1 min læsningHvor meget tjener kvindelige fodboldspillere?

Englands kvindelandshold vandt på den sidste dag i juli EM i fodbold efter en finalesejr på 2-1 over Tyskland. Selvom finalen på Wembley satte tilskuerrekord i EM-sammenhæng, for både mænd og kvinder, med 87.192 tilskuere, så er der stadig lang vej til lønmæssig ligestilling mellem de to køn i fodboldverdenen.

1 min læsning
Hvor meget tjener kvindelige fodboldspillere
Foto: Franck Fife/AFP/Ritzau Scanpix

Der findes ikke nogen komplet oversigt over, hvor meget hverken kvindelige eller mandlige fodboldspillere tjener.

Ligesom så mange andre steder i samfundet er løn og økonomi en privat sag mellem to private parter i en fodboldklub.

Der findes dog mange vurderinger og analyser, og skal man gå efter nogle af de mest troværdige, så tegner de et billede af en kæmpe lønforskel mellem kvindelige og mandlige fodboldspillere.

Men hvor meget tjener en kvindelig fodboldspiller så egentlig? Ligesom hos mændene er der ikke hverken overenskomst eller solidariske aftaler hos professionelle fodboldspillere, men en analyse fra BBC viser, at spillerne i den engelske Women’s Super League – pendanten til Premier League – i gennemsnit tjener 47.000 pund om året – svarende til cirka 417.000 danske kroner.

Den engelske landsholdsanfører, Arsenal-spilleren Leah Williamson, menes at tjene et godt stykke over gennemsnittet, og selvom hun med en løn på 200.000 pund om året (knap 1,8 millioner kroner) tjener næsten otte gange så meget som en gennemsnitlig brite, så blegner hendes løncheck voldsomt, når man holder den op mod de bedst betalte mandlige spillere.

Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo menes at være den bedst betalte spiller i Premier League, og med en ugeløn på 400.000 pund (3,55 millioner kroner) om ugen, tjener han altså mere end 100 gange så meget på et år, som den kvindelige engelsk landsholdanfører.

Tager man gennemsnittet mellem spillerne i henholdsvis den bedste kvindelige og mandlige række i England, så er forskellen endnu større. Kvinderne tjener som nævnt 417.000 kroner om året i gennemsnit. Hos mændene er den gennemsnitlige årsløb estimeret til at ligge på 73 millioner kroner – altså cirka 174 gange så meget.

Kilde: BBC

Timeline

Notifications

Notifikationer