VM hænger i en tynd tråd for målløse Norge

Et skidt resultat lørdag aften mod Letland betyder nu, at Norge enten skal vinde i Holland eller håbe på hjælp fra Montenegro, hvis drømmen om VM-kvalifikation skal holdes i live.

Sjældent har en spiller været mere savnet på et fodboldhold, end Erling Haaland lørdag aften var på det norske landshold.

Hjemme på Ullevål Stadion i Oslo havde normændene besøg af miniputterne fra Letland, og derfor var en sejr også eneste acceptable resultat for Ståle Solbakkens tropper, der selvsagt var storfavoritter til kampen.

De hvidklædte letter var dog langt fra kommet til Oslo for at lægge sig ned, og de sørgede i hele første halvleg for ikke at blotte sig for de jagtende nordmænd, der samtidig måtte konstatere, at de i hvert fald ingen hjælp fik fra Gibraltar. Undervejs i første halvleg i Gibraltars kamp i Istanbul var de blevet reduceret til ti mand og havde indkasseret tre mål mod Norges direkte konkurrenter i kampen om andenpladsen – Tyrkiet.

Derfor var det også et lettere nervøst norsk landshold, der gik på banen til anden halvleg velvidende, at et mål var en absolut nødvendighed, hvis de fortsat ville have VM-skæbnen i egne hænder.

Selvom boldbesiddelsen var markant i Norges favør, formåede de ikke for alvor at spille sig frem til de store chancer. Samtidig med at Tyrkiet kom foran 4-0 i deres kamp mod Gibraltar, blev Mohamed Elyounoussi spillet alene igennem med den lettiske målmand, men Southampton-angriberens chip ramte målmanden i hovedet i stedet for målnettet.

Efter det ene indlæg efter det andet brød jubelen langt om længe ud på Ullevål, da Elyounoussi fulgte op på en mislykket Alexander Sørloth-afslutning, men efter VAR-gennemgang måtte dommeren til stor fortrydelse for tilskuerne annullere målet for offside.

Stort set samtidig kom Tyrkiet hjemme i Istanbul foran med de fem mål, der gjorde, at de overtog gruppens andenplads på en bedre målscore, og kort efter blev det også til 6-0 i Istanbul.

Normændene øgede deres pres mod det lettiske mål, og blandt andet Alexander Sørloth havde en pæn mulighed, som dog endte lige i favnen på den lettiske målmand.

Den belgiske dommer havde lagt otte minutter til, og bombardementet mod det lettiske mål fortsatte. Specielt Arsenal-spilleren Martin Ødegaard steppede op, men letterne formåede på mere eller mindre mirakuløs vis at holde bolden ude af målet.

En nervøs Ståle Solbakken sjoskede tydeligt frustreret rundt på sidelinjen, men med bare to indskiftere kan den tidligere F.C. København-træner formentlig også se frem til kritik søndag, for det lykkedes nemlig ikke nordmændene at lave det forløsende mål, selvom Alexander Sørloth i otte minutters overtid headede bare centimeter over overliggeren.

Med 0-0-resultatet i Oslo og 6-0-sejren til Tyrkiet, er Norge formentlig tvunget til at få point i sidste kamp i Asterdam, mens de skal håbe på hjælp fra Montenegro, der i deres sidste kamp møder Tyrkiet. Forinden skal Montenegro senere lørdag have besøg af Holland, og kan de tage point fra Holland, er Holland pludselig også i fare for at glippe VM.

Den sidste kamp i gruppen spilles tirsdag kl. 20:45.