2. Division

Aarhus Fremad-chef: Vi skal bruge fiasko som brændstof

I sidste sæson glippede oprykningen for Morten Dahm Kjærgaards tropper, men det er ikke ensbetydende med, at Aarhus Fremad vil hvile på laurbærrene – tværtimod.

Morten Dahm Kjærgaard smiler efter træningspas i Aarhus Fremad.
Foto: Jrah Jijan / Campo.dk
Dette er en historie, du kun får på campo.dk

Vejrudsigten viste regn og slud, men som man siger i den nordlige del af Aarhus:

Solen skinner altid på Riisvangen.

Og det gjorde den også tirsdag formiddag, hvor cheftræner Morten Dahm Kjærgaard sad i den varme stol.

Cheftræneren havde netop afsluttet tirsdagens træningspas, hvorefter det blev tid til en snak om sidste sæson, den nuværende trup og ambitionerne for Aarhus Fremad.

Uden at pointere det, kom cheftræneren selv ind på oprykning – eller mangel på samme-, der glippede i sidste runde af forrige sæson, i forbindelse med en snak om sommeropstarten.

– Det er jo altid interessant med en opstart efter have spillet en sæson. Sommeropstarten er kortere end vinteropstarten. Det kommer altid efter, at man har sluttet en sæson, og der kommer som regel flest klubudskiftninger efter sæsonen, fortæller cheftræneren til Campo og uddyber:

– Det har vi selvfølgelig også mærket, da vi missede oprykningen. Så har der været nogle udskiftninger på nogle spillere, der er taget videre og så har vi hentet nogle nye spillere ind.

Døden har ikke en årsag

12 minutter.

Det er, hvad der manglede på Riisvangen Stadion, da FC Roskilde i sidste spillerunde bragte sig foran 2-1 og stjal oprykningen foran snuden på Aarhus Fremad.

Dahm Kjærgaards tropper havde ellers de bedste kort på hånden, selvom de allerede havde misset flere matchbolde for at sikre oprykning til NordicBet Ligaen. De skulle blot bruge et point i den sidste kamp, men det blev ikke tilfældet.

– På den sidste dag, der var det meget tilfældighed, der afgjorde det. Når man så ser det i et større perspektiv igennem hele sæsonen, så er det jo kvaliteten, som vi har i afgørende situationer.

– Offensivt, defensivt, nogen vil kalde det kynisme. Men mange gange er det kvalitet, om man forsvarer godt nok, eller man scorer nok. I de situationer, så er der helt sikkert nogle valg. Også nogle trænervalg igennem sæsonen, siger han.

– Var der noget af de tre sidste kampe, som vi endte med at tabe, som vi kunne gøre anderledes? Og der har vi selvfølgelig kigget også på, om vi skulle have gjort det lidt anderledes der, uddyber cheftræneren.

Selvom Aarhus Fremad kun var 12 minutter fra oprykningen, så mener cheftræneren ikke, at man kan reducere det ned til en kamps slutfase. For ham er det ikke sundt for hverken spillerne, ham selv eller klubben at tænke i ultimatum:

– Det var jo et point, som vi kunne finde mange steder i sæsonen. Det var så tæt på. Nogle gange vil man gerne have, at døden skal have én årsag.

– Der skal helst være en fuldstændig bevisførelse på døden; Det var det her, det var lige dér. Og der er så mange små ting, som er en del af det.

Fiasko som brændstof

At bevæge sig fra a til b er noget, som Morten Dahm Kjærgaard gør en stor dyd af. Uanset om det er spillestilen, klubbens generelle udvikling eller fiaskoer, så vil træneren ikke dvæle ved stilstand.

Her bruger han den missede oprykning som brændstof for sine spillere til at efterlade smerten i fortiden og i stedet fokusere på den igangværende sæson.

– Vi skulle have lov til at være lidt i den smerte, der selvfølgelig var. Men da vi kom tilbage efter sommerferien, så havde vi jo fået størstedelen af truppen på plads og fået nogle nye ansigter ind. Der er en god kultur i klubben for altid at gå ud og forsøge at løfte sig til næste niveau. Og selvfølgelig gør det jo ondt at være så tæt på og ikke lykkes.

Nogle gange vil man gerne have det der med, at døden skal have én årsag.

Morten Dahm Kjærgaard

– Men vi vidste også, at hvis vi gik ind til den nye sæson med at tænke, at vi skulle lave alt om, og alt var dårligt, og alt var træls. Hvis det var det, vi gik ind med, hvis vi ikke havde sluppet det, så kunne det jo blive rigtig svært. Så kunne det blive rigtig usammenhængende og meget individuelt.

Med retrospektive briller er Morten Dahm Kjærgaard ikke i tvivl om, at man ikke kan kun kan pege på en årsag, og dermed har det været alfa omega for ham at italesætte netop dette over for spillerne.

– Vi brænder nogle straffespark i løbet af sæsonen og alt muligt andet. Så der er sådan mange forskellige ting i det. Nogle trænervalg, noget kvalitet, noget afgørende, som så lige akkurat gør det, vi sælger også en vigtig spiller i Frederik Rieper i vinterpausen.

– Men det var ikke alene det, fordi vi var der jo. Og vi var så tæt på, så det kan være nogle små andre nuancer, der gjorde det, fortæller cheftræneren.

Faktaboks

Men hvad er ambitionerne så for den her sæson, hvis man spørger den 40-årige træner?

Svaret er kort og præcist:

– Ambitionen er at rykke op, og det vil der være fuldt fokus på igennem hele sæsonen, fremhæver Kjærgaard.

Dahm Kjærgaard kom til Aarhus Fremad i vinterpausen under 2019/20-sæsonen efter en position, som fuldtidsansat assistenttræner i 1. divisionsklubben FC Fredericia.

Her har han blandt andet assisteret trænere som Peter Sørensen, Ove Pedersen, Jesper Sørensen og Jonas Dal.

Nu står han selv i spidsen for en fodboldklub, som i øjeblikket befinder sig på en fjerdeplads i 2. divisionen.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P