3F Superligaen

AaB befinder sig blandt sine tre største rivaler – De må selv vinde mesterskabet

Når AaB søndag tager imod F.C. København på Aalborg Portland Park, kan aalborgenserne åbne mesterskabskampen på vid gab, da både Brøndby og FC Midtjylland kan genskabe kontakten til forårets ellers så suveræne tophold. Men måske er der langt mere at hente for den nordjyske klub, for selvom de stadig vil være absolut dark horse i kampen om mesterskabet, kan AaB pludselig selv øjne et nærmest sensationelt mesterskab.

AaB mesterskab
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er formentlig kun AGF, der kan blande sig blandt Superligaens øjeblikkelige top-tre, hvis man spørger AaB’s fans, hvor de nødigst ser mesterskabet havne.

Duellen mellem to af de historisk set største jyske hold blev i 80’erne og 90’erne afløst af en rivalisering fra aalborgensisk side rettet mod de nye drenge i klassen fra Brøndby, der grådigt tog sig af otte danske mesterskaber fra midt-80’erne og frem til årtusindskiftet.

Allerede i slutningen af 90’erne begyndte endnu en ny dreng i klassen i form af den københavnske sammenslutning mellem B1903 og KB at melde sig på banen, og danmarkshistoriens første ’Football Club’ var ganske vanskelige at bide skeer med i 00’erne, hvor det blev til intet mindre end syv danmarksmesterskaber.

I 1999 så FC Midtjylland dagens lys på den jyske hede, og selvom der ikke historisk set har været den store rivalisering mellem Herning/ Ikast og Aalborg, så blev den nye og hyper-ambitiøse ’Football Club’ ikke ligefrem mødt med kærlighed fra Nordjylland. Det skyldtes blandt andet, at midtjyderne nærmest øjeblikkelig ’stjal’ både AaB’s anfører Jens Jessen og midtbanespilleren Thomas Thomasberg.

Selvom både Brøndby, F.C. København og FC Midtjylland er sammenslutninger af gamle klubber, så er der i Nordjylland stadig en følelse af, at alle tre er ’nye klubber’. AaB blev grundlagt helt tilbage i forrige århundrede – nærmere bestemt i 1885 – så der er da også en pointe i det, da AaB som klub er 26 år ældre end de tre konkurrenter til sammen.

Når det kommer til Brøndby, så skyldes rivaliseringen den enorme succes, som de gulblusede oplevede i 80’erne og 90’erne, og ser man bort fra AaB selv, så er Brøndby uden tvivl den superligaklub, der har flest fans i Nordjylland, selvom det også er en af de to klubber, der geografisk set ligger længst fra Aalborg.

Hos F.C. København er der en arrogance, som ikke harmonerer særlig godt med den nordjyske sindighed, og særligt da Ståle Solbakken i sommeren 2000 tog turen fra Aalborg til København, blev stregerne mellem de to klubber kridtet op.

– Vi er ikke bange for en skid. I kan se i tabellen, at vi er det bedste hold. Vi spiller bedst, vi vinder oftest, og vi scorer mest. Vi har jo lavet 30 mål mere end FCK. Hvorfor skulle vi være bange for nogen?

Daværende sportschef Lynge Jakobsen til DR forud for mesterskabet i 2008.

FC Midtjylland har nærmest fra dag ét været et horn i siden på AaB og dets nordjyske fans. I Aalborg er der en følelse af ublu ambitioner og en følelse af berettigelse hos ’Ulvene’, ligesom den højtravende og selvtillidsfulde stil ikke falder i god jord hos fansene i Aalborg.

Spørger man blandt AaB’s fans, hvilket hold de nødigst vil have vinder superligaguldet, så er der en ganske god chance for, at det bliver fuldstændig dødt løb med 33,3 procent til alle tre hold.

Det er der dog særligt ét ganske enkelt råd for: AaB må selv vinde mesterskabet i 2021/2022.

Nok er der i skrivende stund hele 10 point mellem AaB og F.C. København på mesterskabsspillets førsteplads, men det vil med en nordjysk sejr søndag blive reduceret til syv point, og samtidig vil både FC Midtjylland og Brøndby med sejre hjemme over henholdsvis Silkeborg IF og Randers FC igen ånde københavnerne i nakken.

Ingen af de fire tophold kommer til at gå ubesejrede igennem mesterskabsspillet, det vil være fuldstændig uhørt, og mens de fire klubber formentlig kommer til at tage point fra hinanden på kryds og tværs, så er der heller ikke nogen af dem, der bare uden videre vinder over hverken Randers FC eller Silkeborg IF.

AaB startede forårssæsonen ud med at slå FC Midtjylland på MCH Arena i Herning, og selvom det efterfølgende blev til et forsmædeligt 1-4-nederlag hjemme til Silkeborg og efterfølgende en nulløsning mod Vejle, så kom nordjyderne tilbage på rette kurs med en 2-3-sejr i Odense.

Før landskampspausen blev der hjemme på Aalborg Portland Park sat en stopper for Brøndbys ellers så imponerende statistik med hele 12 kampe i streg uden nederlag, da de forsvarende danmarksmestre blev sendt hjem til den københavnske vestegn med et 3-0-nederlag, der ikke var ét mål for stort.

Der var godt gang i tribunerne på Aalborg Portland Park til seneste hjemmekamp mod Brøndby. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der har været nedture i AaB’s sæson indtil videre. Nederlaget til Silkeborg var en af dem, og det samme var hjemmenederlagene på 2-5 til Viborg i oktober og 1-3 til F.C. København i november, men det samme gælder for de tre andre tophold.

Brøndby startede sæsonen med otte point i de første ni kampe, og med nederlaget i Aalborg senest må de gå en smule vaklende ind til mesterskabsspillet. FC Midtjylland har kun fået to sejre i de seneste otte kampe, og særligt mavepusteren i overtiden mod F.C. København i seneste hjemmekamp må have givet rystelser i Herning.

F.C. København har været stabile, men det er dog blevet til nederlag til både FC Midtjylland og Brøndby tidligere på sæsonen, ligesom københavnerne endnu ikke har slået Silkeborg i indeværende sæson. Med et nederlag i Aalborg søndag bør guldfavoritterne kunne mærke ånden i nakken fra de tre forfølgere.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

I FC Midtjylland har de hentet målfarlige Anders Dreyer hjem fra russisk fodbold, og F.C. København skrev onsdag kontrakt med den svenske landsholdsspiller Viktor Claesson, og selvom der ikke kan herske nogen tvivl om kvaliteten hos de to spillere, så har AaB også en slags es i ærmet.

Det ventes nemlig, at AaB’s korsbåndsskadede anfører Lucas Andersen vender tilbage til holdet i løbet af slutspillet, og selvom ingen endnu ved, hvordan han reagerer på sin skade, og hvornår han i det hele taget er klar til at spille kampe igen, så har AaB i Lucas Andersen en spiller, der i hvert fald skadesfri kan gå direkte ind på ethvert hold i Superligaen.

Sådan så det ud, da AaB sidst blev danmarksmestre. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ser man på AaB’s mesterskabshistorik, så er der gået syv sæsoner, hvor mesterskabet ikke er havnet i Aalborg. Bliver det ikke til guld i denne sæson, vil klubben tangerer sin egen rekord for længst mesterskabstørke siden klubbens første danmarksmesterskab i 1995.

En graf over AaB’s ligapositioner siden Superligaens indførelse i 1991 ligner på det nærmeste et bjerglandskab med fire høje tinder og en del dybe kløfter. De fire mesterskabssæsoner i 94/95, 98/99, 07/08 og 13/14 har nemlig aldrig været efterfulgt af sæsoner med mere end højst en femteplads.

Men i modsætning til mange af Superligaens øvrige klubber, så har tinderne – altså mesterskaberne – været der, og statistisk set er en ny tinde ved at være op over i Aalborg.

Én ting er i hvert fald sikkert: Med mindre man holder med F.C. København, så skal man for spændingens skyld håbe på en AaB-sejr søndag.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P