Belgien klar til Qatar – Wales har stadig muligheden

Der var aldrig rigtig nogen tvivl om udfaldene i lørdagens to kampe i VM-kvalifikationsgruppe E, hvor både Belgien og Wales tog sikre sejre over henholdsvis Estland og Hviderusland.

Estland var ikke noget match for Belgien, der sikrede sig VM-billetter til Qatar næste år.Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix

Allerede da gruppemodstanderne blev trukket op af hatten tilbage i december 2020, slikkede det belgiske landshold sig formentlig om munden.

VM-kvalifikationsgruppen har da også vist sig at blive lige så let for verdensranglistens etter, som man kunne have forventet, og med to kampe tilbage havde belgierne to matchbolde til at sikre sig direkte VM-kvalifikation, men de skulle kun bruge en enkelt.

Hjemme på King Baudouin Stadium – måske bedre kendt som Heysel Stadium – tog de belgiske mega-favoritter imod upåagtede Estland, og selvom modstanderen næppe var angstfremkaldende, tog Roberto Martinez ingen chancer og stillede således til start med hele kavaleriet.

Romelu Lukaku var dog endnu ikke blevet den skade kvit, som han pådrog sig efter nærkontakt med Lasse Nielsen i Chelseas Champions League-opgør mod Malmö FF, og derfor var det Christian Benteke, der indtog rollen som belgiernes nier.

Det lignede dog ikke umiddelbart et problem for hjemmeholdet, for efter 11 minutter var det netop Benteke, der udnyttede særdeles sløjt estisk målmandsspil og let kunne gøre det til 1-0.

Humøret var højt i Bruxelles denne lørdag aften, og på mange måder lignede det lidt en kedelig træningskamp, som hjemmeholdets spillere egentlig ikke gad spille, og det kan have været grunden til, at der ikke blev scoret yderligere i første halvleg.

Små ti minutter inde i anden halvleg tog Yannick Carrasco sagen i egen hånd, da han kanonerede bolden op i målhjørnet et par meter udenfor feltet. Scoringen fik ikke ligefrem belgierne til at live op, og de overlod i stedet initiativet til gæsterne.

Det takkede den nyindskiftede Erik Sorga for blot tre minutter efter sin indskiftning, da han udnyttede en retur fra Thibaut Courtois. Pludselig var der spænding i kampen, men fire minutter efter scoringen punkterede en anden indskifter, nemlig Torgan Hazard, atter spændingen, da han ved bagerste stolpe kunne heade bolden ind til 1-3.

Wales har playoff-kortene i egne hænder
Med den belgiske sejr var muligheden for direkte VM-kvalifikation også forpasset for Wales, der dog stadig kunne erobre gruppens andenplads fra Tjekkiet, og briterne var ikke længe om at gøre det klart for lørdagens modstander fra Hviderusland, at de skulle bruge alle tre point.

Allerede efter tre minutter bragte Aron Ramsey waliserne foran, og da Neco Williams efter 20 minutter fordboblede føringen, var kampen reelt afgjort mod de svage østeuropæere. I anden halvleg gjorde Juventus-spilleren Ramsey det også til 3-0 på straffespark, inden den tidligere Viborg FF-ungdomsspiller Ben Davies gjorde det til 4-0, inden Hviderusland fik reduceret til 4-1. I de døende minutter gjorde Connor Roberts det til slutresultatet 5-1 for Wales.

Med sejren går Wales tre point forbi Tjekkiet på andenpladsen forud for sidste kamp, hvor tjekkerne tirsdag får besøg af Estland, mens Wales hjemme på Millenium Stadium i Cardiff tager imod Belgien. Et enkelt point mod belgierne kan sikre Wales andenpladsen, og waliserne kan håbe at belgierne frem mod kampen vælger at spare sine bedste spillere.

Taber Wales til Belgien, mens Tjekkiet slår Estland, så bliver gruppens andenplads afgjort på, hvem af de to mandskaber, der har den bedste målscore. I det scenarie kan tjekkerne ikke undgå at have en bedre målscore end Wales, hvorfor Wales stort set er tvunget til at få point mod Belgien.