3F Superligaen

Fra purung i Hundested til anfører og topscorer i AaB

Mathias Jørgensen har efter et par omveje nu slået sit navn fast med syvtommersøm i 3F Superligaen. Men hvordan har vejen til hvervet som anfører i en af Danmarks mest traditionsrige klubber egentlig set ud for den aktuelle AaB-topscorer? Campo giver dig svaret.

Mathias Jørgensen har netop lavet sit første hattrick for AaB med sit mål til 3-0 mod Sønderjyske i 3F Superligaen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette er en historie, du kun får på campo.dk

Den 24-årige Mathias Jørgensen har efter et par omveje nu for alvor slået sit navn fast i 3F Superligaen. Her er han i dag både anfører og topscorer for AaB.

Men hvordan har rejsen fra Hundested IK til FC Nordsjælland, over OB og New York Red Bulls, med en kort afstikker til AGF og til en tid i Esbjerg, hvor han for alvor genfandt glæden for fodbold, set ud for den aktuelle AaB-topscorer? Bliv klogere på den fulde rejse herunder:

Den sjællandskfødte Mathias Jørgensen startede med at trille bold i Hundested IK som purung knægt, inden han skiftede til FC Nordsjælland. Herfra gik turen videre til Odense Boldklub, hvor det første store gennembrud kom. Som U19-spiller.

– Jeg kom til Odense 16 år gammel, og det lærte mig virkelig at stå på egne ben. Tidligt, erindrer angriberen over for Campo.

I 2018 blev Mathias Jørgensen OB-topscorer med 21 mål i 21 kampe i U19 Ligaen. Kun overgået af Kasper Høgh fra Randers, der i dag er fast starter for de forsvarende mestre i Norge, FK Bodø/Glimt.

En varm sommereftermiddag i i juni 2018 har OB's U19-hold netop besejret Brøndby IF med 4-0. Mathias Jørgensen lavede på blot 28 minutter et hattrick.
Lørdag 2. juni 2018 vandt OB’s U19-hold 4-0 over Brøndby IF. Mathias Jørgensen lavede hattrick på 28 minutter og smilet på den unge angribers ansigt var ikke til at tage fejl af denne sommereftermiddag i Ådalen. Arkivfoto: ob.dk

De mange mål på ungdomsniveau blev fulgt op i Reserveligaen, hvor Jørgensen fik chancen for at prøve sig af mod mere rutinerede kræfter.

En opgave, han gik uimponeret til, erindrer OB’s daværende sportsdirektør, Jesper Hansen:

– Selvom Mathias kun er 17 år gammel, har han allerede vist sit værd i flere sammenhænge, og hans mange mål i U19 Ligaen er fulgt op af otte scoringer for vores Reserveliga-hold, hvilket også vidner om, at han kan begå sig blandt fuldvoksne fodboldspillere, sagde han dengang til OB’s egen hjemmeside.

Og netop 2018 skulle vise sig at være blive et skelsættende år for det unge angrebstalent, da OB belønnede ham med en fuldtidskontrakt. I øvrigt sammen med andre velkendte spillere som Oliver Christensen og Mads Frøkjær-Jensen, som i dag er på kontrakt i henholdsvis Fiorentina og Preston.

Dermed blev de unge gutter fuldtidsprofessionelle på OB’s førstehold. Og derfra tog karrieren for alvor fart for Mathias Jørgensen.

Blot et halvt år senere – 12. februar 2019 – udgav fynboerne nemlig en pressemeddelelse på klubbens hjemmeside, hvor man oplyste, at den 18-årige angriber var solgt.

New York Red Bulls præsenterer Mathias Jørgensen.

Destinationen var New York, der havde fået et af byens helt store fodboldflagskibe, New York Red Bulls, til at smide i omegnen af 15 millioner danske kroner for ham.

– New York giver næsten sig selv. Der stod jeg virkelig på egne ben, da jeg var enormt langt væk hjemmefra.

– Der kom så også en coronasituation ind i billedet, der gjorde, at jeg skulle håndtere alt selv, erindrer Mathias Jørgensen.

Han stod nu alene i den enorme by. Meget langt væk fra de trygge rammer hjemme i Danmark. Og pludseligt lukkede verden ned.

Hans kæreste fløj hjem, så de havde ikke mulighed for at se hinanden i over et halvt år. Han så ikke sin familie i 12 måneder og kunne end ikke forlade sin lejlighed i de første tre måneder.

– Det var hårdt. Det var rigtig hårdt, men jeg kom igennem det. Det tog nok lidt mere på kræfterne end jeg selv lige havde regnet med.

– Der var nogle mentale ting, jeg skulle igennem der, men jeg er kommet godt over på den anden side nu, siger Mathias Jørgensen til Campo.

Den dengang 18-årige Mathias Jørgensen i duel med Brøndby IF’s Joel Kabongo i oktober 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tiden i New York blev ikke den store sportslige succes, men man kan mærke på mennesket og fodboldspilleren Mathias Jørgensen, at det har gjort ham robust.

Robusthed fik han også under sit ophold hos AGF, som i vinteren 2021 hentede den på dette tidspunkt 20-årige angriber ind på en halvårig lejeaftale.

Opholdet blev sportsligt spoleret af adskillige muskelskader, men tiden i træningslokalet på Fredensvang gjorde Mathias stærkere. Meget stærkere.

For selvom det kun blev til 22 minutters førsteholdsfodbold i AGF, fik han lagt hele 7,5 kilo muskelmasse på kroppen.

– Tiden i AGF var plaget af mange skader, men det gav mig en masse. Særligt fysisk og psykisk. Det gjorde helt sikkert, at jeg kunne komme igennem dét halve år.

– Kan blive en af de største – men det sker nok ikke

En anden læring han tog med sig fra Aarhus var fra de store anførerskikkelser, der dengang befandt sig i Aarhus. Nemlig Niklas Backman, der havde anførerhvervet, og nutidens AGF-anfører, Patrick Mortensen, der på daværende tidspunkt var vicekaptajn hos De Hviie.

– Patrick er et sindssygt godt eksempel på en god anfører. Han er en fantastisk leder i AGF. Ligesom Backman, men han var desværre meget ude med skader i min tid hos AGF.

De 22 minutters førsteholdsfodbold hos AGF fik Mathias Jørgensen mod F.C. København i Parken søndag den 28. februar 2021. Her ses han i duel med den nuværende viceanfører i FCK, Rasmus Falk. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter opholdet i AGF og New York vendte den efterhånden hærdede fodboldspiller hjem til Danmark og Esbjerg, hvor han for alvor fik kickstartet sin karriere. En tid, han husker tilbage på med et stort smil på læben:

– I Esbjerg genfandt jeg glæden ved fodbold, og jeg fik lov til at spille en masse. Det var helt klart med til at skyde pilen i den rigtige retning.

Efter 51 kampe, 19 mål og 23 oplæg i EfB, blev Mathias Jørgensen på transfervinduets allersidste dag solgt til AaB, hvor han sammen med holdkammeraterne fik kæmpet oprykningen til 3F Superligaen hjem.

Det blev samtidig også et skifte, hvor han i løbet af kort tid blev tildelt et enormt ansvar; han er nu er ved at finde sine ben som klubanfører.

Mathias Jørgensen er tilbage i dansk fodbold. EfB offentliggør 26. januar 2022, at man har udstyret angriberen med en tre-årig aftale.

– Han er så topprofessionel hele vejen rundt. Fra sine valg i dagligdagen til sin sult og stræben efter at blive bedre hver eneste dag, beretter scouting- og rekrutteringschef i AaB, Julius Nagel og tilføjer:

– Han er top-, topprofessionel i alle de ting, han gør i sin hverdag. En kæmpe inspirationskilde for alle omkring ham.

AaB-chef: Han har det absolut største potentiale i hele truppen

Mathias Jørgensen er nok en ung anfører, men han har allerede indsamlet erfaring nok til at være det på sin helt egen facon.

Med inspiration fra livet og fra sine tidligere og nuværende holdkammerater, der har ledet på en måde, som han fandt inspirerende.

– Jeg har selvfølgelig taget lidt med fra alle de steder, jeg har været. Nu står jeg her og prøver at mixe det hele sammen i min egen rygsæk, fortæller han.

Kufferten fuld af brugbare erfaringer fra en ung karriere med en masse udfordringer, der har gjort den altid smilende og imødekommende Mathias, til den han er i dag, skal han nu forsøge at pakke ud i jagten på succes i Superligaen hos det nordjyske fodboldflagskib.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P