EM 2024

It’s not coming home – Spanien vinder EM!

Spanien er europæiske mestre efter et sent sejrsmål i finalen mod England søndag aften. Englænderne har fortsat ikke vundet EM.

De spanske spillere fejrer at have vundet EM 2024.
Nico Williams
47′
Mikel Oyarzabal
86′
C. Palmer
73′
45′
90′

Spanien er europæiske mestre på ny.

Således blev det søndag aften til en velfortjent sejr over England i EM-finalen i Berlin.

I første halvleg var der ikke meget at skrive hjem om. England forsvarede og Spanien havde bolden 65 procent af tiden.

Kort efter pausen fik kampen dog en tiltrængt omgang behandling med hjertestarter, da Lamine Yamal assisterede til Nico Williams i det 47. minut. England fik sidenhen udlignet på en scoring af netop indskiftede Cole Palmer, inden Mikel Oyarzabal scorede det spanske sejrsmål til allersidst.

Summa summarum – it’s not coming home.

Du kan se liveopdateringer fra kampen nedenfor

SLUT – Spanien vinder EM!

90′ Englænderne header mod det spanske mål tre gange i rap. Dani Olmo redder på stregen ved et af forsøgene – det var absurd tæt på!

88′ Der er ingen VAR-hjælp til englænderne denne gang. Nu har de travlt. Ivan Toney skiftes ind i stedet for Phil Foden

86′ Det er indskiftede Mikel Oyarzabal, der kommer først på et fladt indlæg fra Cucurella

MÅL – 86′

83′ Le Normand skiftes ud – Nacho kommer ind

82′ Flotte spanske kombinationer fører til en fri afslutning for Lamine Yamal fra feltkanten. Pickford får dog reddet. Det var en stor chance for den 17-årige Barca-juvel

81′ Spanien på bolden. Tiden er så småt ved at løbe ud

76′ England er i dén grad med i kampen nu. De engelske fans er vågnet op – og de engelske spillere suger energien til sig

73′ Bukayo Saka spiller bolden ind i det spanske felt, hvor Bellingham får lagt den til rette for netop indskiftede Cole Palmer, der med en tør afslutning gør det til 1-1

MÅL – 73′ England udligner!

70′ Kobbie Mainoo ud – Cole Palmer ind

69′ Spanien erobrer bolden højt og fremtvinger endnu et hjørnespark. Pickford kommer dog ud og bokser væk ad to omgange

68′ Nu skiftes Spaniens anfører også ud. Det er spøjst. Ind kommer Mikel Oyarzabal, også fra Real Sociedad

66′ Lamine Yanmal sendes i dybden – han afslutter mod fjerneste stolpe, men Pickford får handsken på og giver hjørne

65′ England er klart kommet bedre med i kampen nu

64′ Bellingham finder noget tryllestøv frem og viser, hvad han har gjort gennem hele sæsonen i Real Madrid. En flot vending sætter tre spaniere, inden hans afslutning ryger snært forbi det spanske mål

62′ Williams begår frispark på Saka, hvilket udløser tumult mellem Morata og Walker

61′ Det er minsandten anfører Harry Kane, der bliver pillet ud. Finalens første udskiftning af en spiller, der ikke er skadet

60′ Der er optræk til en engelsk udskiftning. Ollie Watkins er ved at gøre sig klar på sidelinjen – men hvem skal ud?

56′ Williams trykker af mod mål. Bolden sniger sig forbi stolpen. Det er ikke til at se, at England skal jagte. Southgates tropper er kommet endnu mere passivt ud til anden halvleg, end tilfældet var i første

52′ John Stones trækker nødbremsen på Zubimendi og får gult

49′ Dani Olmo med en stor chance. Det kunne meget vel have været 2-0 til Spanien

47′ Hvem andre end Lamine Yamal og Nico Williams? Førstnævnte spiller sidstnævnte fri i Englands felt, inden Williams med en flot og kontrolleret afslutning sparker bolden ind i sidenettet langs jorden ved fjerneste stolpe

MÅL – 47′ Spanien i front!

46′ Rodri er rigtigt nok gået ud med en skade. Ind er i stedet kommet Martin Zubimendi fra Real Sociedad. Det er et kæmpe tabt for spanierne

46′ Bolden ruller igen

Spanien havde bolden 65 procent af tiden i første halvleg – dog uden for alvor at blive farlige

Rodri har problemer med baglåret. Det bliver spændende at se, om han også er på banen efter pausen

PAUSE

45+1′ Et indlæg forlænges og går hele vejen til bagerste stolpe, hvor Phil Foden kommer til afslutning. Det er dog intet problem for Simon i det spanske mål

44′ Bellingham spiller Harry Kane fri på kanten af Spaniens felt, men Bayern München-angriberens afslutning blokeres

38′ Endnu et spansk indlæg er alt for uskarpt. England står defensivt og Spanien mangler den sidste fart og præcision. Finalen vader ikke ligefrem i chancer

34′ Lamine Yamal udfordrer, men Luke Shaw følger ham til baglinjen. Nyt spansk hjørne

32′ Dani Olmo kommer for sent i en tackling på Declan Rice. Gult kort til spanieren

29′ Kampen er ved at “sætte sig”. De helt store chancer mangler endnu

25′ Harry Kane får kampens første gule kort for en satset tackling på Ruiz

24′ Carvajal bremser Saka i en omstilling. Spanieren mener ikke der er frispark og signalere til Arsenal-kanten, at han skal tørre sine øjne.

21′ Det tidlige kampbillede er tilbage. Spanien nu med en periode på bolden

17′ England klart bedre med i kampen lige nu. Rodri blokerer end afslutning fra Declan Rice, efter Bukayo Saka atter volder den spanske defensiv problemer

15′ Englands klart bedste moment i kampen. Spillet rykkes i højre side, hvor Bukayo Saka finder en fremadstormende Kyle Walker i et overlap. City-backen sender et fladt indlæg afsted – første engelske hjørnespark nu

12′ Kyle Walker glider ud af banen og rammer den spanske landstræner, De la Fuente, på foden. Det er den engelske back, der slår sig mest i det trods alt relativt udramatiske sammenstød

12′ Nico Williams udfordrer, men John Stones sætter en flot tackling ind. Nyt hjørnespark til Spanien

9′ England har uhyre svært ved at strikke mere end et par afleveringer sammen. Også sværere end forventet

6′ Hjørnesparket kastet intet af sig for spanierne, der til gengæld lynhurtigt får fat i bolden igen. Spanien mest på bolden mens englænderne har en mere afventende tilgang til opgøret

5′ Nico Williams forsøge med et indlæg, men John Stones får afværget. Kampens første hjørnespark tilfalder Spanien

4′ Spanien mest på bolden fra start. Dog uden at være farlige endnu

2′ Luke Shaw vinder første direkte duel mod Lamine Yamal. Det skal blive et spændende opgør mellem de to

1′ Bolden ruller. EM-finalen 2024 er i gang

Harry Kane og Alvaro Morata har været forbi kampens dommere som de respektive anførere. Morata glemte vist at give hånd til den engelske kaptajn

Nationalmelodierne er overstået

Seks minutter til kampstart: Spillerne går på banen

Syv minutter til kampstart: Giorgio Chiellini løfter EM-pokalen på banen. Han var anfører, da Italien i 2021 slog England i finalen på Wembley

15 minutter til kampstart: Finaleceremonien er i gang

Jude Bellingham står sammen med sine holdkammerater under et enormt pres og forventninger fra en hel nation. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP/Ritzau Scanpix
Lamine Yamal indstiller sigekornet til karrierens største kamp. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix

Spanien har en rig historik med EM, som man har vundet tre gange. England har aldrig vundet europamesterskaberne.

Olympiastadion i den tyske hovedstad er fyldt op og fansene er klar til kamp. Der er plads til 71.000 tilskuere