Dansk fodboldtræner og forsker om presset kampprogram: Det er galimatias
Den danske fodboldtræner i Atalanta B.C., Jens Bangsbo, er ikke i tvivl om, at det internationale fodboldprogram er et overdrev mod spillerne. Det engelske juleprogram er især et problem, men det gælder også landsholdssamlingerne, vurderer danskeren.
Det internationale fodboldprogram er presset. Også så presset at flere spillere nu råber vagt i gevær.
Blandt andet har Liverpools anfører Jordan Henderson senest udtalt sig om det pressede program, der i 2021 har givet ham 45 kampe på grønsværen, selvom han også har døjet med skader.
– Jeg er bekymret for, at ingen virkelig tager spillernes velfærd alvorligt, udtalte Henderson forud for det legendariske engelske fodboldprogram henover julen.
Også Chelseas italienske midtbanespiller, Jorginho, har arbejdet for føden. Europamesteren har spillet 65 kampe i 2021 på tværs af alle turneringer, og netop et presset fodboldprogram er et stort problem.
Derfor forstår den danske fodboldtræner og professor, Jens Bangsbo, heller ikke juletraditionen i engelsk fodbold.
– Jeg synes, det er overdrev på spillerne. Det er en tradition, der stammer fra dengang, hvor man ikke havde så mange kampe, og der er naturligvis mange kommercielle interesser i det nu. Og dermed stor opmærksomhed. Men for mig er det vanvittigt. Jeg plejer at sige, at hvis man skal spille Champions League-finalen i maj måned, skal man tænke på det allerede i november og december i forhold det fysiske, og du ser jo også mange slutrunder, hvor de bedste landsholdsspiller ikke præsterer – og det er fordi, de har haft for mange kampe, siger Jens Bangsbo til campo.dk, inden han også peger i retning af det øgede antal landskampe på et år.
– Det er galimatias, at der skal spilles tre landskampe per landsholdssamling. For eksempel havde vi flere af vores spillere (fra Atalanta B.C., red.) i Sydamerika i efteråret til en landsholdssamling, hvor de kom hjem efter at have spillet tre landskampe og landede sent fredag aften med jetlag, så de jo ikke kunne spille i weekenden. Og så kan man jo diskutere, hvem der betaler spillernes løn, men det er en anden diskussion, siger Jens Bangsbo.
Styrketræning er vigtigt, og spillerne skal have pauser
Jens Bangsbo er ansat i Atalanta B.C., der lige nu ligger nummer fire i den italienske Serie A, samtidig med at klubben også har spillet med i UEFA’s prestigefyldte Champions League-turnering. Klubben indført et koncept, der giver spillerne pause, når de har brug for det – også selvom spillerne måske har svært ved selv at sige fra.
– Vi har et ’turn over’ princip, der handler om, at nogle spillere – selvom de er blandt de 10 bedste i truppen – skal kunne sidde over for at undgå skader. Vi gør en del ud af at vurdere, hvordan spillerne har det, så de får fornuftig belastning. Spillerne har ikke nemt ved selv at sige fra, men de er alle klar til det. Nogle spillere ærgrer sig selvfølgelig over, at de ikke kan spille mod Manchester City, men det er vigtigere, at de er klar til ‘finalen’. Der er hos os en accept af, at det er vigtigt at sidde over, siger Bangsbo og forklarer, hvorfor det er vigtigt med pauser, hvor der så igen er tid til at træne.
– En af de ting, vi gør meget ud af, er skadesforebyggende træning. Og der er styrketræning meget vigtigt. Det kan igen være svært at få presset ind, hvis de spiller tre kampe om ugen. Totalbelastningen er simpelthen for stor, hvis du spiller så mange kampe, og over tid går du ned fysisk i en sæson, hvis du kun spiller kampe.
– Efter Covid-19 lockdown spillede vi kampe hver tredje dag gennem seks uger (i Serie A, red.). Og med vores koncept vandt vi ni ud af 12 kampe og spillede tre uafgjorte. Så det virker, slår Bangsbo fast på telefonen overfor campo.dk.
Mange klubber har for mange skader
Jens Bangsbo har også oplevet, at klubber, der ikke er gode til at hvile sine spillere, får regningen senere på sæsonen.
– Vi spillede mod Liverpool sidste år på Anfield, og jeg tror, at otte af deres spillere havde spillet de seneste seks kampe for dem. Og efterfølgende blev flere af dem jo også skadet. Så det er ekstremt hårdt for spillerne, og som træner kan man forsøge at modificere det lidt. Og det gør mange også. Men ikke alle. Napoli for eksempel spiller ofte de samme spillere, og de har mange skader, hvilket er et tegn på overbelastning, vurderer den danske fodboldtræner, der også tidligere har været ansat hos selveste Juventus.
– Mange gange tænker klubberne, at nogle spillere måske liiige kan spille én kamp til. Men det er jo ofte der, det går galt. Så bliver de ofte skadet i de kampe, hvor de måske burde have siddet over, afslutter han.
Atalanta og Jens Bangsbo begynder sæsonen i Serie A den 6. januar mod Torino, og herefter venter Udinese (9. jan) på udebane samt Venezia (12.jan) i Coppa Italia.
Tre kampe på seks dage.
Læs også:
Henderson om Boxing Day: Man nyder det ikke som spiller
Presset Newcastle manager: Store problemer men ikke med Covid-19!