Kæmpe præstation holder finsk VM-håb i live

Der var ikke så meget at rafle om for det finske landshold, da de lørdage eftermiddag gik på banen i Zenica til udekampen mod Bosnien og Herzegovina. Kun en sejr kunne bruges, hvis det danske landsholds banemænd fra EM-åbningskampen skulle bevare håbet om VM-deltagelse.

At det finske landshold kan lukke ned for en angribende modstander, er der formentlig flere spillere, der lige nu befinder sig i Helsingør, der kan nikke genkendende til.

Ligesom det var tilfældet for det danske landshold ved åbningskampen ved EM i sommer, havde Bosnien og Herzegovina lørdag eftermiddag svært ved at finde nøglen til det finske forsvar, da de to nationer mødtes i en kamp, hvor vinderen stadig ville have mulighed for at nå den playoff-givende andenplads i VM-kvalifikationsgruppe D.

Den tidligere Brøndby-angriber, Teemu Pukki, brændte efter 25 minutter sit straffesparksforsøg, efter Miralem Pjanic havde taget hånden til hjælp i bosniernes straffefelt, men få minutter senere var der dog en lille revanche for Pukki, da han med en assist til Brentford-angriberen Marcus Forss alligevel var involveret i skandinavernes føringsmål.

Knap ti minutter før pausen blev missionen dog voldsomt besværliggjort for det finske hold, da den tidligere FC Vestsjælland og AaB-spiller, Jukka Raitala, så direkte rødt efter en hovedløs og alt for voldsom tackling på Sead Kolasinac.

Nede med en mand kom finnerne på banen til anden havleg med en tydelig ambition om at krige kampen og de tre point hjem, og selvom Pukki bare 30 sekunder inde i halvlegen igen viste sig uskarp som afslutter, var han kort efter atter involveret, da Finland efter flot samspil kom på 0-2 på mål af Robin Lod.

Herefter overtog hjemmeholdet fra Bosnien, ganske som man kunne forvente, spillet, men finnernes forsvar var vanskeligt at nedbryde. Det lykkedes dog alligevel med 20 minutter tilbage af kampen, da Bosnien reducerede ved Luka Menalo efter et skarpt slået frispark.

Så troede man som seer, at stormløbet mod det finske mål var sparket i gang, men i stedet var det fire minutter senere finnernes Daniel O’Shaughnessy, der efter endnu et godt slået frispark kunne dirigere 1-3-føringen i nettet.

1-3-scoringen punkterede ballonen for hjemmeholdet, der aldrig for alvor formåede at lægge det pres på Lukas Hradeckys finske mål, som der var brug for. Derfor blev det også finnerne, der kunne rejse fra Balkan med tre point.

Med én kamp tilbage af kvalifikationen kan Finland ikke længere hentes af Bosnien, som de i stedet skal heppe på på tirsdag. Her skal de nemlig møde Ukraine, som godt nok er to point efter Finland, men da Finland selv skal møde gruppens førerhold fra Frankrig, kan det vise sig nødvendigt med et ukrainsk pointtab, hvis Finland skal løbe med gruppens andenplads.