EM 2024

EM Retro: – Vi havde bestemt noget at gøre i alle kampe

En gruppe med Holland, Portugal og Tyskland var lige akkurat for stor en mundfuld for Danmark ved EM 2012 i Polen og Ukraine, og holdet måtte rejse tidligt hjem. Midtbanespilleren Niki Zimling husker en megafed oplevelse, men også et antiklimaks.

Niki Zimling varmer op iført den danske landsholdstrikot. Danmarks trup ved EM 2012
Foto: Scanpix Denmark/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette er en historie, du kun får på campo.dk

– Jamen, der var jo kæmpe eufori. Omklædningsrummet var virkelig en fest. Alle var så glade og fejrede det. Det var virkelig fedt.

Niki Zimling husker levende tirsdag den 11. oktober 2011. Danmark mødte Portugal. Fuldt hus i Parken til en direkte duel om en billet til EM-slutrunden 2012.

– Det var den fedeste kamp. Også fordi det var så stærk en modstander. Det var virkelig rigtig, rigtig fedt at være med til, siger Niki Zimling.

Danmark vandt kampen 2-1 og sikrede sig altså en plads ved EM i Polen og Ukraine. Michael Krohn-Dehli og Nicklas Bendtner bragte Danmark 2-0, inden Cristiano Ronaldo i overtiden leverede en sand frisparksperle.

– Heldigvis var vi foran med to, så det var okay. Jeg kan huske, at jeg var blevet skiftet ud på det tidspunkt, og jeg sad faktisk, hvor jeg kunne se den måde, bolden svævede på. Jeg tænkte: ”Hold nu kæft.” Han er den eneste, jeg har set få en Select-bold til at flyve og dykke på den måde. Det må man bare tage hatten af for. Det gav også lidt kriller i maven, for der var stadig noget tid tilbage. ”Hvad nu? Skal vi nu være uheldige at spille uafgjort?” Men heldigvis gik det, fortæller Niki Zimling.

Efter at have fået debut i 2008 og en enkelt kamp i 2010 var han blevet en fast del af landsholdet i 2011. En rigtig god sæson 2010/11 for hollandske NEC Nijmegen, som Zimling var udlejet til fra Udinese, kastede et skifte til den belgiske storklub Club Brugge af sig, og her fortsatte succesen.

– Jeg begyndte at spille med omkring landsholdet lige inden skiftet til Brugge. Og, ja gode præstationer for klubhold og gode præstationer på landsholdet, så blev det bare til mere og mere begge steder. Vi kom langt i Europa med klubholdet. Vi kom til EM. Det var en fantastisk tid, husker Zimling.

Han blev første gang udtaget til landsholdet allerede i 2006, da han spillede i Esbjerg, men var så uheldig at blive skadet, samme dag som havde fået besked om udtagelsen. I det hele taget døjede Zimling en del med skader i sin karriere, og forud for EM 2012 nåede han at frygte, at en skade skulle frarøve ham deltagelsen ved slutrunden.

– Kort forinden røg jeg ud med en fiberskade i forlåret. Jeg var egentlig rigtig nervøs for, at skaden skulle spolere det hele. Men jeg kom så tilbage efter tre-fire uger og fik bygget en fornuftig form på hen over det sidste af sæsonen, fortæller Niki Zimling.

– Heldigvis var der ikke nogen landskamp lige der. Det var der først ved de endelige forberedelser til slutrunden. Så der var ikke nogen, der lige kunne nå at overhale mig indenom. I hvert fald ikke af den grund, tilføjer han.

Den danske startoptilling til EM-opgøret mod Portugal i 2012. Fra bagerst venstre mod højre - Simon Kjaer, Simon Poulsen, Nicklas Bendtner, Daniel Agger, Stephan Andersen, William Kvist . Front row: Christian Eriksen, Lars Jacobsen, Dennis Rommedahl, Michael Krohn-Dehli, Niki Zimling.
Den danske startoptilling til EM-opgøret mod Portugal i 2012. Fra bagerst venstre mod højre – Simon Kjaer, Simon Poulsen, Nicklas Bendtner, Daniel Agger, Stephan Andersen, William Kvist . Front row: Christian Eriksen, Lars Jacobsen, Dennis Rommedahl, Michael Krohn-Dehli, Niki Zimling. Foto: Michael Dalder/Reuters/Ritzau Scanpix

På mission

Heller ikke af rent spillemæssige grunde blev Zimling overhalet, og han var derfor blandt de 23 spillere, landstræner Morten Olsen tog med til Polen, hvor Danmark – trods udsigt til at skulle spille alle tre gruppekampe i Ukraine – slog lejr.

– Bare det at være til en slutrunde… Sæsonen er slut, og så går man direkte over i landsholdslejren og begynder at forberede sig til den slutrunde, der nu skal foregå. Det at være sammen med holdkammeraterne på den måde og ligesom være på mission, det var ekstremt fedt. En megafed oplevelse. Også fordi man til træning hele tiden arbejder hen imod noget stort, siger Zimling.

Han og landsholdskammeraterne var havnet i en skrækindjagende gruppe. Holland, Tyskland, og Portugal hed modstanderne – ved lodtrækningen i februar 2012 henholdsvis nr. 2, 3 og 7 på FIFA’s verdensrangliste.

– Vi mødte Brasilien og Australien i de sidste kampe op til slutrunden, og jeg synes, vi gjorde det godt langt hen ad vejen, og vi havde forhåbninger om at kunne gøre det godt ved slutrunden.

De forhåbninger blev skruet en tak i vejret, da Danmark lagde for ved EM med at besejre Holland 1-0 på en scoring af Michael Krohn-Dehli midt i første halvleg. Dermed kunne holdet reelt sikre sig videre avancement med en sejr mod Portugal i gruppespillets anden runde. Men hvor Danmark i efteråret havde sendt portugiserne ud i playoff-kampe om kvalifikation til slutrunden, trak sydeuropæerne denne gang det længste strå og fik revanche.

I en medrivende kamp kom Portugal foran 2-0, inden Nicklas Bendtner reducerede inden pausen. Ti minutter før slutfløjtet var angriberen på pletten igen og udlignede til 2-2, men i det 87. minut afgjorde Silvestre Varela kampen til Portugals fordel. Mange vil sikkert huske, at Bendtner fejrede sin 2-2- scoring med et at løfte op i trøjen og vise sine underbukser, der var prydet med navnet på et irsk bettingfirma.

Et antiklimaks

Inden sidste runde havde Tyskland seks point, Portugal og Danmark tre hver og Holland nul. Dermed havde alle stadig mulighed for at nå kvartfinalerne.

For Danmarks vedkommende hed scenariet, at en sejr over Tyskland ville betyde avancement, uafgjort kunne også bruges, hvis Portugal tabte til Holland, mens et nederlag ville være lig med exit fra EM-slutrunden.

Lukas Podolski bragte tyskerne foran efter 18 minutter, men Krohn-Dehli udlignede fem minutter senere. Kort efter pausen var det tæt på en dansk føring, men Jakob Poulsen måtte se sit forsøg ramme stolpen. Som minutterne gik, blev det mere og mere klart, at uafgjort ikke ville være nok for Danmark, idet Portugal var på vej til at slå Holland. Derfor måtte Danmark intensivere jagten på en sejr, og det udnyttede tyskerne ti minutter før tid med en kontrascoring af Lars Bender til slutresultatet 1-2.

–  Vi vidste jo, at det var en ekstremt svær gruppe. Holland, Tyskland og Portugal er ikke sådan lige nogen, man bare lige vader igennem. Mod Holland spillede vi rigtig stærkt og vandt – synes jeg – fortjent. Portugal-kampen var også god, men de var virkelig også et godt hold. Mod Tyskland havde vi også mulighed for at lave flere mål, men på det tidspunkt var det jo et ekstremt stærkt tysk landshold. Set i bakspejlet er det vel ok. Vi havde bestemt noget at gøre i alle kampe, husker Niki Zimling.

– Efter det var slut, var det sådan lidt et antiklimaks. Alt det, du har gået og arbejdet for og bygget op hen over fem uger, slutter bare brat. Jeg havde en uges pause, så startede vi op igen i Club Brugge med forberedelsen til Champions League-kvalifikation. Jeg nåede ikke rigtig at bearbejde det at være til en slutrunde.

Indtryk har bundfældet sig

Niki Zimling afsluttede i første omgang sin karriere i Sønderjyske i 2019, men gjorde i 2021-2022 comeback i Kolding IF, hvor han på det tidspunkt fungerede som udviklingschef. Siden har han – med sin aktive karriere bag sig – bedre kunnet forholde sig til de oplevelser og indtryk, han fik undervejs.

– Det er først, efter jeg stoppede med at spille, at jeg sådan begyndte at reflektere over det, som man på en måde hele tiden er på bagkant af. Det går så stærkt i fodbold hele tiden. Der er hele tiden det næste og det næste igen at arbejde hen imod. Når jeg så sidder her bagefter, jamen så var det jo så fedt at være med til. Hele det setup, der var omkring holdet. Det sammenhold, der var på tværs – ikke kun spillerne imellem, men også dem der var omkring holdet. Der er rigtig mange mennesker omkring landsholdet under en slutrunde. Vi havde gode stunder sammen, og som jeg sagde, vi var på en mission sammen. Det var enormt fedt at være en del af, siger Zimling.

– Det at være til en slutrunde, noget der er så stort med så stor mediedækning og bevågenhed, det er jo selvfølgelig et kæmpe cirkus i sig selv. Det er jo også fedt. Når man elsker at spille fodbold og så endda får lov til at spille på en af de største scener… Det er da vildt. Men det står lige så klart for mig i erindringen med puljekampene op til EM. At jeg kom ind omkring holdet og var med til at sikre, at vi kom i den position, hvor vi kunne afgøre det hele selv på hjemmebane mod Portugal. Og at vi så klarede den. Det var fantastisk, mindes den arbejdsomme midtbanespiller, der i dag er U19-cheftræner i AGF.

Niki Zimling i duel med tyske Mesut Özil i EM-gruppespillet ved slutrunden i 2012.
Niki Zimling i duel med tyske Mesut Özil i EM-gruppespillet ved slutrunden i 2012. Foto: Darren Staples/Reuters/Ritzau Scanpix

Skader spolerede en del

Under slutrunden spillede han hele kampen i 1-0-sejren over Holland, men måtte lade sig skifte ud med en skade i læggen efter et kvarter mod Portugal. Heldigvis nåede han at blive klar til kampen mod Tyskland og holdt til knap 80 minutter.

– Mod Holland spillede jeg en stærk kamp, en rigtig stærk kamp. Og så fik jeg jo desværre skaden i den næste kamp mod Portugal og måtte gå ud. Mod Tyskland gik det fint for mig, men jeg måtte så også ud til sidst. Så det blev lidt spoleret af skaden efter en stærk første kamp. Det har jo været ret sigende for min karriere. Jeg har haft få rigtig, rigtig gode perioder. De er altid blevet afbrudt af skader, fortæller Zimling og fortsætter:

– Det har måske maksimalt været et år, hvor det hele har kørt. Så har jeg fået en skade og har skullet arbejde mig tilbage og finde mit niveau. Det præger jo min karriere – ikke kun på landsholdsplan, men i det hele taget. Når det så er sagt, så synes jeg egentlig, det er gået meget godt langt hen ad vejen, siger Niki Zimling, der nåede tre år som landsholdsspiller, inden, ja, en skade satte en stopper for hans tid på nationalmandskabet.

Tidligere kunne han godt ærgre sig over skaderne og spekulere på, hvad der kunne være sket, hvis han havde været forskånet for dem, men de tanker har han sluppet.

– Jeg har vaIgt at sige, at det må jeg slutte fred med. Ellers kunne jeg gå og dunke mig selv i hovedet med det hele tiden. Så vil jeg hellere huske på de gode oplevelser, jeg har haft.

EM Retro: Velsignet før semifinale – det hjalp sgu ikke

Fakta om Niki Zimling

Født: 19. april 1985

A-landsholdet: 24 kampe, 1 mål. 12 sejre, 3 uafgjorte, 9 nederlag.

Klubber: Brøndby (-2005), Esbjerg fB (2005-2009), Udinese (2009-2011, udlejet til NEC Nijmegen (2010-11)), Club Brugge (2011-2013), Mainz (2013-2017, udlejet til Ajax (2014-2015) og FSV Frankfurt (2016)), Sønderjyske (2017-2019), Kolding (2021-2022)

Bedste medspiller: Alexis Sanchez

”Da jeg var i Udinese i Italien, havde vi Alexis Sanchez, som røg til Barcelona og senere Manchester United blandt andet. Og så havde vi Antonio Di Natale, som var topscorer de to år, jeg var der. 29 og 28 mål lavede han i Serie A. Jeg har været heldig at spille med mange gode, men tager vi individuelle færdigheder og potentiale, så siger jeg Alexis Sanchez. Han kunne noget på egen hånd, han kunne lave mål og assists, men han arbejdede også virkelig hårdt. Jeg kan godt lide en type, der har output på, men som også spiller for holdet.”

Bedste modstander: Andres Iniesta

”Det klassiske svar ville jo være Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. Men kigger man på min position, så er det Andres Iniesta. Han og Xavi var den tids allerbedste centrale midtbanespillere. For mig var det specielt at spille over for Iniesta, som jeg mødte i en kamp for Ajax mod Barcelona. Men til min søn siger jeg altid Messi eller Ronaldo.”

Danmarks trup ved EM 2012

1 Stephan Andersen, Evian Thonon Gaillard
2 Christian Bjørnshøj Poulsen, Evian Thonon Gaillard
3 Simon Kjær, AS Roma
4 Daniel Agger, Liverpool FC
5 Simon Busk Poulsen, AZ Alkmaar
6 Lars Jacobsen, FC København
7 William Kvist Jørgensen, VfB Stuttgart
8 Christian D. Eriksen, AFC Ajax
9 Michael Krohn-Dehli, Brøndby IF
10 Dennis Rommedahl, Brøndby IF
11 Nicklas Bendtner, Sunderland
12 Andreas Bjelland, FC Nordsjælland
13 Jores Okore, FC Nordsjælland
14 Lasse Schöne, NEC Nijmegen
15 Michael Silberbauer, BSC Young Boys
16 Anders R. Lindegaard, Manchester United
17 Nicklas Pedersen, FC Groningen
18 Daniel Wass, Evian Thonon Gaillard
19 Jakob Poulsen, FC Midtjylland
20 Thomas Kahlenberg, Evian Thonon Gaillard
21 Niki Zimling, Club Brügge KV
22 Kasper Schmeichel, Leicester City FC
23 Tobias P. Mikkelsen, FC Nordsjælland

Kilde: DBU.dk

EM-slutrunden 2012 i Polen og Ukraine

Danmarks kampe
9. juni Danmark 1-0 Holland i Kharkiv, Ukraine, gruppekamp
1-0: Michael Krohn-Dehli (24.)

13. juni Danmark 2-3 Portugal i Lviv, Ukraine, gruppekamp
0-1: Pepe (24.)
0-2: Helder Postiga (36.)
1-2: Nicklas Bendtner (41.)
2-2: Nicklas Bendtner (80.)
2-3: Silvestre Varela (87.)

17. juni Danmark 1-2 Tyskland i Lviv, Ukraine, gruppekamp
0-1: Lukas Podolski (19.)
1-1: Michael Krohn-Dehli (24.)
1-2: Lars Bender (80.)


Finalen
1. juli Spanien 4-0 Italien 4-0 i Kyiv, Ukraine
1-0: David Silva (14.)
2-0: Jordi Alba (41.)
3-0: Fernando Torres (84.)
4-0: Juan Mata (88.)

Kilder: DBU.dk og UEFA.com

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P