3F Superligaen

Begik årets største dommerfejl: Han er helt knust

Dommer Lasse Graagaard begik en stor fejl, da Brøndby scorede mod FC Nordsjælland søndag.

Dommer Lasse Graagard giver FCN's Jeppe Tverskov gult kort.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det har ikke været sjovt at være Lasse Graagaard de seneste par dage.

Den 29-årige dommer var et par millisekunder for hurtig til at fløjte, da Brøndbys Mathias Kvistgaarden var ved at score mod FC Nordsjælland søndag.

Graagaards fløjte lød, inden bolden havde passeret mållinjen, da dommeren vurderede, at Kvistgaarden havde haft hånd på bolden i opspillet.

Et teknisk upræcist VAR-system reddede efterfølgende dommeren, der fik uberettiget hjælp fra VAR-dommeren, og dermed fik målet lov at stå.

Ikke desto mindre, har de seneste dage været hårde for den unge dommer. Det fortæller dommerformand Michael Johansen, der dog afviser, at episoden søndag får konsekvenser for Graagaard.

– Det er klart, at det gør ondt, fordi han egentlig har gjort, som han skulle. Lasse Graagaard er en stærk dommer, og vi påtager os ikke en offerrolle. Vi kører ikke med karantæner; Vi begynder ikke at sætte folk i skammekrogen. Vi arbejder med mennesker, og vi konstaterer jo også, at han gjorde sådan set det, han skulle. Han blev bare ramt af et splitsekund. Der er også en grundlæggende forståelse for, at den menneskelige faktor også spiller ind her.

– At vi har den her samtale, og at han får al den medieopmærksomhed, er konsekvens nok i sig selv, tror jeg. Lasse [Graagaard] er en fantastisk dommer, han er et supertalent, og jeg har fuld tillid til ham, og han får fuld opbakning i den her proces, men han skal selvfølgelig rejses op igen, da han er knust, siger Michael Johansen til Campo.

VAR-vognens system, der sammenholder lyd og billeder fra kampen, er ikke lige så præcist, som det system tv-vognene har, og derfor var det tv-billederne og ikke VAR’s egne billeder, der kunne bevise fejlen.

Læs mere om fejlen her:

Upræcist VAR-system skyld i kontroversielt BIF-mål

– Jeg er i dialog med ham, og selvfølgelig er han knust over episoden. Han følte, at han gjorde alting rigtigt; Han fulgte retningslinjerne og fulgte protokollen, og så blev han ramt af en OB-vogn (tv-sendevogn, red.), der teknisk kan gå ind og diskvalificere.

Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget, og således tager dommerholdet en vigtig læring med sig fra situationen.

– Vi evaluerer det i hele dommerteamet, som vi også gør i andre lignende situationer, når der sker en dommerfejl. Hele teamet mødes, og vi laver en debriefing, vi drøfter tingene ordentligt igennem og får presset læring ud af det, og det bliver så vidensdelt til resten af superligadommerne.

Dommerformand lægger sig fladt ned: Beklager til FCN

– Fejl sker i fodbold, og det er en del af sporten. Vi kommer ikke til at påtage os en offerrolle og have ondt af os selv. Det kræver noget særligt at dømme superligakampe – særligt de helt store kampe. Det kræver, at man er 110 procent klar igennem to gange 45 minutter. Den mindste marginal kan falde tilbage på en, og det har ultimative konsekvenser. Det er præmissen, man arbejder under, og det skal unge dommere lære, men det kan ramme selv den bedste, lyder det fra Michael Johansen.

Dommerformanden lægger dog ikke skjul på, at det var en fejl af Graagaard, der ellers var meget tæt på at gøre alt 100 procent rigtigt.

– Bolden har ikke passeret mållinjen, da fløjten lyder, og det betyder jo, at dommeren skal tøve endnu mere (med at fløjte, red.) end det, der var tilfældet.

– Men faktisk tøver dommeren jo, for han tager fløjten op til munden og afventer udfaldet af angrebet for at se, hvad der sker. Da bolden først er i mål, fløjter han, fordi han har konstateret, at bolden er i mål. Han står på 20 meter og kan se, at bolden entydigt er i mål, så han skønner, at han kan fløjte og så køre VAR-proces på underkendelsen af målet.

– Set ud fra en dommermæssig betragtning har han gjort alting rigtigt, han mangler det splitsekund i sin tøven på fløjten, der nu gør, at vi med digitalisering faktuelt kan se, at bolden ikke havde passeret mållinjen, lyder analysen fra dommerformand Michael Johansen.

Lasse Graagard debuterede som dommer i Superligaen i marts 2023. Siden er det blevet til i alt 23 kampe i den bedste danske række.

Du kan høre fra dommer Lasse Graagaard selv i videoen over artiklen. Herunder kan du se hele situationen efter cirka 45 sekunder:

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P