Premier League

Saudi Arabien FC – kan vi holde af Newcastle nu? Og mister fodbolden sig selv i disse dage?

Newcastle-fans vil formentlig altid have NUFC i hjertet. Sådan er det nok, selv når ens klub bliver overtaget af rigmænd....

Kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Ritzau Scanpix / Press Agency / Handout

Newcastle-fans vil formentlig altid have NUFC i hjertet. Sådan er det nok, selv når ens klub bliver overtaget af rigmænd. Men også uanset hvem de er? Alle os andre, der har haft en forkærlighed for traditionsklubben i mange år, vil i hvert fald, efter oliepengene er fosset ind i klubkassen fra mellemøsten, have sværere ved at fortsætte den flirt – også selv vi ved, at det langt fra er den sidste klub, der kommer til at lade sig styre fuldt ud af penge!

Newcastle er blevet rige. Stenrige. Klubben fra det nordlige England blev overtaget af ‘Public Investment Fund’ i november måned i en handel til mere end 2,5 milliarder danske kroner.

Men eftersom PIF i øjeblikket er den niendestørste formuefond i verden og forvalter over 2.800 milliarder kroner, så svarer købet af ‘Toon Army’ ikke engang til 0,01% af fondens samlede formue, og på sigt vil købet være ‘next to nothing’, da saudiaraberne regner med, at fonden vil blive den største i verden i 2030 og overgå Norges nuværende oliefond, der håndterer 9.000 milliarder danske kroner.

Mohammad bin Salman Al-Saud, kronprins i Saudi Arabien, sidder for bordenden i bestyrelseslokalet for Public Investment Fund, og det forbinder unægteligt den snart 130 år gamle fodboldklub med nogle grumme overgreb på menneskerettigheder og undertrykkelse.

Vi er nødt til at få sat en prop i den grænseløse økonomiske magtliderlighed, der spreder sig på tværs af især det europæiske kontinent.

– Allan Hvid, chefredaktør

Kronprins Salman er offentligt blevet anklaget af blandt andre den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, for personligt at stå bag likvideringen af den systemkritiske journalist, Jamal Khashoggi, og det er velkendt, at Saudi Arabien står bag en række overtrædelser af den vestlige verdens menneskerettigheder gennem eksempelvis masselikvideringer, religionstvang og totur.

Og så er spørgsmålet selvfølgelig – kan man så stadig holde med Newcastle United? Det må alt andet end lige være et dilemma, hvis man holder med en fodboldklub, der er ejet af sådanne regimer.

Læs også: Fodboldekspert om det nye Newcastle: Det vigtigste er nærmest, at Mike Ashley forsvandt

Undertegnede har altid haft en forkærlighed for Newcastle og deres klassiske hvide og sortstribede spilletrøje, hvilket strækker sig tilbage i tiden, hvor navne som Alan Shearer, Peter Beardsley, Paul Gascoigne, David Ginola og Kevin Keegan bragte gode nyheder om Newcastle. Unikke spillere der alle blev helte på et af de fedeste fodboldstadions i verden – St. James’ Park.

Det gør det bare svært at fortsætte denne flirt, når jeg nu også ved, at om lidt vælter det ind med tårnhøje lønninger, til de spillere, der er klar til at skifte, men for de flestes vedkommende slet ikke er pengene værd. Kieran Trippier bliver snart den bedste betalte backspiller i verden – måske en af verdens bedst betalte i det hele taget, og han er kun den første i en lang række, der nu kan ringe til pensionsrådgiveren og bede om udvidet rådgivning! Og alt sammen på baggrund af en oliestats indtog i en Premier League klub.

I forhold til ligaens finansielle fair play-regler vil Newcastle nu være i stand til at bruge mere end 250 millioner dollars eller godt 1,6 milliarder danske kroner, takket være det faktum at det har skortet med store indkøb og lønninger i mange år, og derfor ender mine samlede tanker om Newcastle også et helt andet sted.

Saudi Arabiens indtog i Newcastle kaster mørke skygger over den traditionsrige klub, og det må man nok hellere gøre op med sig selv, om man kan leve med. Men Newcastle bliver langt fra den sidste klub, der ryger i hænderne af et stenrigt konsortium, og selvsamme Public Investment Fund har kig på flere klubber i Serie A, hvor især Inter ser ud til at blive en statsejet klub. Klubberne mister sig selv til milliarderne, og der er noget galt med international fodbold i det hele taget.

Vi er nødt til at få sat en prop i den grænseløse økonomiske magtliderlighed, der spreder sig på tværs af især det europæiske kontinent.

Det er på tide, at UEFA og FIFA får nedsat nogle rammer for, hvor meget og hvordan klubber kan administreres. Indtil da er fodbolden på vej ned ad vej, hvor den langsomt mister sig selv… og mindst én midaldrende fodboldromantiker.

Jeg drømmer om, at Kevin Keegan toner frem, næste gang jeg zapper forbi en Newcastle-kamp. Og ikke billeder af Public Investment Funds ejerkreds på VIP-pladserne på St. James Park. For det fungerer ikke for mig.

Flirten er væk. Desværre.

Og flirterierne bliver færre for fremtiden.

Newcastle United - Back in Tyne: Five wonderful wins against Brighton

Læs også:
Sky Sports: Newcastle har nu budt på Trippier
Medie: Newcastle drømmer om Arsenals problembarn

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P