Bundesligaen

Super Mario Mandžukić stopper sin gloværdige karriere

Kroatiske Mario Mandžukić har aldrig været en spiller som trak de største overskrifter, men han har til gengæld altid været holdets mand. Nu lægger han støvlerne på hylden.

Mario Mandzukic tidligere Juventus og Bayern München stopper karrieren
Mario Mandžukić stopper en flot karriere - kroaten har altid spillet med stor gejst og passion. Foto: Ritzau Scanpix

Det kroatiske angrebses, Mario Mandžukić der har haft en stor karriere hos europæiske topklubber som Bayern München, Atlético Madrid og Juventus indstiller sin karriere.

I forbindelse med karrierens afslutning har Mandžukić delt et brev til sit yngre jeg på Instagram.

– Kære lille Mario. Når du tager fodboldstøvlerne på for første gang, kan du aldrig forestille dig de oplevelser, du vil få i fodbold. Du vil score mål i de største turneringer og vinde de største pokaler med de største klubber. Du vil stolt repræsentere Kroatien og være med til at skrive kroatisk sportshistorie.

Da lille Mario løb rundt i den kroatiske tredjedivision drømte han om at spille for landsholdet. Han fik med hårdt arbejde spillet sig til en plads hos Dinamo Zagreb i den bedste kroatiske liga, hvor han nød stor succes.

Men det helt store gennembrud for Mandžukić kom i 2010, da han blev hentet til Bundesligaen og VfL Wolfsburg. Her hjalp han holdet med at undgå nedrykning og endte med at blive en publikumsfavorit på grund af sin målnæse, kampgejst og arbejdsmoral. Efter et succesfuldt EM i 2012 -med tre mål i tre kampe – blev han hentet til FC Bayern München.   

Selvom Mandžukić tog endnu et skridt op ad karrierestigen ville successen ingen ende tage. Han var en stor faktor i Bayerns imponerende treble, som begyndte da de tyske giganter generobrede tronen i fra Borussia Dortmund i Bundesligaen.

Champions League-triumf og trænerkonflikter
Selvsamme Dortmund stod i 2013 som finalemodstander i Champions League. Med et mål fra Mandžukić og en 2-1 sejr, landede det eftertragtede trofæ med de store ører i det sydtyske.

I sommeren 2013 var der udskiftning på trænerposten, og Pep Guardiola overtog tøjlerne for det sydtyske mandskab. Det mindskede Mandžukićs rolle på holdet, og han så ingen anden udvej end en afsked med klubben.

– Jeg blev skuffet over Guardiola, han behandlede mig ikke med respekt. Han lod mig ikke blive topscorer i Bundesligaen. Jeg ville ikke sætte mig ned og snakke med ham nu, da jeg prøver at undgå personer med negativ energi, udtalte den kroatiske angriber dengang til Mundo Deportivo

Situationen udsprang af DFB-pokalfinalen, som Mandžukić blev udeladt fra, og derved missede muligheden for at vinde topscorertitlen. Som uønsket i München blev han derfor nødt til at finde nye græsgange. Det endte med et skifte til Atlético Madrid, hvor det kun blev til en enkelt sæson med 20 scoringer, da han også her blev upopulær hos sin træner Diego Simeone.

– Det er et irritationsmoment, at Mario ikke har formået at ramme samme niveau, som han havde hos Bayern München, udtalte Simeone til Daily Mail

Men den ene mands død er den andens brød – og således fik Juventus så fornøjelsen af Super Mario, som i fire sæsoner formåede at være en vigtig brik i Juventus’ fire Serie A-titler. I karrierens efterår har han repræsenteret Al-Duhail i Qatar og AC Milan uden den store succes. Han afslutter klubkarrieren med 251 mål i 671 kampe – og han har vundet seks ligatitler og 11 turneringer, heriblandt CL-triumfen i 2013. 

En stor slutrunde
Den kroatiske spiller som i starten af sin karriere drømte om at spille på landsholdet, fik sit ønske opfyldt, og nåede at spille 89 landskampe og score 33 mål. Den vigtigste kamp for ham må siges at være den sidste kamp i den rød- og hvidternede trøje. 

Ved VM i 2018 kom det kroatiske landshold hele vejen til finalen efter sejre over Argentina og England. Med en storspillende Mandžukić som spydspids. Han scorede i den forlængede spilletid mod England og sikrede Kroatien finalepladsen.

I finalen mod Frankrig endte han dog i skurkerollen, da han som den første spiller nogensinde scorede selvmål i en finale, da han headede 1-0 målet i eget net. Til gengæld fik han også netmaskerne til at blafre i den anden ende, da han reducerede til kampens slutresultat 4-2.

Efter finalens afslutning var landsholdskarrieren slut for Mandžukić, der var tilfreds med præstationen.

– Disse ord er hårde at sige, men alligevel er det tid til at sige det. Jeg trækker mig fra det kroatiske landshold. Selvom den nyvundne sølvmedalje gav mig fornyet energi, har den samtidig også gjort min beslutning lettere. Jeg har opnået min barnedrøm, fået en historisk stor succes og følt den utrolige kærlighed fra fansene, skrev Mario Mandžukić i et brev på Twitter efter VM-finalen.

Mandžukić var aldrig den store stjerne for sit hold, men var en spiller som formåede at gå forrest og tage initiativ. Passionen og kampgejsten han dukkede op med kunne vække liv i selv de tungeste holdkammerater. Derfor vil Mario Mandžukić blive skrevet ind i historiebøgerne som en unik spiller, der fungerede som den sidste brik i puslespillet hos flere europæiske topklubber.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P