International Fodbold

‘African Football League’ – nyt format med Saudi-Arabien ombord

African Football League starter fredag aften, og sparkes igang med støtte fra Saudi-Arabien, der for få uger siden afslørede sit kandidatur til FIFA VM i 2034. Men hvad er African Football League - AFL - for en turnering? Vi sætter fokus på de væsentligste detaljer her.

African Football League er en ny tværkontinental turnering i Afrika

‘African Football League’ starter fredag aften med kampen mellem Simba og Al Ahly.

På Benjamin Mkapa National Stadium i Dar es Salaam i Tanzania kommer den succesrige klub Al Ahly fra Egypten på besøg med 11 titler fra den afrikanske Champions League i bagagen. De to hold sparker sammen Afrikas nye fodboldturnering i gang.

For African Football League er nemlig ikke den afrikanske version af Champions League. Det er en ny turnering.

Alene for at deltage i AFL i år, får deltagerne altså stort set det samme, som vinderen af CAF Champions League

Og så er den sponsoreret af Saudi Arabien via landets tourist-organ ‘Visit Saudi’, som skal fremme turismen i det arabiske land.

Også den rwandiske regering, som også sponsorerer fodboldklubben Arsenal FC, er sponsor med kampagnen ‘Visit Rwanda’, som vil være synlig på spillertrøjer, stadioner og rundt om kampene.

Turneringen er blevet kritiseret af flere for at stille de mindre hold dårligt i hvert enkelt land, og Saudi-Arabiens involvering ses som et forsøg på at sikre opbakning til VM 2034, hvor oliestaten har offentliggjort, at de går efter at afholde VM.

Hvad er African Football League?

Selvom den afrikanske fodboldsammenslutning CAF allerede har sit egen Champions League-format, vil AFL i 2023 give otte klubber endnu en chance for at sikre sig ekstra hæder.

Turneringen uddeler 4 millioner dollars til vinderen, hvor vinderen af CAF Champions League til sammenligning blot får 1 million dollars.

Holdet på andenpladsen får 2,8 millioner dollars, de to semifinalister får hver 1,7 millioner dollars mens kvartfinalisterne hver får tildelt 900.000 dollars.

Alene for at deltage i AFL i år, får deltagerne altså stort set det samme, som vinderen af CAF Champions League.

African Football League startede på tegnebrættet i 2020, hvor FIFA og organisationens præsident Gianni Infantino var med til at søsætte turneringen, der startede med at hedde African Superleague. Den titel blev dog droppet efter demonstrationer over den voldsomt upopulære europæiske Superleague.

Turneringen er blevet forsinket flere gange, og i 2023 vil man kun spille slutspillet med de otte inviterede hold, mens det er planen, at der fra 2024/2025 sæsonen vil deltage 16 hold fra kontinentet, som oprindeligt var formålet med turneringen.

Hvem deltager i Afrikas nye format?

Der deltager otte hold fra tre forskellige regioner. Det nordlige, det central-vestlige og det sydøstlige Afrika, og CAF udvælger de højest placerede hold i hver region.

I år deltager følgende hold i turneringen:

  • Simba S.C., Tanzania
  • Al Ahly, Egypten
  • Atlético Petróleos de Luanda, Angola
  • Mamelodi Sundowns Football Club, Sydafrika
  • Tout Puissant Mazembe, Congo
  • Esperance Tunis, Tunesien
  • Enyimba F.C., Nigeria
  • Wydad, Marokko

Det er som beskrevet planen, at der fremover deltager 16 hold i turneringen.

Du kan se turneringen på Viaplay.dk.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P