3 min læsningKan Haaland vinde Ballon d’Or? Her er hvad det kræver at vinde fodbolds største hæder

Erling Haalands vilde sæson for Manchester City kan muligvis gie nordmanden en Ballon d'Or. Men hvad kræver det egentlig at vinde fodboldens mest prestigefylde pris?

3 min læsning
Manchester Citys Erling Haaland har gang i en vild sæson i Premier League og Champions League. Kan han vinde Ballon d'Or?
Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix

Erling Haaland har præsteret på et nærmest uhørt niveau, siden han ankom til Manchester i sommer.

30 mål i 27 Premier League-kampe og en scoring hvert 73. minut er det indtil nu blevet til for den 22-årige superstjerne.

Endnu vildere ser det ud i Champions League, hvor han står noteret for en scoring hvert 45. minut. Det giver ham 11 mål i syv kampe, hvor han ikke har fået fuld spilletid.

Den vilde målform har fået fodboldfans til at gisne, om Haaland mon kan vinde den største individuelle pris i fodbold – Ballon d’Or.

Historisk set er prisen blevet tildelt til den bedste offensive spiller, på det hold, der har klaret sig bedst i de største ligaer i Europa. Med andre ord – du skal vinde noget med dit hold.

Individuelle statistikker er flotte – mesterskaber vinder priser

Ser man bort fra Luka Modric – der som central midtbanespiller vandt Ballon i 2018 – skal vi helt tilbage til 2006 for at finde en vinder, der ikke hovedsagligt gør sig bemærket for sine offensive kvaliteter.

Her vandt forsvarspilleren Fabio Cannavaro efter Italiens VM-triumf, men han må i den grad siges at være en mønsterbryder. Udover italieneren er det meget få spillere med defensivt fokus, der har vundet titlen.

At være angriber er dog ikke nok i sig selv – heller ikke selvom man bomber mål ind. Der skal også vindes titler.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

I nyere tid er det kun sket en enkelt gang, at en spiller har vundet Ballon d’Or, uden at hans hold vandt et eneste trofæ – Cristiano Ronaldo i 2013.

Vi behøver ikke se længere tilbage end sidste sæson for at finde et eksempel på, hvor svært det ser ud uden trofæer. Vinderen af sidste års Gyldne Bold, Karim Benzema, var i sine 46 kampe i alle turneringer involveret i 59 scoringer – 44 mål og 15 oplæg.

Til sammenligning var PSG’s Kylian Mbappé – en af verdens absolut bedste spillere – involveret 65 mål i samme antal kampe. Han vandt dog ikke Champions League ligesom sin landsmand og måtte tage til takke med en sjette plads i afstemningen.

Men kan Haaland så vinde?

Det er et svært spørgsmål at besvare. Vi ved dog afstemningen historisk set bliver præget af en kombination af personlig og holdmæssig succes.

Heldigvis for nordmanden er Manchester City stadig aktuel i Champions League, hvor holdet senest rundbarberede Bayern München med 3-0 i første kvartfinale-opgør.

Mål og Highlights: Se Manchester City køre Bayern München over

Derudover har City stadig en chance for at indhente Arsenal i Premier League-tabellen, hvor The Gunners i øjeblikket har et forspring på seks point med en ekstra spillet kamp.

Med andre ord kan Erling Haaland meget vel være et realistisk bud på en kommende vinder af Ballon d’Or, hvis han og Manchester City fortsætter den nuværende form, hvor de nu er ubesejret i 13 kampe i træk i alle turneringer.

Hvis han vinder, vil han desuden blive den første skandinav i 46 år til at vinde prisen. Dengang var det danske Allan Simonsen, der vandt, efter han havde ført Mönchengladbach til det tyske mesterskab.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer