International Fodbold

VM-dommere skal forklare VAR-beslutninger til seere

Når kvindernes VM-slutrunde fra den 20. juli til den 20. august løber af stablen i Australien og New Zealand, får slutrundens dommere mulighed for at forklare deres VAR-kendelser.

Dommere under kvindernes VM-slutrunde 2023 skal forklare deres VAR-kendelser på engelsk til tv-seerne.
Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix

Det bliver helt kort, da dommerne ikke har lige gode engelskkundskaber.

Det kommer nemlig til at foregå udelukkende på engelsk, når dommerne ved den kommende VM-slutrunde for kvinder får mulighed for at forklare for tv-seerne, hvilken kendelse de er nået frem til efter VAR-gennemsyn på sidelinjen.

Det forklarede formanden for FIFA’s dommerkomité, den tidligere topdommer Pierluigi Collina, onsdag aften på et videomøde ifølge L’Équipe.

Dermed lader FIFA til at have ladet sig inspirere af blandt andet den nordamerikanske NFL, hvor dommerne efter hver kendelse forklarer dommen for både tilskuere og tv-seere.

– Forklaringen er et plus, en slags prikken over i’et, selvom det vigtigste er at træffe den rette beslutning, siger Pierluigi Collina ifølge L’Équipe.

Dermed får VM-dommerne mulighed for at forklare, hvorfor de er nået frem til en given kendelse, mens det i andre tilfælde formentlig vil være nok at forklare, hvilken kendelse de er nået frem til.

Tiltaget er tidligere været testet ved klub-VM og U20 VM-slutrunden, men nu bliver systemet altså for første gang afprøvet på den helt store scene.

VAR blev for første gang benyttet på den store scene under VM i Rusland i 2018, og efterfølgende blev teknologien implementeret i både Premier League, Bundesligaen, Superligaen, Champions League og en lang række andre store turneringer.

Premier League-topdommer indstiller karrieren med øjeblikkelig virkning

Dermed er der formentlig også god mulighed for, at det nye tiltag på sigt bliver taget i brug i de store europæiske ligaer, såfremt det viser sig at være en succes ved kvindernes VM-slutrunde.

Pierluigi Collina bekræftede desuden, at tillægstiden ved kvindernes VM-slutrunde vil foregår på samme måde som ved herrernes VM i Qatar sidste år, hvor målet fra FIFA’s side var at øge mængden af effektiv spilletid.

Dommerne ved VM i Australien og New Zealand bliver derfor instrueret i at tilskynde spillerne til at reducere tidstab i forbindelse med frispark, starffespark, hjørnespark og andre spilstop.

Ved VM i Qatar blev der i gennemsnit lagt 11 minutter til alle kampe.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P