3F Superligaen

Ny tendens: Unge kaptajner fører an i Superligaen

Flere unge spillere får anførerbindet blandt de 12 bedste klubber i Danmark. En tendens, der har taget fart i grundspillets første 11 runder.

To anførere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette er en historie, du kun får på campo.dk

Gennemsnitsalderen for anførere i Superligaen bliver lavere og lavere.

Dét har været en stigende tendens i den første halvdel af grundspillet, som vidner om et skift i truppernes hierarki i Danmark.

De unge tager i højere grad styringen, hvor det særligt kom til udtryk i ottende runde af grundspillet.

Anførerne i 8. runde

Som det fremgår på ovenstående billede, så er der en bred aldersspredning blandt anførerne i ottende spillerunde.

Alderen på anførerne spænder fra 21 år (Casper ‘Dani’ Winther og Oliver Provstgaard) til 35 år (Patrick Mortensen og Kian Hansen).

Selvom erfarne spillere dominerer anførerstatistikken, så er der flere talentfulde spillere, som får et større ansvar i en ung alder. Gennemsnitsalderen for anførerne i Superligaen i 8. spillerunde var på 28,4 år.

– Gennemsnitsalderen bliver lavere og lavere. Man vælger nogle af de bærende, unge kræfter til at blive anfører. Der er helt sikkert også noget strategisk i forhold til at fremme nogle spillere, indleder Campos ekspert Rasmus Würtz.

– Hvis man kan se, at Provstgaard (Vejle-anfører, red.) som i den grad har potentiale til at blive en fremtidig leder, så fremskynder man jo lidt processen ved at give ham anførerbindet. Plus at man også signalerer udadtil, at det her er et kæmpestort talent og en meget værdifuld spiller. Så hvis der er nogen, der vil købe ham, så kommer han også til at koste lidt ekstra, fordi han bærer anførerbindet.

I 8. runde var det første gang, at Sønderjyskes Tobias Sommer fik anførerbindet i fraværet af den faste anfører Rasmus Vinderslev. Og det var ikke mod hvilken som helst modstander, da den 22-årige Tobias Sommer gik forrest ind på Brøndby Stadion.

Derudover bærer Oliver Provstgaard og Mathias Jørgensen fast anførerbindet for deres respektive hold på trods af de besidder væsentligt yngre dåbsattester end mange andre spillere i de to trupper.

– Jeg må bare sige, at den danske liga er en udviklingsliga. Det er også sådan, at hvis spillerne skal på en højere hylde, så skal de også helst have en alder, som man kan sælge dem. Derfor er anførertendensen noget, som kommer til at blive mere og mere udpræget i klubberne, da det giver stor gevinst i sidst ende, siger Rasmus Würtz.

Anførerne i 8. runde af 3F Superligaen

Spillernes alder er dateret fra 13. september – 16. september

Ud af de 12 anførere fra 8. runde er seks over 30 år. Det antyder, at holdene stadig i høj grad stoler på den erfaring og modenhed, som ældre spillere bringer med sig, men alligevel er der ved at ske en ændring i anførerkulturen.

Alder er bare et tal

Definitionen på ledelse har ikke kun en betydning, hvis man spørger de unge anførere i superligaen som Oliver Provstgaard (VB), Mathias Jørgensen (AaB) og Mads Bech Sørensen (FCM).

– Man kan være anfører på mange forskellige måder. Den måde jeg godt kan lide at være på, det er ikke ved at råbe, skrige og skælde folk ud. Det er egentlig også at være anfører ved eksempel og bidrage til dagligdagen, fortæller Oliver Provstgaard og uddyber:

– Der er en grund til, jeg har fået det, og det er ikke fordi, jeg råber højest. Det er egentlig ikke svært at være anfører, selvom jeg er ung.

Det hele kommer lidt mere naturligt, og hierarkiet sætter sig også mere naturligt

Mads Bech Sørensen

I AaB er anfører Mathias Jørgensen inspireret af anførertyper, som har mange år som leder i bagagen.

– Jeg har selvfølgelig taget lidt med fra alle de steder, jeg har været. Patrick Mortensen er et sindssygt godt eksempel på en god anfører, som ligesom Niklas Backman er en fantastisk leder. Nu står jeg her og prøver at mixe det hele sammen i min egen rygsæk for at være anfører på min egen måde, siger AaB-anføreren.

Den opfattelse af autenticitet deler Mads Bech Sørensen også i FC Midtjylland, som ikke vil lade alderen være en stopklods for at bære anførerbindet.

– Jeg synes ikke, at der er så meget, der har ændret sig. Jeg prøver egentlig stadig bare at være mig selv – og være autentisk på den måde. Og så er det jo klart, at der er nogle ting, hvor man nogle gange får lov til at tage et ansvar. Det hele kommer lidt mere naturligt, og hierarkiet sætter sig også mere naturligt, fortæller midtjydernes anfører og uddyber:

– Ellers prøver jeg bare så vidt muligt at være det gode eksempel og hjælpe. Særligt fordi vi har en ung trup, som jeg prøver at guide og hjælpe med at falde ind. Det gælder både i omklædningsrummet og på banen.

Generelt er gennemsnitsalderen blandt holdene i superligaen faldende, hvilket peger på, at flere unge spillere får et større ansvar end tidligere.

Nedenfor kan du se gennemsnitsalderen på de forskellige trupper i den igangværende sæson.

HoldStartopstillingIndskiftere
Tal fra superstats
AaB23 år 86 dage23 år 187 dage
AGF28 år 231 dage23 år 31 dage
Brøndby IF25 år 209 dage25 år 197 dage
FC København26 år 252 dage25 år 181 dage
FC Midtjylland23 år 346 dage24 år 29 dage
FC Nordsjælland25 år 104 dage21 år 35 dage
Lyngby BK25 år 227 dage25 år 140 dage
Randers FC26 år 158 dage23 år 336 dage
Silkeborg IF26 år 73 dage22 år 272 dage
Sønderjyske25 år 190 dage23 år 146 dage
Vejle B25 år 310 dage26 år 180 dage
Viborg FF24 år 306 dage22 år 88 dage

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P