Champions League

Store ændringer: Alt du skal vide om det nye CL-format

Et nyt Champions League-format ser dagens lys i sæsonen 2024/25, og med indgangen til hovedturneringen træder en række ændringer i kraft. Få al den viden, du behøver om det nye Champions League-format her.

Real Madrid-spillerne løfter pokalen efter klubbens 15. Champions League-triumf gennem tiden. Mon klubben kan gentage succesen i sæsonen 2024/25, hvor det ellers så velkendte Champions League-format er ændret markant. Læs mere om, hvordan det nye Champions League-format ser ud her.
Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvordan ser det nye Champions League-format ud?

Et nyt Champions League-format folder sig meget snart ud på skærmene i de danske og europæiske hjem.

Fra sæsonen 2024/25 er der nemlig foretaget en lang række ændringer i måden, hvorpå man kan sikre sig triumf i Europas største klubturnering. Det samme gælder i øvrigt for Champions Leagues to mindre søskende, Europa League og Conference League.

I kvalifikationen frem mod hovedturneringen har alt set ud, som det plejer, men når de sidste klubber inden længe kvalificerer sig, så træder en række ændringer i kraft. Man kvalificerer sig for eksempel ikke til Champions League-gruppespillet, men i stedet til Champions League-ligaspillet.

Så hvordan ser det nye Champions League-format egentlig ud? Herunder udfolder campo.dk alle de væsentlige ændringer i de europæiske turneringer – så hold på hat og briller

Hvordan ser det nye Champions League-format ud?

32 klubber, otte grupper med fire hold i hver, som møder hinanden på både ude- og hjemmebane. De to bedste klubber går videre til ottendedelsfinalerne.

Sådan har Champions League set ud de sidste mange sæsoner. Men sådan er det ikke længere.

Med ændringen af Champions League-formatet er der nu 36 klubber med i hovedturneringen, som nu ikke kaldes for et gruppespil, men for et ligaspil. Der vil således ikke være tale om mindre grupper med hver sin interne tabel, men i stedet om en samlet liga, hvor alle 36 klubber indgår i samme tabel.

Tabellen kaldes for en Swiss Model-tabel, og selvom hver klub har forskellige modstandere på programmet, så tæller alle kampe lige meget i den samlede tabel.

Real Madrid-spillerne løfter pokalen efter klubbens 15. Champions League-triumf gennem tiden. Mon klubben kan gentage succesen i sæsonen 2024/25, hvor det ellers så velkendte Champions League-format er ændret markant. Læs mere om, hvordan det nye Champions League-format ser ud her.
Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix
Download Campo app Download Campo app Download Campo app

I det nye Champions League-format spiller alle klubber otte kampe i ligaspillet – i stedet for de tidligere seks kampe i gruppespillet. Efter otte kampe gøres det samlede regnskab op.

Klubberne, som indtager de otte øverste placeringer, går direkte videre til Champions Leagues ottendedelsfinaler. Klubber fra niendepladsen til 24. pladsen indtræder i en ekstra playoffrunde, hvor de otte vindere også avancerer til ottendedelsfinalerne.

Ender man på 25. pladsen til 36. pladsen er man færdig i europæisk fodbold for denne omgang. Der er altså ingen hold, der fortsætter rejsen i Europa League.

Men hvem møder så hvem? Få overblikket over, hvordan lodtrækningen løber af stablen herunder

Hvordan foregår lodtrækningen til det nye Champions League-format?

36 klubber er med i lodtrækningen til ligaspillet i det nye Champions League-format. Her skal hver klub trække otte forskellige modstandere i ligaspillet.

Der spilles blot én kamp mod hvert hold. I alt bliver det til fire hjemmekampe og fire udekampe i Champions League-ligaspillet.

Ved selve lodtrækningen fordeles alle 36 klubber i fire bowler á ni hold. Hver klub trækker herefter to modstandere fra hver bowle – den ene mødes på udebane, den anden på hjemmebane.

I første bowle findes de otte klubber med flest UEFA-koefficientpoint samt den forsvarende vinder af Champions League. I anden bowle findes de ni næste klubber rangeret efter UEFA-koefficientpoint – og så fremdeles.

Det vil som udgangspunkt ikke være muligt at møde en klub fra samme land i ligaspillet. Der er dog en undtagelse. Hvis fire eller flere deltagende klubber er fra samme land, vil det være muligt at møde én klub fra samme nation.

Hvornår trækkes der lod til Champions League-ligaspillet 2024/25?

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P