3 min læsningFodboldekspert: Er det tid til at ændre kvalifikationen?

Johan Absalonsen ser en mulighed for, at kvalifikation til slutrunder som vi kender det, kan være på vej ud.

3 min læsning
Det danske landshold viste igen, at de er klasser over Moldovas landshold. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Danmark har samlet sejret 12-0 over Moldova, og det får fodboldekspert hos Campo.dk Johan Absalonsen til at overveje, om der er brug for fornyelse i kvalifikationen. Han har nemlig lagt mærke til, at afstanden mellem de gode nationer og de dårlige nationer er blevet større.

– Når man har fulgt landsholdet gennem mange år, kan man se, at der er kommet større forskel i niveau mellem nationerne. Andorra og San Marino har altid været dårlige, men tidligere har udekampe mod Moldova været svære. Danmark har reelt set haft fire ligegyldige kampe mod Færøerne og Moldova i løbet af kvalifikationen, siger Absalonsen til Campo.dk

Fodbolden slår sig netop op på vigtigheden af, at de små hold har muligheden for at kvalificere sig. Senest eksemplificeret i den store modstand overfor European Super League i foråret.

– Kampene mod de mindre hold er noget af det, som gør fodbold charmerende, men der er aldrig nogen af de hold, der kommer til at kvalificere sig til VM. Jeg synes ikke, det giver mening at bruge så mange ressourcer hos spillere, der allerede er pressede, når kampenes udfald nærmest er kendt på forhånd, siger Absalonsen.

På klubplan blev European Super League i foråret slået hårdt ned med kritik om manglende mulighed for kvalifikation for mindre hold, men vi ser allerede nu i landsholdsfodbolden formatet Nations League, hvor man inddeler nationer i fire seedningslag, så der er større balance i niveauet mellem modstanderne, omend det så sker på bekostning af muligheden for kvalifikation for mindre nationer.

Læs også: Ulven kom aldrig: Danmark igen klasser over Moldova

Campo.dk’s fodboldekspert kan både se fordele og ulemper ved at implementere et nyt kvalifikationsformat.

– Jeg har en idé om, at UEFA tester Nations League nu med henblik på at indføre det som kvalifikation om nogle år. Det synes jeg er ærgerligt, for fodbold er en sportsgren, hvor vi holder fast i, at store lande kan møde små lande i modsætning til eksempelvis ishockey. Kampene mellem store og små nationer er en del af charmen, men vi er desværre også kommet til et punkt, hvor det ikke giver mening at spille dem.

Et nyt kvalifikationsformat vil gavne Danmark i landsholdsfodbolden, som kan blive fri for ’ligegyldige’ udekampe. Samtidig frygter Absalonsen, at det kan gå udover den danske klubfodbold.

– Hvis vi ser Nations League-formatet indført som kvalifikation til slutrunder, vil Champions League sandsynligvis også blive mere eksklusivt med tiden. Jeg tror, der kommer et tidspunkt, hvor det bliver næsten umuligt for et dansk klubhold at kvalificere sig til Champions League, siger fodboldeksperten.

– Så vi står overfor et stort skel i fodbolden. Men jeg synes, det giver mening at ændre kvalifikationsformatet, for det må give sjovere kampe for både Danmark, men også Moldova der kan møde modstandere på deres eget niveau, slutter Absalonsen.

Om slutrundekvalifikationerne fremover skal imitere Nations League kan vi ikke svare på endnu. Men den nuværende udgave af Nations League får i aften sin afslutning, når Frankrig møder Spanien i finalen.

Læs også: Andreas Skov Olsen vil give tilskuerne i Parken en fest tirsdag

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer