International Fodbold

Spanien booker VM-billetten og sender Sverige i playoff

Sverige var efter fadæsen i Georgien i torsdags tvunget til sejr mod Spanien søndag aften, men sådan gik det ikke for svenskerne, der nu skal igennem playoff for at kvalificere sig til VM.

Alvaro Morata blev helten for Spanien, da endegyldigt sendte dem til VM. Foto: Marcelo Del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix

Forud for torsdagens kampe i VM-kvalifikationens gruppe B var der lagt op til en særdeles spændende afgørelse i toppen af gruppen. Selvom Sverige løb ind et forsmædeligt nederlag på 2-0 i Georgien, mens Spanien slog Grækenland med 1-0, var spændingen intakt forud for de to landes indbyrdes og afgørende opgør i Sevilla søndag aften.

Spændingen var intakt, men det svenske nederlag til Georgien havde vendt op og ned på rollerne i kampen, for pludselig var det Spanierne, der kunne nøjes med uafgjort, mens svenskerne var tvunget til sejr, hvis de ville have den direkte VM-billet uden alt for meget playoff-bøvl.

Derfor var det også ganske overraskende, at manden med flest svenske landsholdsscoringer nogensinde – Zlatan Ibrahimovic – var blevet henvist til en plads på den svenske bænk. I stedet var det i høj grad spaniernes unge FC Barcelona-spiller, Gavi, der stjal opmærksomheden. Den 17-årige midtbanespiller var over det hele i første halvleg, og der er næppe tvivl om, at der her er en stjernespiller i svøb.

Overraskende var det til gengæld ikke, at det i kampens indledning var det spanske hjemmehold, der sad mest på bolden, men alligevel var det Emil Forsberg, der efter et kvarter var ved at bringe svenskerne foran, men hans forsøg sneg sig uden om opstanderen.

Også da Leipzig-spilleren med fem minutter tilbage af første halvleg fik endnu en god mulighed, manglede præcisionen, og Forsberg måtte se bolden gå snert forbi fjerneste stolpe, og derfor gik holdene til pause efter en halvleg, hvor Spanien havde været dominerende, men kampens to største chancer var tilfaldet Sverige.

Heller ikke fra start af anden halvleg var Ibrahimovic at finde på banen, men til gengæld var det igen hans holdkammerater, der hurtigt blev farlige. En stor fejl af Chelsea-forsvareren Cesar Azpilicueta havnede for fødderne af Alexander Isak, men Sociedad-angriberen høvlede bolden over mål.

På hver sin side af time-markeringen foretog de to mandskaber begge en dobbelt-indskiftning, og selvom det for svenskernes vedkommende var to offensive spillere i form af Dejan Kulusevski og Emil Forsberg, der forlod banen, så var der stadig ikke optræk til at Zlatan Ibrahimovic skulle på banen.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Først efter 70 minutters spil kunne den store AC Milan-svensker ses trække i sine støvler, og to minutter senere kom han på banen i stedet for Alexander Isak til sin kamp nummer 120 for ’blågult’.

Nogen direkte effekt af indskiftningen var der ikke, men det var fortsat Sverige, der skulle bruge en scoring, og derfor blev spillet stille og roligt flyttet længere op på Spaniernes banehalvdel, mens hjemmeholdet mere og mere lurede på kontraerne.

Det var da også netop en kontra, der skulle til for at dødvandet langt om længe blev brudt, da Dani Olmo fik sit fine forsøg reddet op på overliggeren af Robin Olsen i det svenske mål. De svenske forsvarsspillere var for langsomme i både tanke og handling, og derfor var det indskiftede Alvaro Morata, der var først over returen. I stedet for at sparke den ind i det tomme mål, tog Juventus-angriberen en berøring, inden han frækt loppede den over Robin Olsen og sendte Spanien på VM-kurs.

Føringsmålet faldt efter 86 minutters spil, men det var langt fra ufortjent, at det var hjemmeholdet der kom i front. Ufortjent kan det heller ikke siges at være, at Spanien nu har kvalificeret sig til næste års VM-slutrunde, for der faldt ikke flere mål i kampen, og derfor bliver Spanien det niende hold, der sikrer sig adgang til VM i Qatar.

I gruppens anden kamp spillede Grækenland hjemme i Athen 1-1 med Kosovo.