe’ valgte den colombianske angriber uselvisk at spille chancen større. Danskeren skulle blot sætte indersiden på, men endte som matchvinder og kan dermed notere sig for fire sæsontræffere. Det lyder ikke af meget, men de fire bundesligascoringer og de to assists er alle kommet i løbet af de sidste seks kampe. Frankfurt overvintrer på sjettepladsen og tager 8. januar imod ligaens nummer to Borussia Dortmund.

Mads Emil Madsen – Slavia Prag
Det er formentlig ikke meget, den tjekkiske liga fylder hos fodboldglade danskere, men faktisk er der hele tre danske profiler i den østeuropæiske Fortuna Liga. Foruden Alexander Bah og Casper Højer, der gør sig i henholdsvis Slavia Prag og Sparta Prag, er også den tidligere Silkerborg-spiller Mads Emil Madsen at finde i den tjekkiske hovedstad. Som holdkammerat til Alexander Bah i Slavia Prag har Skanderborg-drengen Mads Emil ofte fået lov at gå en smule under radaren, siden han i sommer skiftede østrigske LASK Linz ud med Slavia, men i den forgangne uge fik han fodboldradaren til at bippe hos campo.dk. Mads Emil Madsen scorede nemlig sit første mål for de rød og hvid-blusede fra Slavia Prag, da de i sikker stil spillede sig vide i den tjekkisk pokalturnering MOL Cup. Slavia spillede ifølge egen hjemmeside en ganske forfærdelig første halvleg mod Fastav Zlin, hvor de allerede efter to minutters spil kom bagud. De fik dog hurtigt udlignet til 1-1, inden Mads Emil Madsen otte minutter inde i anden halvleg bragte storklubben foran 2-1. Slavia vandt kampen 3-1, og efterfølgende blev den danske midtbanespillers kamp karakteriseret som en klassepræstation på klubbens twitter-profil.

Mathias Wichmann & Daniel Arrocha – FK Jerv
En marathonkamp, en vanvidskamp og en oprykningskamp. Alle tre ord er rammende for den kamp, som norske Jerv med anfører Mathias Wichmann og Daniel Arrocha på holdet var igennem i den forgangne uge. Den lille norske klub fra Grimstad havde via en sejr i straffesparkskonkurrencen mod KFUM Osla sikret sig en oprykningskamp mod Brann fra Bergen, og selvom det ifølge Mathias Wichmann selv ikke var helt efter spil og chancer, så blev det FK Jerv, der trak det længste strå i kampen, og dermed er de at finde i Eliteserien efter nytår. FK Jerv havde nok at se til med at forsvaret sig i de første 90 minutter, hvor de lidt heldigt var kommet foran. Brann fik udlignet, men med to straffesparksredninger sørgede Jerv-målmanden for at sende kampen i forlænget spilletid. Her var det Jerv, der tidligt fik et straffespark, og i samme sekvens fik Brann en spiller udvist. Jerv tog føringen og kom kort efter også foran 1-3, inden vanviddet for alvor tog fart. Brann fik to minutter senere reduceret, og yderligere to minutter senere fik de også udlignet. Dernæst gik der dårligt et minut, før Jerv igen havde bragt sig foran, men i overtiden af den forlængede spilletid lykkedes det klubben fra Bergen at udligne og sende kampen i straffesparksafgørelse. Her skulle der hele ni spark til fra hvert hold, inden FK Jerv trak sig sejrrigt ud af opgøret. Begge klubbens to danskere scorede i straffesparkskonkurrencen.

Nikolai Baden Frederiksen Vitesse
‘Jeg vil gerne møde Sparta hver uge, for det er min favorit modstander’, sagde Nikolai Baden Frederiksen efter en uge, hvor han har lynet og tordnet. I midtugens pokalopgør mod Sparta Rotterdam leverede angriberen to drømmemål. Kort før pausen var Vitesse bagud 1-0 mod Sparta Rotterdam og den danske angriber stod med et frispark fra omtrent 30 meters afstand. Danskeren svingede sin venstrefod og hamrede bolden mod mål. Sparta-målmanden havde allerede bevæget sig i modsatte retning, og da var det for sent. Baden havde udlignet med en frisparksperle. I anden halvleg skulle han også blive matchvinder. På et halvsløjt indlæg kom bolden susende i knæhøjde bag Baden, som kun så en løsning på situationen. Det krævede en hælafslutning, og afsluttet det blev den. Angriberens hæl sendte bolden via indersiden af stolpen og ind bag Sparta-målmand til slutresultat 2-1. Heldigvis for Sparta Rotterdams ære fik de chancen for at forsvare sig mod Baden igen lørdag, hvor Vitesse skulle på besøg i den spartanske arena i ligaen. På udebanen svingede Baden igen venstreskøjten og gjorde det onde ved Sparta. Efter et kvarter bevægede Rotterdams sidste skanse sig ud på en længere skovtur, og Baden kunne nemt lave sit sjette sæsonmål. Tyve minutter senere var han på pletten igen med hurtigste aftrækker på en nedfaldsbold i feltet. Et hjørnespark blev headet op i luften af Jacob Rasmussen og endte i det lille felt, hvor Baden prikkede bolden ind til 2-0. Danskeren måtte skadet forlade banen efter 53 minutters spil og kunne se Sven Mijnans gøre ham kunsten efter for Sparta. Mijnans blev dobbelt målscorer og reddede 2-2 i land for hjemmeholdet. Vitesse indtager en femteplads i Æresdivisionen, og mandag har de også fået bekræftet, at de går videre i Conference League, da Tottenham er blevet taberdømt.

Alexander Scholz og Kasper Junker – Urawa
Der var sølvtøj til både Alexander Scholz, Kasper Junker og Urawa Red Diamonds, da de søndag spillede japansk pokalfinale mod Oita Trinita. Begge danskere startede på banen, og de kunne allerede efter seks minutter se holdkammeraten Ataru Esaka bringe dem foran. Kasper Junker blev efter 72 minutters spil skiftet ud, men for både ham og alle andre så Urawa ud til at løbe med en 1-0-sejr. Det var dog kun til kampens overtid, hvor Oita Trinita udlignede. Bedst som kampen så ud til at gå i forlænget spilletid, dukkede Tomoaki Makino dog op og stangede atter Urawa foran. Det fik Oita aldrig svaret igen på, og dermed løb Urawa Reds ligesom i 2018 med titlen som japanske pokalvindere anno 2021.

Hvad skete der ellers?

• Hos Norwich City har Jacob Lungi Sørensen på det seneste fået pænt med spilletid med tre kampe i Premier League i streg. Tirsdag fik han for første gang lov at starte inde, da han spillede hele kampen i 0-2-nederlaget til Aston Villa.
  • I Tyrkiet var Andreas Cornelius med et mål og en assist stærkt medvirkende til, at Trabzonspor slog konkurrenterne fra Hatayspor med 2-0.