VM 2026

Efter flere choksejre: Er dette det mest uforudsigelige VM i nyere historie?

Der har været en række sensationelle resultater i løbet af gruppespillet ved VM 2022. Men hvordan ser det ud, når man sammenligner med tidligere VM-slutrunder?

Chokresultater ved VM 2022. Status på VM 2022.
Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix

VM-gruppespillet er veloverstået, og det står nu klart, hvilke 16 nationer, der er gået videre til VM-slutrundens ottendedelsfinaler.

I løbet af gruppespillet har der været flere store overraskelser blandt resultaterne. Saudi Arabiens sejr mod Argentina, Tunesiens sejr mod Frankrig og Camerouns sejr mod Brasilien, for bare at nævne nogle stykker.

Men er dette VM så mere uforudsigeligt end de tidligere VM-slutrunder? The Independent har sammenlignet dette verdensmesterskab med de foregående seks verdensmesterskaber, hvor 32 hold har konkurreret ved slutrunden. Og her taler statistikkerne sit tydelige sprog.

Denne udgave af VM er det første VM siden udvidelsen til 32 hold tilbage i 1998, hvor intet hold har kvalificeret sig fra gruppespillet med maksimumpoint.

Siden 1998 har minimum nationer ved hver VM-slutrunde taget maksimumpoint i gruppespillet. Senest var det Uruguay, Kroatien og Belgien, der gjorde det tilbage i 2018.

Samtidig er der blot fem nationer, der er gået ubesejret gennem gruppespillet; England, Holland, Marokko, Kroatien og USA, hvilket er faldet fra ni nationer i 2018. Det er samtidig det laveste antal siden siden VM i 1998.

Alt tyder altså på, at pointene ved dette verdensmesterskab er mere ligeligt fordelt mellem holdene.

Få VM-overblikket: Disse kampe venter i ottendedelsfinalerne

Der er spillet i alt 48 kampe i løbet af gruppespillet. 12 af de 48 kampe, altså 25 procent, er blevet vundet af nationer, der er vurderet lavere FIFAs verdensrangliste, mens 26 kampe er blevet vundet af den højere rangerede nation og de resterende 10 er endt uafgjort. Ifølge The Independent er det på linje med gennemsnittet over de seneste seks verdensmesterskaber.

Derimod er antallet af store overraskelser steget forholdsvist markant. Ser man på kampe mellem nationer, som er adskilt med mindst 20 pladser på FIFAs verdensrangliste, så er 25 procent af de opgør endt med en sejr til den undertippede nation. Det er en stigning fra ni procent i 2014 og 18 procent i 2018.

Få overblikket på chokresultaterne her*:

  • Argentina (3) 1-2 Saudi-Arabien (51)
  • Cameroun (43) 1-0 Brasilien (1)
  • Sydkorea (28) 2-3 Ghana (61)
  • Australien (38) 1-0 Danmark (10)
  • Tunesien (30) 1-0 Frankrig (4)
  • Belgien (2) 0-2 Marokko (22)

*Parentesen indeholder nationens placering på FIFAs verdensrangliste.

Rasende Cavani smadrer VAR-skærm efter VM-exit

Sidst men ikke mindst er også forskellen på gennemsnitspointene i gruppespillet, mellem nationerne inden for og uden for top 20 på FIFAs verdensrangliste, mindsket markant.

Således er forskellen i gennemsnitpoint gået fra at være 1,25 point per kamp i 1998 til kun 0,40 i 2022. Det tyder altså på, at de såkaldte undertippede nationer er kommet ganske betydeligt tættere på favoritnationerne gennem årene.

Om der kommer flere chokresultater, når slutrunden går ind i knockout-fasen, må tiden vise. Først gælder det ottendedelsfinalerne, som du kan få det fulde overblik på her.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P