AZ vinder UEFA Youth League 2022-23

For første gang i historien står en hollandsk klub som vinder af UEFA Youth League.

Hollandske AZ vandt mandag aften finalen i UEFA Youth League med en finalesejr over kroatiske Hajduk Split.

En snæver pauseføring blev på ni gyldne minutter i anden halvleg vekslet til en stensikker sejr.

Hollandske AZ stod i ‘Ungdommens Champions League’ – UEFA Youth League – overfor den kroatiske overraskelse fra Hajduk Split, som efter en jævnbyrdig første måtte tage hjem fra Schweiz med et 0-5-nederlag.

På Stade de Genève var det først i første halvlegs overtid, at hollænderne bragte sig foran 1-0 på mål af den 17-årige ghanesiske angriber Jayden Addai.

Med den snævre føring var intet afgjort ved pausen, men det lavede AZ effektivt om på med ni gyldne minutter midtvejs i anden halvleg.

Efter 70 minutter gjorde hollandske Ernest Poku det til 2-0, og bare seks minutter senere afgjorde selvsamme Poku kampen med sin scoring til 3-0.

19-årige Mexx Meerdink ville dog ikke stå tilbage for sine to angrebskollegaer, og pauseindskifteren gjorde det efter 79 minutters spil til 4-0, inden han med tre minutter tilbage af kampen lukkede og slukkede med sin scoring til 5-0.

Hverken AZ, Hajduk Split eller kampens dommertrio så nogen grund til at lægge tid til kampen, som blev fløjtet af i det sekund, kampen rundede 90 minutter.

Dermed kan AZ lade sig kåre som historiens første hollandske vinder af UEFA Youth League.

Danmark var i år repræsenteret af F.C. Københavns U19-mandskab, som i gruppespillet var i pulje med Manchester City, Dortmund og Sevilla. Til trods for indledende sejre over Dortmund og Sevilla og en uafgjort mod Manchester City betød tre nederlag i de tre sidste gruppespilskampe, at københavnerne lige akkurat ikke spillede sig videre.