Indflydelsen stiger: Bænkevarmere får større rolle

En rapport fra Divisionsforeningen viser, at indskiftere får større betydning for resultaterne i Superliga-kampe. Også tal fra den netop overståede EM-slutrunde viser, at der er en tendens til større bænkevarmer-impact.

FC Midtjyllands spillere jubler, efter Aral Simsir har scoret til 3-2 under superligakampen mellem FC Midtjylland og Silkeborg IF på MCH Arena i Herning
Dette er en historie, du kun får på campo.dk

FC Midtjylland var nede med 2-0 i pausen i sæsonens sidste kamp mod Silkeborg.

Thomas Thomasberg reagerede og satte blandt andet Aral Simsir på banen. Og den 22-årige kantspiller skulle bare bruge godt syv minutter.

Så kom han på måltavlen i FCM’s vanvittige comeback, som endte med at sikre dem mesterskabet. 3-2 var stillingen på det tidspunkt i kampen, som endte 3-3.

Det europæiske fodboldpublikum blev præsenteret for det samme billede under sommerens EM-slutrunde.

Ollie Watkins semifinale-mål mod Holland og Mikel Oyarzabals guldmål i finalen mod England er de ekesmpler, der måske står klarest på nethinden.

Men de to scoringer – og Aral Simsirs for FCM – er ikke helt tilfældige.

I Divisonsforeningens Perfomance Rapport for 2023-2024 Superliga-sæsonen fremgår det, at 19 procent af målene i seneste sæson blev scoret af en indskifter.

Det er en stigning på 25 procent i forhold til de to foregående sæsoner.

Og det var heller ikke helt tilfældigt, at lige præcis FCM og Thomas Thomasberg havde en heldig hånd med Simsir-indskiftningen i sæsonfinalen.

Det er kun FC København, som havde flere målscorere efter indhop fra bænken end midtjyderne, viser rapporten. Den viser også, at Thomas Thomasberg er glad for at bruge de kompetencer, han har på bænken.

I de sidste tre spillerunder af den dramatiske sæson bragte han syv spillere fra bænken i spil allerede i pausen.

En af forklaringerne er ifølge rapporten, at Superliga-trænerene nu kan bruge fem udskiftninger i stedet for tre tidligere.

I 2019-2020-sæsonen, som var den sidste, hvor det var tilladt med tre ændringer, stod indskiftede spillere for 11 procent af scoringerne. Så der er næsten tale om en fordobling siden.

Kigger man på Brøndby IF, som trak sorteper i sidste spillerunde, kunne de og Jesper Sørensen godt have brugt en super-sub mod AGF. En kamp de tabte med 3-2.

Brøndby var det mandskab i Superligaen som scorede færrest mål efter det 70. spilleminut med 14 i alt. Tre af de scoringer kom fra indskiftere.

Et enkelt mål mere i kampen mod AGF havde sendt guldet til vestegnen.

Men det er ikke kun i Superligaen, der er en tendens til, at indskifterne får større indflydelse på kampens resultat.

Ifølge Peter Krustrup, som er professor i Sport og Sundhed på Syddansk Universitet, scorede indskiftede spillere 10 af 36 mål i knockoutfasen ved den netop overståede EM-slutrunde. Det svarer til 28 procent af målene.

De indskiftede spillere noterede sig for kun 10 procent af den samlede spilletid i de kampe.

Den spanske træner, Luis de La Fuente, benyttede sig af en meget offensiv strategi i brugen af sin bænk. Spanierens første indskiftning kom gennemsnitligt i det 49. minut ifølge Peter Krustrup.

I knockout-kampene scorede Spanien i alt tre mål i første halvleg mod seks i anden. Og af de seks mål blev hele fire scoret af indskiftere.

Heriblandt det aller sidste mål ved slutrunden. Det var Mikel Oyarzabal, som satte bolden ind bag England-keeper Jordan Pickford efter et dynamisk spansk angreb.

It’s not coming home – Spanien vinder EM!