VM 2026

Argentina i VM-semifinalen efter straffesparkssejr mod Holland

Ligesom i fredagens tidlige kvartfinale skulle der straffesparkskonkurrence til, før der blev fundet en vinder i kampen mellem Holland og Argentina.

Lionel Messi og Argentina spillede sig videre fra kvartfinalen mod Holland med en sikker sejr.

Argentina havde Holland helt og aldeles nede i sækken, men de sidste ti minutter blev én stor nervekrig.

Kvartfinalen mellem VM-finalisterne fra 1978 udviklede sig først for alvor i slutningen af anden halvleg, og i de sidste 20 minutter af den ordinære spilletid skete der mere, end der gjorde i alle de foregående 70.

På to sene scoringer af Wout Weghorst tvang Holland sydamerikanerne ud i først forlænget spilletid og siden også en straffesparkskonkurrence, hvor det alligevel blev Argentina, der løb med sejren.

Kampens indledning var en sløj affære, og der skulle en mindre genialitet til for at åbne kampen.

Den genialitet kom – selvfølgelig fristes man til at sige – fra Lionel Messi, der med en maskeret aflevering fandt Nahuel Molina i dybden. Virgil van Dijk nåede akkurat ikke ned i sin tackling, og så fik Atletico Madrid-angriberen bolden ind bag Andries Noppert i det hollandske mål.

Selvom målet tvang Holland længere frem på banen, så blev ‘Oranje’ ikke noteret for et eneste skud på mål i de følgende 50 minutter, og ind imellem gjorde Lionel Messi det selv til 2-0.

Marcos Acuna snød efter 71 minutters spil Denzel Dumfries med en simpel kropsfinte, men Dumfries udstrakte fod fældede Acuna på selve straffesparksfeltets streg. Et straffespark så tydeligt, at europæerne end ikke protesterede, skulle omsættes af Lionel Messi, der med et særdeles langsomt tilløb fikserede Noppert og sikkert fordoblede føringen.

I de efterfølgende ti minutter så det ud til, at Argentina ville køre sejren i hus uden de store problemer, men med syv minutter tilbage ville netop indskiftede Wout Weghorst det anderledes.

Besiktas-angriberen steg til vejret og stangede Steven Berghuis’ indlæg ind bag Emiliano Martinez i det argentinske mål – en scoring Aston Villa-målmanden næppe vil glæde sig over at gense.

Med syv minutter tilbage af den ordinære spilletid og ti tillægsminutter havde Holland for så vidt tid nok til at finde den udlignende scoring, og Steven Berghuis var da også ganske tæt på, men forsøget gik i sidenettet.

Da kampen gik ind i overtiden stod samtlige Hollands indskiftere pludselig på banen, da Leandro Paredes først slagtede Nathan Aké og efterfølgende hamrede bolden ud mod den hollandske bænk, men Paredes slap nådigt med et gult kort.

Argentinas landstræner revser journalist: Prøver du at hjælpe Holland?

Med Virgil van Dijk, Nathan Aké og Wout Weghorst helt fremme, var Holland pludselig Argentina markant overlegne fysisk, når bolden kom op på sydamerikanernes banehalvdel, men når det skete, var indlæggene enten dårlige eller den hollandske teknik svag.

Det problem skulle en frisparks-genialitet dog ændre på.

Bedst som alle ventede, at Cody Gakpo skulle sparke frisparket på kanten af det argentinske felt direkte mod mål, sendte Atalanta-midtbanespilleren Teun Koopmeiners fladt bolden ind til Wout Weghorst ved siden af den argentinske mur, og med stor fysik holdt han modstanderne væk og sendte udligningen i mål.

Van Dijk inden mødet med Argentina: Forbereder os ikke kun på Messi

101 minutter var der spillet på det tidspunkt, og derfor gik der også kun få minutter, inden dommer Lahoz fløjtede af for den ordinære spilletid.

De to mandskaber fik et par minutter til at sunde sig, inden det atter gik løs på det stadion, der senere skal huse både en semifinale og VM-finalen den 18. december.

Selvom Holland med sin sene scoring burde have den mentale overhånd, startede den forlængede spilletid mere eller mindre så sløjt, som den ordinære spilletid var startet godt to timere tidligere.

I anden halvleg spillede Argentina sig dog frem til et markant spilovertag, og sydamerikanerne var flere gange tætte på at finde den forløsende scoring. Særligt Enzo Fernandez var med sit langskud, der prellede af på stolpen, tæt på at tage den absolutte helterolle i kampen.

Men for anden gang på dagen, skulle en VM-kvartfinale afgøres i straffesparkskonkurrence.

Her lagde Liverpools Virgil van Dijk ud med at brænde på Emiliano Martinez, mens Lionel Messi køligt – ja nærmest grænsende til det arrogante – passerede Noppert for anden gang i kampen.

Dermed var der pres Steven Berghuis, og det kunne Ajax-midtbanespilleren ikke stå for, for endnu engang valgte Emiliano Martinez den rigtige side. Leandro Paredes bragte Argentina foran med to med en usvigelig sikker afslutning.

Teun Koopmeiners fik reduceret til 2-1 for hollænderne, inden indskiftede Gonazalo Montiel atter bragte Argentina foran med to. Wout Weghorst havde med to scoringer i kampen bidraget med sit, men også fra ellevemeterpletten var han leveringsdygtig.

Enzo Fernandez blev på argentinernes fjerde spark den første sydamerikaner, der brændte, da han sparkede bolden helt forbi mål, og med en sikker scoring kunne Luuk de Jong derfor sørge for spænding forud for Argentinas sidste forsøg.

Det skulle Inters Lautaro Martinez tage sig af, og med en sikker scoring sørgede han for, at den ene af VM-semifinalerne kommer til at stå mellem Argentina og Kroatien.