International Fodbold

Medie: Kæmpe milliardforretning – så meget har Saudi-Arabien brugt på sportswashing siden 2021

Saudi-Arabien har ifølge The Guardian investeret vilde milliardbeløb på sportswashing siden starten af 2021.

Saudi Arabien har angiveligt brugt over 40 milliarder kroner på sportswashing siden 2021.
Saudi Arabien har angiveligt brugt over 40 milliarder kroner på sportswashing siden 2021.
Vær opmærksom på, at dette er en rygtehistorie

Der er blevet gjort kæmpemæssige investeringer i sport i Saudi-Arabien de seneste år.

I sommerens transfervindue er fodboldstjerne efter fodboldstjerne blevet hentet til landets bedste liga, mens oliestaten ligeledes har investeret stort i opkøb af flere europæiske storklubber.

Ved siden af de store sportslige investeringer kommer landets mangel på fokus på områder som brud på menneskerettigheder. Derfor har kritikere som Amnesty International også kritiseret topfodbolden i Premier League i forbindelse med det saudiarabiske køb af Newcastle United i 2022.

Public Investment Fund’s (PIF) køb af Newcastle blev kritiseret grundet PIF’s angivelige tætte forbindelser til den saudiarabiske stat, som skulle bruge europæiske klubber som led i sportswashing.

Kritikken af Saudi-Arabien, og oliestatens brug af sportswashing som led i at distrahere omverdenen for brud på menneskerettigheder, fortsætter. Onsdag afslører The Guardian, at Saudi-Arabiens investeringer, i hvad avisen betragter som sportswashing, har været kraftigt stigende de seneste par år.

Ifølge avisens undersøgelser, så har Saudi-Arabien brugt et samlet beløb på svimlende 6,3 milliarder dollars på sportswashing siden starten af 2021. Det svarer til omkring 42,5 milliarder danske kroner. Det er samtidig fire gange så højt et beløb, som man brugte de foregående seks år.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Det oplyses, at pengene netop er blevet brugt via Public Investment Fund (PIF), som i 2022 købte sig ind i Newcastle. Et køb der alene kostede omkring 2,6 milliarder danske kroner.

Samtidig er også flere saudiarabiske klubber blevet opkøbt af PIF – selvsamme klubber som i disse dage bruger enorme beløb på, og tilbyder enorme lønninger til, spillere som Cristiano Ronaldo, N’Golo Kanté, Karim Benzema med mange flere.

Og det er bare i fodboldverdenen. Investeringer rækker ifølge mediet også ind i andre sportsgrene som eksempelvis boksning, golf, e-sport samt Formel 1, hvor PIF har brugt mere end 3,5 milliarder kroner på at investere i McLaren-teamet.

Fordel for AGF? Brugges forsvar er tyndet ud før AGF-kamp

Avisen oplyser, at det samlede beløb på 42,5 milliarder kroner blot er det, som man fra deres side har kunnet finde frem til.

Beløbet er ifølge The Guardian efter alt at dømme væsentligt højere. Det skyldes blandt andet manglende registreringer og skjulte investeringer.

Det fremgår, at den saudiarabiske ambassade i Washington er blevet forelagt oplysningerne for en kommentar. Der er dog endnu ikke noget at melde fra den front.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P