Hvad er Nations League – Og hvordan fungerer Nations League?
Det danske landshold skal i juni spille fire kampe i UEFA Nations League, der i 2022-23 løber af stablen for tredje gang. Men hvad er UEFA Nations League, og hvorfor blev den nye landsholdsturnering egentlig introduceret. Det giver campo.dk dig her svarene på.
Når Polen onsdag den 1. juni tager imod Wales på Tarczynski Arena i Wroclaw, bliver den tredje udgave af UEFA Nations League skudt i gang.
Den nye UEFA-turnering så første gang dagens lys i 2018, og efter et par småjusteringer til anden udgave landede UEFA og dets 55 medlemslande på den turneringsstruktur, som stadig gælder i dag.
De 55 lande er delt ind i fire forskellige divisioner baseret på, hvordan de klarede sig i den foregående udgave af turneringen. På den måde har europæisk landsholdsfodbold flere lighedspunkter med klubfodbolden, og i danske termer fungerer Nations League altså som en slags Superliga, 1. Division, 2. Division og 3. Division, mens EM og VM og kvalifikationerne til disse slutrunder mere kan ses som en form for Champions League og Europa League.
Danmarks trup til Nations League er udtaget: Se den her!De 16 bedste europæiske landshold er delt ind i fire puljer i Nations League A, de 16 næstbedste er delt ind i fire puljer i Nations League B. Det samme gør sig gældende med en Nations League C, mens de syv dårligste europæiske landshold er delt ind i to puljer med henholdsvis tre og fire hold i Nations League D.
⚽️ ⚽️ DOWNLOAD CAMPO’s APP I APP STORE ELLER GOOGLE PLAY STORE OG FÅ VORES HISTORIER DIREKTE PÅ MOBILEN ⚽️👇🏼👇🏼
Holdene i de i alt 14 puljer mødes indbyrdes ude og hjemme, og når alle kampene er spillet, er der fundet henholdsvis første-, anden-, tredje-, og fjerdepladser i alle puljer.
I Nations League A mødes de fire puljevindere i en finalerunde med to semifinaler, en bronzekamp samt en finale for at afgøre, hvem der vinder Nations League den pågældende sæson. Portugal vandt den første sæson i 18-19 efter finalesejr over Holland, mens Frankrig i 20-21 slog Spanien i finalen.
Holdene på anden- og tredjepladserne bliver seedet i henholdsvis pot to og tre til den kommende sæson, mens holdene på fjerdepladserne i League A og B rykker en tak ned i Nations League-hierakiet. I League C mødes de fire fjerdepladser ude og hjemme i en kamp om enten at blive i League C eller rykke ned i League D. I Nations League D rykker ingen hold ned.
UEFA Nations League Divisioner og puljer 2022-23:
Nations League A
Pulje A1: Frankrig, Danmark, Kroatien, Østrig*
Pulje A2: Spanien, Portugal, Schweiz, Tjekkiet*
Pulje A3: Italien, Tyskland, England, Ungarn*
Pulje A4: Belgien, Holland, Polen, Wales*
Nations League B
Pulje B1: Ukraine, Skotland, Irland, Armenien*
Pulje B2: Island, Rusland, Israel, Albanien*
Pulje B3: Bosnien & Hercegovina, Finland, Rumænien, Montenegro*
Pulje B4: Sverige, Norge, Serbien, Slovenien*
Nations League C
Pulje C1: Tyrkiet, Luxembourg, Litauen, Færøerne*
Pulje C2: Nordirland, Grækenland, Kosovo, Cypern
Pulje C3: Slovakiet, Hviderusland, Azerbaijan, Kasakhstan
Pulje C4: Bulgarien, Nordmakedonien, Georgien, Gibraltar*
Nations League D
Pulje D1: Moldova, Liechtenstein, Andorra, Letland
Pulje D2: Estland, Malta, San Marino
*Oprykkere
Nedrykkere er markeret med kursivRusland er blevet suspenderet fra turneringen og rykkes automatisk ned i Nations League C på grund af landets invasion af Ukraine.
Hvorfor blev UEFA Nations League oprettet
UEFA Nations League begyndte allerede i 2011 så småt at tage form, da UEFA sammen med det Europæiske Klub Forbund (ECA) blev enige om, at der skulle reduceres i antallet af internationale venskabskampe. I marts 2014 blev turneringen enstemmigt vedtaget på en ordinær UEFA kongres.
Forud for 2015-sæsone blev de to forbund enige om at skære antallet af venskabskampe fra 12 til ni, og da Nations League i 2018 så dagens lys, blev seks af de ni dage, der var dedikeret til venskabskampe, ændret til Nations League-kampe.
En begrænsning af antallet af venskabskampe var dog ikke der eneste mål med Nations League, som også skulle gøre op med ligegyldige og til tider kedelige venskabskampe ved at sikre, at landsholdene konsekvent mødte modstandere på nogenlunde samme niveau som dem selv.
Fra UEFA’s side også var et forsøg på at give mindre europæiske nationer mulighed for at fylde kamp-kalenderen og få mere jævnbyrdig modstand.
– Fans ved mere end de fleste, at de fleste venskabskampe fejler, når det kommer til at konkurrencedygtig og meningsfuld fodbold. Nu får de muligheden for at se deres hold spille mere lige kampe, tage del i en ny turnering samt få endnu en chance for at kvalificere sig til store turneringer. Der vil helt sikkert komme færre internationale venskabskampe og uden tvivl færre meningsløse venskabskampe, lyder det på UEFA’s hjemmeside.
Danmark starter Nations League i Frankrig– Der vil stadig være plads i kalenderen til internationale venskabskampe – specielt opvarmningskampe til slutrunder. UEFA er også fast beslutte på, at europæiske landshold stadig har muligheden for at møde modstandere fra andre verdensforbund, lyder det videre fra UEFA.
Østrig og Tjekkiet fik ny VM-chance igennem Nations League
UEFA Nations League har både fået kritik og ros for det, men uanset ligger det fast, at turneringen også kan fungere som en ny chance for landshold, som ikke er lykkes med at kvalificere sig til enten EM eller VM igennem turneringens officielle kvalifikation.
I alt har UEFA 13 pladser ved den kommende VM-slutrunde, og i den europæiske kvalifikation til VM-slutrunden i Qatar i 2022 blev de 55 europæiske landshold delt ind i ti kvalifikationspuljer, hvor alle førstepladser kvalificerede sig direkte til slutrunden.
De tre øvrige billetter findes igennem tre playoff-grupper, hvor de ti andenpladser samt de to bedst-placerede puljevindere i 20-21-udgaven af Nations League, der ikke allerede er kvalificeret enten direkte eller til playoffen, mødes i semifinaler og finaler.
De fire puljevindere i Nations League A, Frankrig, Spanien, Italien og Belgien, havde allerede kvalificeret sig, og derfor gik man videre til Nations League B-puljevinderne. Her vandt Wales sin pulje med 16 point, men da de allerede havde kvalificeret sig til playoffen, gik de to pladser i stedet til Østrig og Tjekkiet med henholdsvis 13 og 12 point, mens Ungarn lige akkurat missede cuttet med 11 point.
Mbappé sparkede Nations League-trofæet hjem til FrankrigSpecielt for Østrigs vedkommende skabte det en smule postyr, da nationen kun var sluttet som firer i den VM-kvalifikationspulje, som blev vundet af Danmark. Hverken Østrig eller Tjekkiet formåede dog at udnytte den ekstra chance, da de allerede i playoff-semifinalerne røg ud til henholdsvis Wales og Sverige.
Kvalifikation til EM 2024 gennem Nations League
Den tredje udgave af Nations League, hvor spilledag et til fire ligger i juni 2022, mens spilledag fem og seks ligger sidst i september 2022, bliver linket sammen med kvalifikationen til EM-slutrunden i Tyskland 2024.
EM-kvalifikationen kommer til at finde sted fra marts til november 2023, og her bliver puljerne inddelt efter landenes placering i den til den tid afsluttede Nations League.
Fra de ti grupper skal der findes 20 hold, der sammen med værtsnationen Tyskland er sikret deltagelse ved slutrunden. Både første- og andenpladserne giver derfor direkte adgang til EM-slutrunden. Siden 2016 har EM-slutrunden dog bestået af 24 hold, og der mangler således tre hold, når EM-kvalifikationen er overstået.
Ligesom det var tilfældet ved VM-kvalifikationen skal de tre sidste deltagere findes igennem en playoff-runde bestående af énkamps-semifinaler og énkamps-finaler.
Her vil der derfor blive kigget mod Nations League, hvor de 12 puljevindere i Nations League A, B & C alle er sikret en plads i playoffen. Hvis en puljevinder allerede er kvalificeret til slutrunden, bliver de erstattet i playoffen af det næstbedst rangerede hold fra det samme lag i Nations League – altså enten A, B eller C.
Skulle der ikke være flere hold i det pågældende lag, der ikke allerede er kvalificeret, vil playoff-pladsen i stedet gå til det bedst-rangerede hold i Nations League D. En sidste krølle på kvalifikationen er den, at gruppevindere fra Nations League B og C ikke kan møde hold fra et højere Nations League-lag.