Bundesligaen

Legenden Gerd Müller er død – måske verdens bedste afslutter og målscorer

Han gjorde karriere mange år før fodbolden blev revolutioneret af data, forskning og teknologi, men alligevel er den lille tyskers bedrifter skrevet ind i historien for evigt. Søndag morgen døde han i en alder af 75 år.

Gerd Müller døde i sit hjem søndag morgen 75 år gammel
Gerd Müller døde i sit hjem søndag morgen 75 år gammel. Foto: Ritzau Scanpix

Gerhard Müller kendte vejen til modstandernes mål. Den tyske angriber med kaldenavnet ’Gerd’, scorede 523 mål i 580 kampe for den tyske storklub, Bayern München. En statistik de færreste i verden opnår i deres karriere. Gerd Müllers bedrifter har givet ham legendestatus i klubben, og det er en søndag i sorg i Sydtyskland.

Gerd Müller, også kaldet ’Der Bomber’, døde 75 år gammel efter i flere år at have lidt af sygdommen Alzheimers, og Bayern München mindes de 15 år angriberen spillede i klubben, samt de utallige gange Müller også har repræsenteret klubben efter karrierens sidste kamp i 1981.

Der blev afholdt et minuts stilhed før Bundesligakampen mellem Mainz og Leipzig søndag.
Der blev afholdt et minuts stilhed før Bundesligakampen mellem Mainz og Leipzig søndag. Foto: Ritzau Scanpix

– I dag er en sørgelig og sort dag for FC Bayern og alle klubbens fans. Gerd Müller var den bedste angriber, der nogensinde har været og et godt menneske og en stor personlighed i fodboldverdenen. Uden Gerd Müller ville FC Bayern ikke være den klub, vi alle elsker i dag. Hans navn og mindet om ham lever for evigt, lyder det fra Bayern Münchens præsident, Herbert Hainer.

– Vi er forenet i dyb sorg med hans kone Uschi og hans familie.

Gerd Müller i afslutterens rolle til VM i 1974 i kampen mod Østrig. Foto: Ritzau Scanpix

Før det hed MVP
I Bayern München nåede Gerd Müller at vinde fire mesterskaber og fire pokaltitler, men især også indsatsen i Europa Cuppen for mesterhold (nu Champions League, red.), lagde ekstra lag til tyskerens stjernestatus. Gerd Müller og Bayern München vandt nemlig mesterholdenes pokal tre år i træk i 1974, 1975 og 1976.

I dag snakker man om ’Most Valuable Player’. Og i det lys var Gerd Müller den vigtigste spiller

‘Der Kaiser’

Gerd Müller spillede 62 landskampe for Tyskland og scorede 68 mål. Han var i sine velmarksdage tæt forbundet med andre tyske verdensstjerner såsom holdkammeraterne fra Bayern München, Franz Beckenbauer og Uli Hoeness, samt store navne som Berti Vogts, Paul Breitner og Sepp Maier. Og netop på landsholdet fik Gerd Müller stor succes og vandt Europamesterskabet og Verdensmesterskabet i henholdsvis 1972 og 1974.

Gerd Müller scorede det andet mål i tyskernes finalesejr på 2-1 over Holland og Johan Cruyff til verdensmesterskabet i 1974. Og så endda på et fyldt Olympiastadion hjemme i München, hvor 75.200 tilskuere hyldede tyskerne efterfølgende. Gerd Müller var ikke den type, der opsøgte pressen eller opmærksomhed i det hele taget. På såvel landshold som klubhold var der dog altid enorm fokus på den kun 1.76 centimeter høje angriber, der igen og igen snød modstandernes forsvar og målmænd – nærmest efter behag, husker klubikonet Franz Beckenbauer.

– Uden Gerd havde vi aldrig fået den succes, vi opnåede. Han scorede mange mål, og hans mentalitet førte os altid videre. Jeg vil sige det sådan her: Gerd Müller var ikke den bedste spiller, men han var den vigtigste. I dag snakker man om ’Most Valuable Player’. Det var Gerd. Og i det lys var Gerd Müller den vigtigste spiller, har ’Der Kaiser’ tidligere udtalt sig til klubbens hjemmeside i forbindelse med Müllers 75 års fødselsdag.  

Gerd Müller der løfter trofæet efter 2-1 sejren i VM-finalen mod Holland. Foto: Ritzau Scanpix

Flere fødselsdage og mål bliver det ikke til for Gerhard Müller, der dog også i klubbens nutid har gjort stort indtryk. Han var blandt andet træner for klubbens andethold og akademi gennem flere år, og klubbens nye CEO, Oliver Kahn, udtrykker sin sorg over legendens død sådan her:

– Som spiller og som person findes der ingen lig Gerd Müller, der har haft så stor betydning for FC Bayerns udvikling til en af de største klubber i verden. Gerd vil for altid være i vores hjerter, siger Oliver Kahn.

Gerd Müller blev født i Nörlingen i 1945.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P