3F Superligaen

F.C. København appellerer banner-bøder: Vide rammer for ytringsfrihed

F.C. København er blevet idømt bøder for klubbens fans bannere til tre kampe. Nu appellerer klubben for anden gang kendelserne.

FC Københavns spillere går på banen før 3F Superliga-kampen mellem FC København og AGF i Parken i København, søndag den 3. december 2023. AGF vinder 1-2.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

De er ikke enige i bannerne budskaber, men de er også uenige i bøderne.

Sådan kan dagens melding fra F.C. København kort fortalt tolkes.

De danske mestre er blevet idømt bøder for fansenes myndighedskritiske bannere i kampene mod Brøndby, FC Midtjylland og i pokalkampen mod IF Lyseng.

Bøderne, der kommer på baggrund af bannere, der har rettet kritik mod det danske politi, bliver nu appelleret til DIF’s appelinstans. Det skriver F.C. København fredag.

– Vi appellerer, fordi vi mener, at der også for fangrupper er vide rammer for ytringsfrihed i Danmark. Vi deler ikke holdningerne på de pågældende bannere, men det er vores vurdering, at budskaberne er indenfor rammerne af dansk lovgivning i forhold til den specifikke begivenhed. Fodboldfans bør også have ret til at udtrykke sig kritisk, siger direktør Jacob Lauesen.

De tre kendelser blev allerede i oktober appelleret af F.C. København, men den 10. november stadsfæstede Fodboldens Appelinstans dommeren.

Nu går de danske mestre til idrættens højeste instans: Danmarks Idrætsforbund Appelinstans.

FCK får banner-bøde – igen

Bannerne som FCK har fået bøder for:

24. september:
I udekampen mod Brøndby havde F.C. Københavns fans medbragt et banner, hvor blandt andet klokkeslættet “13:12” blev vist. “13:12” refererer til bogstaverne i alfabetet og betyder indirekte “ACAB”, som er et forkortelsen for “All Cops Are Bastards” – som på dansk bedst kan oversættes med: “Alle politibetjente er nogle svin”.

27. september:
I udekampen mod Aarhus-klubben IF Lyseng i Oddset Pokalen havde FCK-fansene medbragt et banner med en tegning af to politibetjente, der slog ud efter en person og den dertilhørende teks: “Fodbold – fordi det handler om sikkerhed”.

30. september:
I hjemmekampen mod FC Midtjylland fremviste FCK-fansene to bannere, som lød henholdsvis: “Heino Kegel: Undskyld, vores ur gjorde dig sur. Fucking’ kvæler I os hvis vi gør det igen? Den Uduelige Politiklagemyndighed.” og “Til den danske presse, Jeres løgne fodrer politiets brutalitet. Først når I selv bliver ramt, taler I sandt. Adam Tatt: Dit mareridt – vores hverdag.”

I de tre kampe er F.C. København blev tildelt bøder på henholdsvis 250.000 kroner, 50.000 kroner og 100.000 kroner.

Derfor appellerer F.C. København

Selvom F.C. København fredag understreger, at de ikke er enige i bannernes budskaber, og at de har et godt samarbejde med det danske politi, så appellerer klubben af princip.

Det er både den konkrete fortolkning af FIFA’s regelsæt, der ligger til grund for DBU’s disciplinære bestemmelser, samt det faktum at et af bannerne er ifølge kendelserne er strafbart efter straffeloven.

– Vi sætter spørgsmålstegn ved, om Fodboldens Disciplinærinstans fortolker FIFA’s regler efter hensigten. Samtidig mener vi, at hensynet til ytringsfriheden bør veje tungt, og det mangler vi at se i kendelserne, siger Jacob Laeusen.

F.C. København skriver selv, at det vil tage to-tre måneder, før afgørelsen fra DIF’s appelsintans foreligger.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P