Sportsøkonom: Kun to danske klubber kan budgettere med europæisk fodbold
Tre sportsøkonomer giver et indblik i, når klubber fra Superligaen budgetterer med europæisk deltagelse, og hvad det kræver at nå målet.
Fodboldklubber, der kvalificerer sig til gruppespillet i Champions League, tjener enorme summer. Det menes nemlig, at et gruppespil i den prestigefyldte turnering kaster mellem 200 og 300 millioner kroner af sig, mens et gruppespil i Europa League også kaster et stort millionbeløb af sig.
Dog er det kun to klubber herhjemme, der kan budgettere med et sådant udfald. Det fortæller Jesper Jørgensen, som er sportsøkonom hos Deloitte til campo.dk:
– Europæisk deltagelse er der kun to klubber, der i øjeblikket kan tillade sig overhovedet at regne ind i budgettet. Nemlig FCK og FC Midtjylland. De deltager notorisk og meget ofte i de senere år.
Det er dog en stor omkostning, når man vælger at satse europæisk. Det koster nemlig masser af penge:
– Lad os bare tage FCK for eksempel. De vil måske i ti år deltage i de ni år i europæiske gruppespil. Det vil sige, at man i det ene år skal have råd til at falde ud og få et underskud.
– Det gælder dybest set for de to klubber, at være så stærk polstret økonomisk, så det ene eller to år, hvor man måtte falde ud af gruppespillet, at der har man råd til at falde ud. Hvis man først skal til at geare ned på det sportslige, så bliver det en ond spiral, man kommer ind i.
Fodboldøkonomer: FCK i kategori for sig selv – FCM og BIF stadig bagefter– Så kommer man måske aldrig tilbage og bliver en del af europæisk gruppespil. Det koster mange penge at være med i europæisk gruppespil. Du skal have en spillertrup, der kan matche klubber i Belgien, Østrig, Schweiz og andre steder for bare at være med i gruppespillet.
– Det er nogle rigtig store investeringer i rigtig gode spillere, som man bliver nødt til at gøre sig, lyder det fra Jesper Jørgensen.
I videoen øverst i artiklen kan du også se Kenneth Cortsen og Steen Houman sætte ord på emnet.