Keeper om 31-0-nederlag: Hvor mange skal de bruge?

Nicky Salapu måtte hente bolden ud af målet intet mindre end 31 gange i samme kamp. Han forstår fortsat ikke, hvorfor det var nødvendigt for modstanderen med alle de mål.

Et målnet på Odense Boldklubs hjemmebane.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Den 11. april 2001 må stå som lidt af en mareridtsdag for Nicky Salapu.

Den i dag 43-årige målmand måtte nemlig hente bolden ud af egne netmasker intet mindre end 31 gange i samme kamp.

Det ydmygende 31-0-nederlag fandt sted, da Nicky Salapu vogtede målet for Territoriet Amerikansk Samoa i en landskamp mod Australien.

BBC-podcasten Sporting Witness har taget en snak med målmanden, som absolut ikke har glemt den dag for lidt mere end 23 år siden.

– Jeg forsøgte at holde på alle mine følelser indtil kampen var ovre, siger Nicky Salapu.

Han virker samtidig heller ikke til at være kommet sig helt over ydmygelsen, der fortsat står som det største nederlag i en landskamp nogensinde.

Kampen blev spillet som et led i VM-kvalifikationen, og Territoriet Amerikansk Samoa, der ifølge en hurtig Google-søgning havde 44.000 indbyggere i 2022, skulle på rekordtid skulle samle et landshold sammen.

– Vi blev nødt til at samle hvad som helst på to uger. Vi endte med flere spillere i skolealderen.

Amerikansk Samoas landshold endte med at have en gennemsnitsalder på 18 år, mens tre af spillerne var blot 15 år gamle.

Men selvom landsholdet så absolut ikke var af nogen konkurrencedygtig størrelse, så var der fra Nicky Salapus synspunkt ingen grund til, at Australierne tromlede over dem på den måde.

– Hvor mange mål har man lige brug for?, spørger han retorisk og fortæller, at hvis han havde været Australiens landstræner i den kamp, så havde han bedt sit hold om at holde fast i bolden til kampen var slut ved stillingen 20-0.

I 2011 fik Nicky Salapu og resten af Amerikansk Samoas landshold sin første FIFA-anerkendte sejr, da Tonga blev besejret med 2-1. Også det er en kamp, der står tydeligt i hukommelsen hos Nicky Salapu:

– Det var første gang jeg græd over fodbold siden kampen mod Australien i 2001.

Nicky Salapu spiller fortsat for Amerikansk Samoas landshold.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P