2 min læsningJuventus-stjerne vinder skelsættende sag om barsel: Større end mig

Den islandske landsholdsanfører, Sara Björk Gunnarsdottir, har vundet en retssag over sin tidligere klub Lyon.

2 min læsning
Den islandske landsholdsanfører, Sara Björk Gunnarsdottir, har vundet en skelsættende sag om barsel mod sin tidligere klub Lyon.
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

En retssag mod den tidligere klub, er nu overstået med positivt resultat for islandske Sara Björk Gunnarsdottir.

Den 32-årige islandske landsholdsanfører blev tvunget til at trække den franske storklub, Lyon, i retten, efter de nægtede at betale hende løn under hendes graviditet.

Den franske klub blev dømt til at betale Gunnarsdottir 566.000 danske kroner i ubetalt løn til Gunnarsdottir, som sidenhen er skiftet til italienske Juventus.

– Sejren føltes større end mig. Det føltes som en garanti for økonomisk sikkerhed for alle spillere, der vil have et barn i løbet af deres karriere. Det er ikke et ‘måske’ eller ukendt.

– Jeg vil sikre, at ingen skal gennemgå det, jeg gennemgik, nogensinde igen. Det er ikke bare forretning. Det handler om mine rettigheder som lønmodtager, som kvinde og som menneske. Jeg er meget optimistisk i forhold til kvindefodbolden, lyder det fra Gunnarsdottir.

Gunnarsdottir spillede for Lyon, da hun i april 2021 annoncerede sin graviditet. Hun spillede regelmæssigt indtil de senere stadier af sin graviditet, inden hun rejste til Island for at føde i sit hjemland. Her opdagede hun, at lønnen fra den franske klub ikke som vanligt gik ind på hendes bankkonto.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

FIFA indførte i januar 2021 nye regler for barsel, der nu sikrer spilleres ret til minimum 14 ugers barselsorlov til to tredjedele af deres normale løn.

Derfor glæder det også den internationale spillerforening, FIFPro, at der nu er dannet præcedens på området. Det er FIFPro, der har ført sagen for Gunnarsdottir.

– Vi er tilfredse med at have assistere hende i at opnå den første kendelse af sin slags, siden FIFA’s barsels-regulativer trådte i kraft i januar 2021. Det er ekstremt vigtigt for kvindelige fodboldspillere og for kvindefodbold, at disse obligatoriske barsels-regulativer både bliver implementeret og håndhævet på et nationalt niveau, lyder det fra FIFPro.

Faren til Gunnarsdottirs søn af fodboldspilleren Árni Vilhjálmsson. Den 28-årige islænding har en enkelt A-landskamp på sit cv, og selvom han siden sommer har stået uden klub, har han tidligere spillet for norske Lillestrøm, svenske Jönköping samt mindre klubber i både Ukraine, Polen, Island og Frankrig.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer