3F Superligaen

Pokalvinderne fra Randers er i Conference League og spiller med i toppen af Superligaen – en overpræstation siger klubbens cheftræner

Budgettet og spillertruppens markedsværdi i Randers FC er i den laveste fjerdedel blandt de 12 superligaklubber, men det er som om, at nogen har glemt at fortælle det til Thomas Thomasberg, hans stab og hans spillere.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

De forsvarende pokalvindere fra Randers FC måtte i sidste uge ’nøjes’ med kvalifikation til den nye europæiske Conference League, da de knebent blev slået samlet af den tyrkiske storklub Galatasaray i Europa League-kvalifikationen.

Søndag tabte kronjyderne til Silkeborg, og selvom det betyder, at de har tabt de seneste to kampe og dermed ikke har vundet en fodboldkamp siden 13. august, står mange formentlig med en følelse af, at klubben overpræsterer.

Igennem de første fem runder af Superligaen lå Randers FC stabilt på førstepladsen, og selvom de nu er blevet overhalet af FC København og FC Midtjylland, begår de sig for anden sæson i træk i en ende af tabellen, som deres budget ingenlunde berettiger. Vist vil tabelplacering i forhold til budget kun sjældent give et retvisende billede af en klubs præstationer, men ikke desto mindre siger det noget om, at det går langt over det, man med rimelighed kan forlange af en klub som Randers FC. Den del er cheftræner Thomas Thomasberg da også enig i.

– Vi overpræsterer jo så at sige på alle parametre. Hverken i år eller sidste år har vi haft et budget, der gør, at vi skal spille med om top-seks. Vi burde spille for at undgå nedrykning, men i stedet er vi kommet dertil, hvor vi nu skal spille europæisk gruppespil og har vundet en pokalfinale, siger Thomas Thomasberg til campo.dk.

Randers spillere i jubel i Superligaen er ikke et uvant syn. Foto: Ritzau Scanpix

På intet tidspunkt i Thomasbergs tre sæsoner i spidsen har Randers FC været i nærheden af at rykke ud af Superligaen, hvilket klubben bare sæsonen inden den 46-årige cheftræners ankomst var smerteligt tæt på. I sidste sæson spillede de så med i den sjove del af Superligaen, og i midten af maj kom kronen på værket, da de i overbevisende stil besejrede SønderjyskE med 4-0 i pokalfinalen. Nøglen til den nylige succes er dog langt fra raketvidenskab.

– Der er en ro og en afklarethed hele vejen fra bestyrelsen og Søren Pedersen (sportslig og kommerciel direktør, red.) ned til os trænere og spillere, og det er helt sikkert det, der har været hovedårsagen. Der har ikke på noget tidspunkt været nogen slinger i valsen, og derfor er vi kommet hertil, forklarer Thomas Thomasberg, som ser en tendens.

– Det er jo lidt kendetegnene for de klubber, som præsterer lidt ekstra i forhold til deres størrelse, at der sidder de samme folk lidt længere, og den kontinuitet gør, at der er godt styr på butikken og ingen slinger i valsen. Kursen er sat, og alle ved, hvilken retning de går i. Det synes jeg generelt man kan se i de danske fodboldklubber, siger Thomasberg.

Vi har en gruppe, hvor vi kan lide hinanden, vi kan lide at komme på arbejde, og vi synes, at vi er et godt sted.

Thomas Thomasberg – Cheftræner Randers FC

Lige nu går det rigtig godt for de lyseblå på banen, men også uden for kridtstregerne føler cheftræneren, at han har været med til at flytte klubben.

– Lige nu er vi på vej i den rigtige retning. Helt nøgternt har vi haft nogle rigtig gode år, men selvom jeg selvfølgelig er en del af det, er det ikke kun min fortjeneste. Samspillet med Søren [Pedersen], Rasmus og Ralf (Rasmus Bertelsen og Ralf Pedersen, begge assistenttrænere, red.) er en vigtig del af det, og vi har en gruppe, hvor vi kan lide hinanden, vi kan lide at komme på arbejde, og vi synes, at vi er et godt sted. Så er det også lettere for spillerne at præstere, når der er afklaring i den gruppe, som skal styre dem, vurderer den tidligere AaB- og FC Midtjylland-spiller.

Thomas Thomasberg var fra juli 2013 til januar 2017 assistenttræner i Randers FC under først Colin Todd og siden Ólafur Kristjánsson, men da Hobro IK i januar 2017 tilbød ham deres ledige cheftrænersæde, slog han til. Med seks sejre og én uafgjort i sine første syv kampe i spidsen for klubben, grundlagde Thomasberg hurtigt den oprykning, der for anden gang i Hobros historie sendte dem op i Superligaen.

Nærmest lige så imponerende kom miniputterne fra start i den efterfølgende sæson i det fineste selskab, dansk klubfodbold kan byde på, og selvom de var én sejr fra sensationelt at spille sig i top-6 – altså mesterskabsslutspillet, var nedrykning aldrig for alvor et tema. Nedrykning var som tidligere nævnt et ganske markant tema i Randers FC, der undervejs i sæsonen havde fyret både Ólafur Kristjánsson og Ricardo Moniz, og i sidste ende blev det den unge og forholdsvis uprøvede Rasmus Bertelsen, der med hiv og sving klarede sagerne for kronjyderne. Bertelsen der i dag er assistent for Thomasberg.

– Rasmus Bertelsen havde sat gang i den grovsortering og det oprydningsarbejde, som der skulle til. Rasmus og jeg kendte hinanden rigtig godt fra min første tid i klubben, og han har bare været helt fantastisk til at træde det skridt ned, efter det i et halvt år var ham, der var cheftræner, forklarer Thomasberg.

Thomas Thomasberg flankeret af assistenttræner Rasmus Bertelsen og målmandstræner Erik Boye. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

46-årige Thomas Thomasberg har det lige nu så godt i Randers FC, at han i foråret skrev under på en kontraktforlængelse, der holder ham i klubben til 2025. Hvad der derefter skal ske, har han ikke taget stilling til.

– Jeg har ikke en forestilling om, at jeg er i Randers FC om 20 år, men jeg kan nemt se mig i klubben i rigtig mange år. Lige nu har jeg det simpelthen så godt her, at det er det helt rette sted for mig at være, lyder det fra nordjyden, der dog ikke helt vil afvise, at han vil lade sig friste, hvis det rette tilbud fra udlandet kommer.

– Jeg prøvede det jo aldrig som spiller, så på et eller andet tidspunkt, så kunne det måske være sjovt at prøve kræfter med og opleve en anden kultur. Det ligger nok i de fleste trænere, men det er slet ikke noget, jeg bruger krudt på lige nu, lyder det afslutningsvis fra Thomas Thomasberg.

Efter landskampspausen kommer der et par store modstandere på besøg på Cepheus Park, når først FC København søndag den 12. september lægger vejen forbi. Fire dage senere kommer hollandske AZ Alkmaar på besøg, når Europa Conference League gruppespillet skydes i gang.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P