2 min læsningOverlæge slår fast: Professionelle fodboldspillere er ikke i øget risiko for hjerteproblemer

I den seneste periode har flere fodboldspillere haft hjerteanfald, hvoraf Christian Eriksens hjertestop til EM-slutrunden er den situation, der uden tvivl huskes af flest. Men professionelle fodboldspillere skal ikke frygte hjerteanfald mere end andre.

2 min læsning
Professor Henrik Kjærulf Jensen, der er overlæge ved afdeling for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital, slår fast, at der ikke er øget risiko for hjerteanfald ved at være professional fodboldspiller. Foto:Tonny Foghmar

Der er ikke ekstraordinær grund til at være nervøs for hjerteanfald som professionel fodboldspiller. Det fastslår en overlæge fra Aarhus Universitetshospital overfor Spillerforeningen.

I sommer faldt Christian Eriksen om med hjertestop foran hele verdens befolkning, da Danmark spillede mod Finland i Parken til EM-slutrunden, og senest i september faldt Wessam Abu Ali fra Vendsyssel om med krampeanfald i en første divisionskamp.

Men der er ikke ekstraordinær fare ved at være professionel fodboldspiller, når det kommer til hjerteanfald.

– Som sportsudøver har man ikke øget risiko i forhold til ikkesportsudøvere. Vi har tidligere vurderet sportsudøvelse og risiko for hjertestop og pludselig, uventet død. Det er der lavet mange internationale rapporter om, og vi har også forholdt os til det i Danmark. Gennem årene har vi set op til fem tilfælde med sportsudøvere, der oplever noget lignende om året, siger professor Henrik Kjærulf Jensen, der er overlæge ved afdeling for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

– Selvom op til fem tilfælde er mange for de enkelte og deres familier, og har store konsekvenser for dem, så er det et meget lille tal i forhold til alle dem, der dyrker sport. Det er også derfor vi i Danmark – og de fleste andre nordeuropæiske lande – har sagt, at vi ikke tilråder, at alle, der er over 15 år og dyrker sport, skal have en større hjerteundersøgelse. For man ville oftest ikke have fanget de her tilfælde på forhånd, forklarer overlæge Henrik Kjærulf Jensen til Spillerforeningen.

Det er endnu uvist om Christian Eriksen vender tilbage til fodboldbanen igen, men helt generelt er der kun gode grunde til at snørre støvlerne rundt omkring i landet.

– Gevinsten ved at dyrke sport er meget højere end risikoen, fastslår Henrik Kjærulf Jensen.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer