Premier League

Redaktør mener: Det er meget alvorligt for Manchester City

Campo.dk's chefredaktør mener, at man i Manchester City bør se med meget alvorlige briller på de anklager, Premier League har rettet mod dem - meget tyder nemlig på, de ikke slipper billigt denne gang.

Foto: Ritzau Scanpix Action Images / Jason Cairnduff

Der udspiller sig et sandt drama i den engelske Premier League i øjeblikket.

I en officiel udmelding på ligaens hjemmeside, kunne Premier League mandag fortælle, at man har rettet anklager mod Manchester City for over 100 overtrædelser af ligaens regelsæt i sæsonerne fra 2009/10 til 2017/18. Ni år der blev efterfulgt af en fem-årig periode, hvor klubben efterfølgende ikke samarbejdede med Premier League, og i alt 14 år hvor klubben samtidig blev engelske mestre tre gange.

Man skal holde tungen lige i munden for at tyde, hvad der er hoved og hale i Premier Leagues anklager mod de engelske mestre. Så for en god ordens skyld er her i store træk de væsentligste anklager, som Manchester City har fået rettet mod sig:

Tilbageholdelse af informationer om finansielle indtægter:
I England er reglerne for Financial Fair Play strikket sådan sammen, at klubberne må bruge ligeså mange penge, som de tjener.

Reglerne kan dog omgås ved enten lyve din indtjening højere eller at skjule, hvor meget du har brugt.

Og noget i den retning beskylder Premier League City for at have gjort. I hvert fald mener ligaen ikke, at Manchester City har givet dem den præcise finansielle information i årerne mellem 2009 til 2018. Klubben skulle angiveligt have lavet kunstigtskabte sponsorindtægter med egne penge.

Tilbageholdelse af detaljer om manager- og spillervederlag:
Desuden anklager Premier League Manchester City for at have tilbageholdt finansielle detaljer for en af deres managers i de tre sæsoner mellem 2009/10 og 2012/13.

En periode, hvor Roberto Mancini stod i spidsen for klubben og blev mester i 2011/12-sæsonen.

Altså skulle Mancini være blevet betalt mere, end hvad City har angivet til ligaens ledelse, og flere medier har berettet om, at der skulle have været en hemmelig kontrakt mellem parterne, hvor italienerne har fået penge via klubben Al-Jazira i Abu-Dhabi.

Tidligere UEFA-efterforsker har haft City på kornet længe: Er sikker på, de har svindlet

Manglende samarbejde i forbindelse med efterforskningen:
Her begynder det for alvor at blive alvorligt for de seks-dobbelte Premier League-vindere.

Manchester City har nemlig tidligere i forbindelse med anklagerne fra UEFA i 2020 insisteret på sin uskyld.

Og i denne omgang har de også efter Premier Leagues udmelding om de hårde anklager udtalt, at klubben har bidraget med “omfattende engagement og en enorm mængde detaljeret materiale” til den igangværende efterforskning. Men rigtig mange af anklagepunkterne i mandagens udmelding handler om overtrædelse af punkterne om “manglende samarbejde” med Premier League, der har ønsket agtindsigt.

Bør bekymre City-ledelsen
Spørger man chefredaktør på campo.dk, Allan Hvid, er dette ikke bare anklager Manchester City får skudt til hjørne, som man gjorde i 2020. Anklagernes alvorlighed er noget større denne gang.

– Kigger man i Premier Leagues mere end 300 sider lange regelsæt, så er det nogen af de værste regler, Manchester City anklages for at have brudt, forklarer han og fortsætter:

– De anklages blandt andet for at svindle med indtægter og udgifter samt at have hemmelige lønkonti i andre stater. Det er alvorligt for klubben, selvom det som sådan ikke er nyt. Det kom også frem for en række år siden i Football Leaks. Men der er nogle omstændigheder, der bør bekymre City-ledelsen.

Ingen forældelsesfrist
Da sagen mod City rullede i 2020 havde Manchester City den fordel af forbundet ikke kunne bruge materiale, der var mere end fem år gammelt – det har de ikke denne gang, og det kan ifølge Allan Hvid blive afgørende.

– Det er et problem for Manchester City, at der ikke er nogen forældelsesfrist for sager som denne i Premier Leagues regelsæt.

– Premier League har fundet mere end 100 brud på ligaens regler, som går helt tilbage til 2009, og i den seneste håndfuld år har klubben ovenikøbet modarbejdet Premier League ved at tilbageholde og ikke frigive informationer. Det er meget alvorligt.

Ekspert: Haaland skiftede til den forkerte klub

Et tydeligt signal fra Premier League
Allan Hvid tror ikke på, at Manchester City slipper billigt i denne omgang. I hans øjne ligner det, at Premier League mener det for alvor denne gang.

– Sidst der var en sag, hvor Manchester City blev beskyldt for at bryde Financial Fairplay under UEFA, gik klubben til den internationale sportsdomstol (CAS), som omstødte dommen – men det kan klubben ikke gøre her.

– Og det faktum, at Premier League har valgt at holde fast i en sag imod en klub, der i den periode, som nu efterforskes, har vundet seks mesterskaber, sender et meget tydeligt signal. Det er et stærkt signal fra Premier League.

Hvad sker der så nu?
Premier League har nedsat en uafhængig kommision, som sætter sig ned og ser på anklagerne. Derefter er det op til dem at vurdere, hvorvidt og i hvor høj en grad Manchester City skal straffes.

Kommisionen har beføjelser til at udstikke straffe, der i ydereste konsekvens kan se Manchester City smidt ud af det engelske ligasystem.

I et mere sandsynligt scenarie kan den dog også fratrække City point, udstikke bøder eller tilmed få specifikke kampe spillet om.

– Jeg tror ikke, Manchester City suspenderes eller tvangsnedrykkes. Det vil virkelig have sportslige konsekvenser, for hvad så med de seks mesterskaber? Den mest realistiske straf, vil efter min mening være en pointstraf, hvor klubben for eksempel skal starte en ny sæson med mange færre point end resten af ligaens hold, siger Allan Hvid.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P